Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja planuję tak - drzwi z płyty meblowej czy jakiejś wiórowej, zobaczymy, system przesuwny chyba wezmę jakiś z Laguny (dobra firma i niedroga) do samodzielnego montażu, a wyposażenie typu drążki i inne stalowe w sklepach stolarskich dokupię. A co z frontami, to się zobaczy :)

Mam samoróbkę szafę/zabudowę- h=2,6m x dł.1,6m, szyna Laguna 2 tory- b. dobra. Obrzeża plastikowe, bo konstrukcja też nisko budżetowa. Nie polecam wpuszczanych uchwytów złoconych, srebrzonych- od palców się ścierają i zostaje biały plastik ;( Ważne, aby szafa nie była za płytka- 65cm to mz minimum. Zastanawiam się jak z wnętrzem przyszłej szafy- myślałem o płycie pilśniowej bielonej( jak w zwykłej szafie), bo mur (np. z tapetą- fajny pomysł) wydaje mi się, że będzie odczucie zimna, chyba, że puszczę rurkę podłogówki w środku szafy.

O, to masz podobne gabaryty do mojej przyszłej szafy :) Co do uchwytów, ja myślę o rączkach przez całą wysokość (system Gama chyba wezmę). One są z natury metalowe, więc nie ma się co wytrzeć. I też zamierzam puścić rurkę podłogówki w środku, bo jednak to jest narożnik domu, 2 ściany zewnętrzne - obawiam się, że ciuchy byłyby nieprzyjemnie zimne.

Hej Kocurze :)

(nie wiem czy się już witałam, ale że Cię czytam skrycie od początku, to mam wrażenie znać Cię sto lat!).

Podpowiem jeszcze jedno rozwiązanie szafy: zamiast drzwi zasłona.

hmmm,wiem, dla wielu obciach. Ale ma to swoje plusy:

1. zmieniasz kiedy chcesz na kolor jaki chcesz

2. jest to szalenie wygodne - chyba najbliższe garderobie - zawsze dostępna cała szafa, ruch ręki starczy by coś wrzucić lub wyjąć.

minusy:

1. tak się robiło za biednego PRLu (powie rodzina)

2. pies może chcieć tam mieć budę

że można to całkiem zgrabnie wkomponować w wystrój pokoju i że to jest super, bo sama tak mam, to już nie muszę dodawać, bo i tak nieprzekonanych nie przekonam ;)

Cześć MARCHEW :) Ja też mam wrażenie, że już się znamy, bo jak czytam Twoje posty, to czuję pewne pokrewieństwo duchowe ;)

Z tą zasłoną to się ubawiłam, a wiesz dlaczego? Bo w poprzednim mieszkaniu miałam szafę wnękową (też własnej produkcji) bez drzwi i non stop się odgrażałam, że zasłonkę założę :D Na drzwi nigdy jakoś nie było funduszy ani chęci. Ostatecznie nie dorobiłam się nawet zasłonki, nie zdążyłam zrealizować swoich pogróżek ;)

Niemniej, po paru latach niemania drzwi do szafy, jakoś za nimi zatęskniłam i mam zamiar jednak je zrobić. A że u nas prowizorka musi być, bo zwyczajnie nam nie wychodzi zrobienie czegoś porządnie, za normalne pieniądze, na zlecenie, tak jak inni ludzie to robią :p, to zaszaleję sobie z szafą-samoróbką. Dodam jeszcze, że dyskutowana szafa jest w wiatrołapie, więc za drzwiami przemawiają też względy praktyczne.

A co do argumentu, że różne rzeczy się robiło za biednego PRL-u, to ho ho! Ja jestem w tej dziedzinie wprost ekspertem. I nie ruszają mnie argumenty krewnych i znajomych królika, zresztą akurat moi bliscy są (z pewnymi wyjątkami) doskonale obojętni na poprawność polityczną w dziedzinie aranżacji wnętrz, za to doceniają kreatywność, więc nawet pewnie mnie by za zasłonkę szczególna krytyka nie spotkała :)

Wpadaj do mnie, MARCHEW, zwłaszcza na etapie urządzania - zobaczysz pewnie coś bliskiego swoim poglądom :)

edit: parę zdjęć inspirujących wnętrz - już nie mogę patrzeć na tę ogólną bryndzę w obejściu, myślami jestem przy przyjemniejszych tematach. Kocur lubi to :)

Loft-Interior-Design-Project.jpgprismatic-colours18.jpgtrzy-kolory-hauptbild.jpgzr_w_kolorze.jpg

Edytowane przez bury_kocur

no faktycznie Kocie, potrzebujesz więcej koloru niż ja ;) aczkolwiek zupełnie nie bałambym się oddać mojego domu w Twoje ręce :) siostro hahaha :)

co do szaf: mamy farta, mój brat, mój kuzyn w tym siedzą od lat i pewnie coś po taniości uda się zakombinować :)

potrzebujemy tak faktycznie dwie szafy: jedną w przedpokoju/wiatrołapie taką sporą dosyć i drugą mniejszą w naszej sypiali :)

Wiesz, DEZET, to są tylko takie ogólne tropy - nie twierdzę, że zamierzam skopiować te pomysły. Jednak moja dominująca, ta szalona ;), cześć jestestwa wyje już o jakieś optymistyczne, dynamiczne akcenty. Podobają mi się takie szlachetne, stonowane wnętrza w bieli, szarości i drewnie - są piękne, ale nie odnalazłabym się w nich całkowicie, brakowałoby mi właśnie tej szczypty luzu, swobody, a może nawet kiczu :D

A inspirki wkleiłam, bo odpowiadają mojemu aktualnemu stanowi ducha - są takie soczyste, żywiołowe, mają to wszystko, czego teraz potrzebuję (nie mogę już znieść zimy za oknem :bash:). Niemniej jednak, uważam, że umiar jest zawsze wskazany i dlatego wolę mieć te białe ściany i szarą podłogę, a postawić lub powiesić coś kolorowego niż pomalować na kolorowo wszystkie wnętrza - łatwiej zmienić czy usunąć parę mocnych dodatków niż przemalować całe pomieszczenie :)

Ja tylko na chwilkę i nie budowlano. :wink:

Wesołych Świąt.

Zdrowia, szczęścia humoru dobrego,

a, przy tym wszystkim

stołu bogatego.

Mokrego dyngusa, smacznego jajka.

I niech, te święta będą

jak bajka!

ojojojoj...to chyba znajdzie ją na świętego Dygdy;) poczekajcie az śnieg stopnieje, może się uda.....

przybiegłam donieść, że jednak św. Antoni i św. Juda są niezawodni. obrączka się znalazła.:wave:

na parkingu w pracy. niesamowite, co?

Kocurku wesołych, radosnych, pogodnych (pomimo niepogody)

Świąt Wielkanocnych życzę. :hug:

Życzenia Radosnych Świąt Wielkanocnych

wypełnionych nadzieją budzącej się do życia

wiosny i wiarą w sens życia.

Pogody w sercu i radości płynącej z faktu

Zmartwychwstania Pańskiego

oraz smacznego Święconego w gronie

najbliższych osób szczerze życzą Kamila i Marcin z rodziną