Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

Dzięki, hesperius, już zarzuciłam tematem na forum, pomyślę o tym w swoim czasie - na razie lampki pojechały do garażu, jak cała reszta gratów uśpionych w oczekiwaniu na urządzanie :)

Dziś dzwoniłam do betonmana Honyi (dzięki Honya!) - skoro mnie wyprzedziła z posadzkami i jest zadowolona, to najlepsza rekomendacja. Powiedział, że się zastanowi do wieczora - miałby prawie 200 km do mnie, rozumiem jego brak entuzjazmu. Oby się udało - ceny, jakie dotychczas mi zaproponowano, acz dobre, atrakcyjnością tym nawet nie dorównują.

A póki co, sprzątam już porządnie pod styropiany - znacie powiedzenie "robota kocha głupiego"? No więc ja muszę być tą wybraną i najukochańszą ;) Zdecydowaliśmy się rzutem na taśmę na gniazdo antenowe w sypialni - na razie mamy inne rozrywki, ale kto wie, za parę lat będziemy prykami w średnim wieku, zgnuśniejemy i będziemy sobie wzajemnie wypominać brak telewizora, więc lepiej to zrobić teraz. Tyle że przez jedno głupie gniazdko mam wtórnie rozryte pół domu, bo ze względu na antresolę i ceglaną ścianę, w której fatalnie się tnie, kabel jest liczony w dziesiątkach metrów. Ale trudno! Słowo się rzekło, gniazdo u płota, a baba przy miotle.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A póki co, sprzątam już porządnie pod styropiany - znacie powiedzenie "robota kocha głupiego"? No więc ja muszę być tą wybraną i najukochańszą ;)

łączę się w bólu, nawet nie wiesz jak się cieszę, że to już za mną .. a może wiesz

no pięknie Kocurkowo, pięknie!!!!och och och, można już powzdychać, a u nas jeszcze tyyyyyyyyyle czasu do tego etapu...no ale nic, poczekamy;)dokładnie takie krzesła ma moja koleżanka-wyglądają bardzo fajnie, i nawet są dość wygodne ;) kibelek również bardzo fajny, a lampy-nie takie złe:lol2:pozdrawiamy!!!(koncepcja naszej górnej łazienki nieco zmieniona-Antoś poprawił tak, aby "było łatwiej z przyłączami";)ale myślę, że ostatecznie nie będzie tak źle..

Ja tylko wpadłam na chwilę, dziękuję za miłe słowa nt zakupów i mojego wątpliwego przyszłego zramolenia ;)

A teraz śpiewamy na melodię jingle bells:

pada śnieg, pada śnieg, skrzypi styropiaaan ;)

To najlepiej oddaje obecne moje zajęcie oraz pobojowisko w domu. A pada śnieg, bo przy pomocy noża do sera (fajne drobne ząbki) frezuję ręcznie pod kable wszystkie płyty przylegające do ścian. Oraz w niektórych ręcznie żłobię spód, bo ni czorta nie chce leżeć prosto na górkach i wybojach stropu. Tu uwaga do planujących strop z płyt strunobetonowych - ma wszystkie zalety, ale jedną wadę - gładki od spodu, ale z góry już nie bardzo :no:

Cześć pracy! Kolejny długi weekend na horyzoncie :)

Cześć Draculka, podpytaj jak możesz, albo rzuć linka na priv, jeśli kupowaliście na necie. Zasadniczo już mi się rozjaśniło, ale chętnie podejrzę konkretne elementy.

Ze styropianem jest w sumie miło i przyjemnie, to prawda :) Tyle, że w salonie stoi mi prawie 50 paczek (i to jest na sam dół!), czuję się jak w labiryncie, krążąc między tymi blokami ;) Będę miała robotę do końca weekendu :)

dziękuję za szybką odpowiedź. A jak oceniasz tę szerokość, mogła by być 120cm. To 130cm było w świetle na gołą ścianę czy już docelowo po tynkach? Pytam bo ja mam długi korytarz w projekcie (8m) i kosztem korytarza większe będą inne pomieszczenia.

sewi - ma w tej chwili 130, czyli po tynkach (jednostronnie pójdzie płyta, z drugiej cieniutki tynk, dłuższa historia), będzie ze 125 pewnie. Oceniam, że jest w sam raz :) Wygodnie się chodzi, mija i swobodnie wnosi różne rzeczy. A co do wyglądu, u mnie akurat wygląda dobrze ;) - bo kończy się widokiem na dużą otwartą przestrzeń, więc i jest doświetlony, i nie włazi się nigdzie na ślepą ścianę lub drzwi. Dla mnie dla poczucia komfortu nie jest nawet tak istotna szerokość, co właśnie dobre doświetlenie.

Honya, dzięki za telefon. Trzymam kciuki, żeby wszystko Ci wyszło :hug:

A dzięki, nita, jakoś leci :) Na początku było całkiem fajnie, teraz już mi się trochę nudzi, ale to może dlatego, że sama siedzę i nawet radia nie mam :(

Ale nie mogę powiedzieć, że to jest wredna robota - w sumie chyba najprzyjemniejsza ze wszystkich, jak na razie :) Najgorzej wspominam luksfery, ale na szczęście oprócz umycia i zafugowania już z nimi skończyłam :yes: