Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

Wyszukaj sobie i popatrz już, cronin - kupiłam rozdzielacze Capricorn.

Podsumowałam za to elektrykę - brakuje 2 gniazd antenowych, 2 zewnętrznych i odbioru, czyli około 500 zł jeszcze przed nami.

W kwocie 1961 zł za to są: wszystkie kable - wyszło ok. 450m, kabel zasilający, 2 rozdzielnie (główna i mała na piętro), wszystkie duperele do nich oraz gniazda i włączniki, praca elektryka przy spięciu tego całego kramu. Oraz sporo pracy własnej.

edit: errata - kabla wyszło niecałe 450m, nie 850, jak pisałam wcześniej. Już ze zmęczenia wszystko mi się plącze, 800m to zamówiłam pexa na podłogówkę :)

Edytowane przez bury_kocur

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupiłam wariant z rotametrami, zawory kulowe, odpowietrzniki i zawory termoregulacyjne już są. Aha - są też odpowiednie końcówki (eurokonusy - strasznie mnie śmieszy ta nazwa ;)), do których ponoć wystarczy przykręcić skalibrowanego pexa. Ponoć, bo nie próbowaliśmy jeszcze.

Świadomie rezygnuję z całej elektroniki, a pompę dołożymy, jeśli okaże się, że ta z pieca nie daje rady. Ale powinna dać :)

Wyszukaj sobie i popatrz już, cronin - kupiłam rozdzielacze Capricorn.

Podsumowałam za to elektrykę - brakuje 2 gniazd antenowych, 2 zewnętrznych i odbioru, czyli około 500 zł jeszcze przed nami.

W kwocie 1961 zł za to są: wszystkie kable - wyszło ok. 850m, kabel zasilający, 2 rozdzielnie (główna i mała na piętro), wszystkie duperele do nich oraz gniazda i włączniki, praca elektryka przy spięciu tego całego kramu. Oraz sporo pracy własnej.

jesteś Mistrzem! bardzo gratuluję :)

O, dzięki, dziewczyny :) Nie spodziewałam się, że to akurat zrobi takie wrażenie - osobiście bardziej jestem dumna z podłogówki, dziś skończyliśmy górę :)

I nie omieszkam pokazać urobku:

DSC02379.jpg korytarz na górze - składa się z samych zasilań i powrotów, nie ma oddzielnej pętli

DSC02376.jpgDSC02377.jpg prawa i lewa strona garderoby, gdzie pośrodku będzie rozdzielacz (jeszcze nie założony) - prawa strona znów same zasilania i powroty, a lewa ma kawałek meandra z powrotu pętli łazienkowej

DSC02381.jpg i tu rzeczona łazienka - jako jedyne pomieszczenie ma pętlę typu meander, a nie ślimak - bo jest mała i zależało mi, żeby jak największą powierzchnię pokryły rurki zasilania, powrót jest wykorzystany w garderobie

DSC02380.jpg i antresola - tu system mieszany się zrobił, zaczęliśmy układać ślimaka, ale okazało się, że nie możemy wcelować z odstępami (bo albo za gęsto by szło, albo za rzadko), więc w środku ślimaka są 2 zawijasy meandrowe :) Potrzeba matką wynalazku.

A, Honya, bo nie widziałaś pokoi - oba są zrobione w taki wzorek:

DSC02352.jpg

to już wygląda bardziej do ludzi, nie? :D

Na dole będzie łatwiej chyba, więcej dużych powierzchni.

Kurka, nie mogę spać, denerwuję się najbliższymi dniami, jak to zdążymy zrobić...

Dzięki za wsparcie :hug:

Zaraz lecę dzień święty święcić na budowie, niestety. Pocieszam się, że w piątek będzie po wszystkim. Wyśpię się, obejrzę jakiś głupi film, poczytam, z dziećmi pobędę... to dopiero życie! ;) I zjem coś innego niż kanapka albo mrożona pizza ;)

Cześć DEZET :)

Folia w czasie rozkładania była prosta, ale po przejściu 2 osób na czworakach niestety zmieniła nieco image ;)

Dziś udało się podłączyć rozdzielacz na górze - próba ciśnienia wypadła dobrze, więc mogą jutro lać te betony. Dolny do reklamacji - coś mi w nim nie pasuje, jeden rotametr się wykręca całkowicie, a nie powinien.

Ale największy hicior dnia dzisiejszego to transport płyty osb na szalunek antresoli. Przypomnieliśmy sobie, że trzeba ją na jutro załatwić, to heja do marketu. Kupiliśmy jedną, pociętą wzdłuż na 3 części i myk do bagażnika. Tylko że bagażnik, nawet w naszym kombi i po złożeniu tylnej kanapy, pomieścił jakieś 1,7m długości z 2,5. Reszta wystaje z tyłu, a nuż wyleci po drodze - więc kochana żono, usiądź w bagażniku na płytach i masą własną przytrzymaj ;) Ledwo wyjechaliśmy, okazało się, że przed nami jedzie akurat radiowóz, więc spanikowana wizją pewnego mandatu, czym prędzej rozpłaszczyłam się na płytach w pozycji nieboszczki na marach :D A mąż jedzie i zaklina - no skręćcie gdzieś... Złośliwcy jechali przed nami prawie pod dom, zboczyli ze 200m wcześniej dopiero. Kto by pomyślał, że jadąc przepisowo, można łyknąć trochę adrenaliny ;)

Kocurro super już z tymi rurami :D to teraz się napatrz porządnie bo zaraz zaleją i efektów pracy nie będzie widać :D

A jak sprawa z tym betonem na podłogach? po jakim czasie od wylewek się to robi?

wyprawa z płytami niezła :lol2: nie zrobił Ci może przypadkiem jakiegoś zdjęcia? :lol2:

Edytowane przez msdracula

Dracula, właśnie się beton leje - a ja wpadłam do domu na śniadanie, w końcu nie muszę siedzieć w aucie na słońcu 2h i patrzeć na pompę ;)

Z tym betonem to jest tak, że to jest od razu gotowa wylewka i zarazem posadzka. Wylewają, zacierają, a potem szlifują do wybranego stopnia połysku. Sam beton jest droższy niż ten na wylewki, bo to jest B25 posadzkowy - usługa też jest oczywiście droższa niż wylewki z miksokreta, ale za to gotowa podłoga wychodzi bardzo przyzwoicie, w przeliczeniu na jakieś płytki, panele czy parkiet. O ile ktoś lubi betonowe podłogi :D

Edit: Wczoraj chodziliśmy od drzwi do drzwi, jak przedstawiciele wiadomego wyznania, podśmiewając się sami z siebie zresztą, i obwieszczaliśmy sąsiadom, że dziś w nocy może być głośno - te posadzki się robi jednym ciągiem, od wylania do szlifowania, co trwa nawet i dobę. Niby nikt nie zgłosił pretensji, część powiedziała, że nie szkodzi, część bez entuzjazmu przyjęła do wiadomości, ale i tak mam cykora - wykonawcy ponoć już mieli wizyty policji z powodu zakłócania ciszy nocnej.

A w czwartek powtórka z rozrywki...

Edytowane przez bury_kocur