Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

E, malka, nie łam się - u mnie pod dachem trzeba będzie nawalić ponad pół metra styropianu (tam gdzie normalni ludzie mają podbitkę - tak se wymyśliłam i tak będę miała) - zupełnie nie mam pojęcia, jak to przyczepić, bo i do czego? Nie dość, że grubo jak diabli, to jeszcze nie ma w co wbić. Echhh... na razie o tym nie myślę, przyjdzie czas, rzucę na forum i niech mądre głowy radzą :)

Kocurku...znam bol podczas jazdy.... ja wiedzac ze nie dam rady musialam kierowce najmowac, zeby mi dzieci porozwozil do przeszkola i odebral... ale na kolejny dzien wzielam im wolne.... ;)

haha jazda jak baba..dobre... jak ja nie lubie gdy przede mna wlecze sie jakas kobieta...wyzywam ja ze sie wlecze jak ta baba i zeby obciachu mi nie robila :D

w sprawie ocieplenia a raczej jego umocowania to nie mam pojecia... u mnie zostawilam to fachowcom.. ;)

Kendra, ja miałam plan do końca wakacji ;) Wczoraj gadałam z inkasentem od wody, bo akurat zaszedł, pokiwał tylko głową, popatrzył i powiedział przeciągle - za roook... może. Inny fachowiec, który był u nas przelotem, stwierdził, że nie ma szans. Trochę mnie to demotywuje, ale na pewno podejmę walkę :)

A z newsów - beton przełożony na piątek, ekipie tak lepiej pasuje, a i mnie dobrze - będzie dodatkowy dzień, nie muszę dziś flaków z siebie wypruwać ;)

Dracula - beton kosztował mnie dokładnie 281 zł brutto za 1m3 (po bardzo dużym rabacie) - to jest posadzkowy B25 z gruchy, inny się nie nadaje. Robocizna 40zł/m2, w tym posypka utwardzająca. Do tego dojdzie później impregnacja, woskowanie lub polimeryzacja - zlecenie tego kosztuje jakieś 10zł/m2, ale zdecydujemy się raczej na impregnowanie we własnym zakresie, więc tylko zakup chemii (nie wiem ile, w pt mają mi pokazać co mam kupić :)).

Koszty dodatkowe, które nie występują przy zwykłych wylewkach, to właśnie ta chemia, lepszy beton i siatka zbrojeniowa (na górze nie ma, na dole będzie). Aha - i 2 godz pompy do betonu na górę (wcale nie taki mały koszt, ponad 600 zł).

Edytowane przez bury_kocur

E, malka, nie łam się - u mnie pod dachem trzeba będzie nawalić ponad pół metra styropianu (tam gdzie normalni ludzie mają podbitkę - tak se wymyśliłam i tak będę miała) - zupełnie nie mam pojęcia, jak to przyczepić, bo i do czego? Nie dość, że grubo jak diabli, to jeszcze nie ma w co wbić. Echhh... na razie o tym nie myślę, przyjdzie czas, rzucę na forum i niech mądre głowy radzą :)

nie wiem właśnie, jak to się nazywa - wygląda tak:

[ATTACH=CONFIG]196285[/ATTACH] (obrazek ze strony ign.com.pl)

Przyznaję się zresztą do zmałpowania pomysłu - choć tu dom ma ładniejsze proporcje niż mój, ale co zrobić, jak się ma 94m2 pow. zabudowy do dyspozycji :rolleyes:

Kocurowa, Ty nie lubisz łatwych rozwiązań, nie?;)

Kocurku -ja myślę,że tam wcale nie ma styro w dachu :no:

Zamysł jest dokładnie taki jak chcę osiągnąć, ale mam za płytki okap dachu.

Konstrukcja na osb, na to normalna warstwa styro, siatka i klej i tynk.

O, cześć Esiak :) Czy to jakaś aluzja? :p

malka - styro w dachu było pewnym skrótem myślowym, wiadomo, że chodzi o to pod dachem, ale pomysł z płytą osb mi się widzi, to jest sensowne. Dzięki!

agalind - bo mi tak jakoś w życiu wychodzi, mimo woli. Są ludzie, którzy wiecznie mają pecha (oczywiście nie wierzę w pecha, wierzę w to, że sami jakoś to powodują), a u mnie z kolei się różne rzeczy komplikują na własne życzenie. Całe szczęście, że do kompletu mam łatwość rozwiązywania problemów i lubię adrenalinę ;)