Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

Esiak - ooo? A czemu? Masz jakieś informacje dyskredytujące ten kocioł? Przyznaję, że to mój faworyt sądząc z danych producenta i serwisanta (poprzednio też miałam Ariston i sobie chwaliłam, chodził jak złoto). Co byś polecił w takim razie zastępczo? Kocioł 2F, kondensacyjny, wydajny i niepsujny :)

DEZET - zamierzam właśnie ustawić na 35*, dla takiej temp zasilania była liczona podłogówka i od takiej planuję startować. Będzie zimno, to podniosę o te 5 stopni.

Miłośniczka - dzięki :) tynki oczywiście sami, spuściłam tylko z tonu i zamiast gipsowych będzie płyta g-k. Na razie skupisko bałaganu jest na zewnątrz, dziś do południa woziłam taczką betonowy gruz pod taras. Panowie mi ładnie skuli młotem to, co wczoraj zastygło i doprowadziło mnie niemal do obłędu, dziś jest kupa gruzu zamiast monolitu. Wygląda na razie strasznie, ale cieszę się, że sytuacja opanowana.

Podłogi ponacinane, za miesiąc wypełnianie szczelin dylatacyjnych.

Edytowane przez bury_kocur

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybieram 2F, bo instalację pomyślałam tak, że woda ma do najdalszego punktu niecałe 3m do pokonania. Ponadto prowadzimy taki tryb życia, że nie ma porannych zatorów w łazience, każdy wychodzi o innej porze, więc woda podgrzewana przepływowo w zupełności nam wystarcza. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy kocioł 2F w piwnicy, mieszkanie na parterze - i dobrze to funkcjonowało, więc uznałam, że teraz przy właściwym umieszczeniu kotła będzie tak samo dobrze.

I spodobał mi się ten Ariston właśnie m.in. ze względu na modulację - wcześniej rozważałam Vaillanta (akurat ze względu na inne cechy), Immergas też ma min. 3kW, ale jakoś nie jestem do niego przekonana...

Już mnie ktoś nagabywał o ten wbudowany zasobnik, chyba DEZET ;)

Zastanowię się. Nie jestem przekonana, czy jest to w naszym wypadku niezbędne wyposażenie - pewnie dobra rzecz, ale i bez tego żyło nam się wygodnie i dopiero z netu się dowiedziałam, że kotły 2F bez zasobnika to niekomfortowe rozwiązanie :D

O, i Meliska :) - podłogi nie będą ciemne, jak wyschną, ale niektórzy niestety i jasnych nie mogą na spokojnie strawić ;)

Paluszek, dziękuję, ma się lepiej - choć jeśli ktoś chce się dowiedzieć, co to jest ból do kwadratu, powinien albo urodzić dziecko w 15 min, albo dać się mężowi nadepnąć na ten zmasakrowany palec. Sama nie wiem, co gorsze ;)

Edytowane przez bury_kocur

O, i Meliska :) - podłogi nie będą ciemne, jak wyschną, ale niektórzy niestety i jasnych nie mogą na spokojnie strawić ;)

Paluszek, dziękuję, ma się lepiej - choć jeśli ktoś chce się dowiedzieć, co to jest ból do kwadratu, powinien albo urodzić dziecko w 15 min, albo dać się mężowi nadepnąć na ten zmasakrowany palec. Sama nie wiem, co gorsze ;)

ja tylko o tych podlogach chcialam zacytowac mame

(cooo? takie ciemne i brzydkie? i paneli nie będzie ani dywanika chociaż? - moja mama)
;) bo ja oczywiscie nic a nic do betonu i koloru nie mam.... :no: podoba mi sie i juz :D

o bolach do kwadratu troche wiem... przez 3 miesiace mialam rwe... ledwo mnie opuscila... tak zaraz wybity u stopy maly palec:bash:

Ala, smarowałam tym dysperbitem fundamenty, zero smrodu, zero jakichs reakcji uczuleniowych itd a było 30 stp. , miałam też inny grunt juz na rozpuszczalnikach organicznych i opary jego powalały, po kilku minutach trzeba było robic przerwę (mimo że smarowane było na świeżym powietrzu). Nie sądzę żeby po wyschnięciu dysperbitu dn cokolwiek się jeszcze z niego wydobywało, zwłaszcza że przykryte będzie styropianem, folią i wylewką, to po prostu czarna , wodorozcieńczalna maź, która ma za zadanie zminimalizować pylenie chudziaka, żeby papa się lepiej przykleiła. Równie dobrze mogłabym obawiać się papy, a jest termozgrzewalna, modyfikowana sbs i tez z niczym nie reaguje.

Nita, jeszcze nie latam, na razie dzieciaki do przedszkola :)

cronin, napisałaś u mnie, to co miałaś napisać u siebie :) Wiem, bo byłam :)

Esiak, zrobiłam wywiad nt tego Aristona i chyba go kupię - min. temp. zasilania 25*, kondensuje również przy poborze cwu, w ogóle jakiś cud techniki, sądząc z opisu :lol2: Oglądałam również model z zasobnikem 40l, ale do mnie jednak nie przemówił - startuje od 5,5 kW zamiast od 2,5, pobór energii dokładnie 2x większy, chyba raczej nie.

Esiak, zrobiłam wywiad nt tego Aristona i chyba go kupię - min. temp. zasilania 25*, kondensuje również przy poborze cwu,

z DTR wygląda to nawet lepiej:

Obieg C.O.

Temperatura ogrzewania min/maks (zakres wysokiej temperatury) °C 35/ 82

Temperatura ogrzewania min/maks (zakres niskiej temperatury) °C 20/ 45

Kocurko!

Gratuluje podlog :) Jestem bardzo ciekawa ostatecznego efektu po wyschnieciu i Twoich wrazen z uzytkowania. Czy taki beton zabezpiecza sie jeszcze dodatkowo? My w czesci mieszklanje planujemy ceramike i drewno (lub panele), niemniej bardzo podoba mi sie Twoj pomysl na wykorzystanie betonu. Moze zdecyduje sie na takie rozwiazanie na poziomie pracowni... Napisz, prosze, wiecej o swoich wrazeniach - interesuje mnie nasiakliwosc tego materialu :)

Serdecznosci!

Dzięki, hesperius :)

Podłogi trzeba będzie jeszcze czymś zaimpregnować - my wybierzemy chyba naniesienie odpowiedniego preparatu w wykonaniu własnym ;)

Co do nasiąkliwości, nie patrzyłam u siebie, ale w znajomym magazynie, gdzie są takie same posadzki, chyłkiem wylałam mineralną z butelki i patrzyłam - na moje oko nie wsiąkało, więc raczej i u mnie powinna ta podłoga po impregnacji być niechłonna.

Klepnęłam dziś kocioł - muszę jutro zapłacić zaliczkę. Stanęło na Aristonie - Genus Premium Evo 24 FF. Teraz szukam instalatora, który mi to wszystko podłączy - pierwsza oferta, którą otrzymałam, wydaje mi się przesadzona. Szukam dalej.