Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

Siedzę i myślę - znalazłam takie cudo: Soudabond easy firmy Soudal - czyli klej w piance do płyt. Jedna puszka 750 ml zamiast wora kleju gipsowego. Bardzo mnie kusi, ale czy ktoś, kto nie ma kasy na poprawki, a umiejętności będzie dopiero zdobywał, może zaryzykować? Hm, hm. Co myślicie?

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta pianka może być całkiem ok. Ale fakt że do zastosowania przy równiejszych ścianach tak do 5mm odchyłki powinna dać radę. Na pewno jest to szybszy sposób klejenia płyt niz na tradycyjny klej z worka. Ja kleiłem styropian elewacyjny na klej w piance. I jestem zadowolony. Doczytaj jaką ma wydajność i przelicz sobie czy warto w stosunku do ceny kleju tradycyjnego.

PS. Mnie też dorwało przeziębienie własnie w te upały. I nadal męczę się z katarem.

No właśnie cenowo i wydajnością wychodzi niby co najmniej tak samo dobrze jak klej gipsowy, co z kolei zmusza mnie do postawienia pytania, czemu do diabła wszyscy tym nie kleją, skoro to taka rewelacja? Na pewno byłoby wygodniej, jakoś mnie nie kręci wizja targania worów po 25 lub zgoła 30 kg i mieszania tego, mycia kubła i tak w kółko - chyba kupię kilka na próbę i się zobaczy. Zawsze mnie ciągnie do nowych rozwiązań, lubię robić coś wbrew temu co "się powinno" ;), więc pewnie spróbuję :D

rewo - a kołkowałeś styropian do tego czy nie?

U nas parterówka więc kołkowanie styropianu sobie odpuściłem. Styro tylko do wysokości 3,6m. Przy tak niskiej zabudowie nie trzeba kołkować. Więc stwierdziłem że nie będę dziurawił ścian. ;) Z nowymi specyfikami jest to że wiekszość ich nie używała i nie zna. Dlatego wybór pada na to co już jest sprawdzone i znane. Ja też z obawami kleiłem styro na elewacji z pianką. Ale zrobiłem tak jak piszesz kupiłem na początek parę puszek pianki i zacząłem kleić. Spodobało mi się i reszta też poszła na piankę. :) Jak bym teraz miał drugi raz kleić to tylko na piankę.

Sprawdż tez jak zalecają kłaść tę piankę na płyty by jak najlepiej przykleiły się do podłoża. Powodzenia :bye:

My kleiliśmy na pianę styropian (dokładniej na Insta Stik).. bez kołkowania.. przód i tył to są niskie ściany, ale jeden szczyt ma coś ponad 8 metrów a drugi około 7.. wszystko fajnie się na piance trzyma i kołkować tego nie będziemy.. u nas co prawda poszło dużo więcej piany niż liczyliśmy, ale bardzo fajnie klei się na pianę.. bez obaw, że klej zastygnie..

Ja co do styropianu to raczej nie mam obaw, wstępnie się właśnie na pianę nastawiłam - i bez kołkowania raczej, mimo że wszyscy fachowcy mi to odradzają. Ale znów - odradzają, bo to głupi pomysł i mi odpadnie, czy dlatego, że ojciec i dziad tak samo robili? ;)

Styropian jest lekki, więc teoretycznie powinno się trzymać. Natomiast płyty swoje ważą, stąd moje wątpliwości. Ale przetestuję na pewno, bo jeśli miałoby się okazać czyściej, lżej i szybciej, a cenowo tak samo, to co się będę brudzić i pocić na darmo... :D

Też kleiłem styropian na piankę. Trzeba się dozowania "nauczyć" i wyczuć czas najlepszego przyłożenia do ściany. Na pewno lżej. Jak liczyłem na cały dom, to niewiele drożej by wyszło niż klejem z worka, ale ile mniej targania worów!

A wyliczenie ilości płyt GK na ściany jest proste: ilość m2 ścian : 3,12m 2(płyta GK)=.... Np. przy ok 300m2 wyjdzie 100 szt. x 17pln, czyli ok.1700pln za ściany.

A wyliczenie ilości płyt GK na ściany jest proste: ilość m2 ścian : 3,12m 2(płyta GK)=.... Np. przy ok 300m2 wyjdzie 100 szt. x 17pln, czyli ok.1700pln za ściany.

Piankowe towarzystwo się odezwało :) cieszy mnie to, przynajmniej styropian przewalczę, choć i płytę coraz bardziej widzę z pianką :) A co do liczenia ścian, to nie tak prosto - u mnie dochodzi jeszcze liczenie "ile muszę kupić, żeby mieć za darmo transport" ;) - i żeby mi nie leżało bez sensu w domu, tylko zostało zużyte tyle, ile na dany moment będę miała zaplanowane. No i ciężko określić wydajność kleju czy pianki, nie mając żadnego doświadczenia, więc liczę pi razy oko.

Byłam dziś z mężem w hurtowni na przeszpiegach, obwąchaliśmy piankę, zapytaliśmy, czy ktoś to kupuje i jakie wrażenia - sprzedawca stwierdził, że dużo ludzi stosuje i że po próbie z pianką nikt już nie wraca do kleju. No no.

Pianka jest fajna na równych ścianach, ale musisz wziąć pod uwagę że kilka minut trwa zanim "chwyci" czyli płytę trzeba przytrzymać (niekoniecznie sobą ;) można czymś podeprzeć, chociaż na wysokości jest z tym problem jak sądzę). Ponadto zanim się nauczysz obsługiwać pistolet to wydajność jest dużo niższa od podawanej.

Klej jest ciężki pioruńsko, ja ledwo dałam radę unieść worek :sick:

Ten Soudal jest bardzo dobry, lepszy niż Tytan Eos (miałam oba, Tytanem kleiłam fundamenty, szpary na elewacji ociepleniowcy piankowali Soudalem).

U mnie były kołkowane tylko słupy, naroża, sufity tarasu i podcienia i naokoło okien, zostało mi półtora wora kołków 26 cm :sick:

Cronin, ta pianka jest bez pistoletu, tylko się rurkę wtyka :) A półtora worka kołków to ile sztuk? Mąż mi brzęczy, żeby jednak dać kołki, może krakowskim targiem damy tylko na te bardziej narażone miejsca. Zaczęłam myśleć dwutorowo, jak widać - ocieplenie też zaraz będzie na tapecie :)

dr_au, poleciałam dziś w tym celu na budowę - sprawdzić, na ile są proste te ściany. Myślę, że ujdzie - nie mierzyłam, bo nie miałam czym, ale przytargałam drewnianą łatę i na długości ściany rozjeżdżało się niedużo, do pół cm na oko.

Jeśli ta piana jest różowa (pamiętam kolor piany nie pamiętam nazwy) ,to kleiliśmy taką płyty w łazience.

Poszłam ostukać- nadal się trzymają po czterech latach:)

W domu też będziemy nią kleić płyty w łazience -wyrównanie poziomu z kaflami - nie narzucę kolejnego 1,5 cm tynku :rolleyes:, szybciej i czyściej dać kg