bury_kocur 11.07.2013 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Siedzę i myślę - znalazłam takie cudo: Soudabond easy firmy Soudal - czyli klej w piance do płyt. Jedna puszka 750 ml zamiast wora kleju gipsowego. Bardzo mnie kusi, ale czy ktoś, kto nie ma kasy na poprawki, a umiejętności będzie dopiero zdobywał, może zaryzykować? Hm, hm. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 11.07.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 na idealnie proste ściany czemu nie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 11.07.2013 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Muszę przyłożyć łatę i zobaczyć, czy one takie idealnie proste Teoretycznie - powinny być, bo przy cięciu styropianu na podłogi nie zauważyłam jakoś, żeby mi uciekało. A do ilu mm odchyłki uważa się ściany za proste? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 11.07.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 nie wiem, ile można tą pianką nadrobić pewnie zdecydowanie mniej niż klejem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 11.07.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ta pianka może być całkiem ok. Ale fakt że do zastosowania przy równiejszych ścianach tak do 5mm odchyłki powinna dać radę. Na pewno jest to szybszy sposób klejenia płyt niz na tradycyjny klej z worka. Ja kleiłem styropian elewacyjny na klej w piance. I jestem zadowolony. Doczytaj jaką ma wydajność i przelicz sobie czy warto w stosunku do ceny kleju tradycyjnego. PS. Mnie też dorwało przeziębienie własnie w te upały. I nadal męczę się z katarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 11.07.2013 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 No właśnie cenowo i wydajnością wychodzi niby co najmniej tak samo dobrze jak klej gipsowy, co z kolei zmusza mnie do postawienia pytania, czemu do diabła wszyscy tym nie kleją, skoro to taka rewelacja? Na pewno byłoby wygodniej, jakoś mnie nie kręci wizja targania worów po 25 lub zgoła 30 kg i mieszania tego, mycia kubła i tak w kółko - chyba kupię kilka na próbę i się zobaczy. Zawsze mnie ciągnie do nowych rozwiązań, lubię robić coś wbrew temu co "się powinno" , więc pewnie spróbuję rewo - a kołkowałeś styropian do tego czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 11.07.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 U nas parterówka więc kołkowanie styropianu sobie odpuściłem. Styro tylko do wysokości 3,6m. Przy tak niskiej zabudowie nie trzeba kołkować. Więc stwierdziłem że nie będę dziurawił ścian. Z nowymi specyfikami jest to że wiekszość ich nie używała i nie zna. Dlatego wybór pada na to co już jest sprawdzone i znane. Ja też z obawami kleiłem styro na elewacji z pianką. Ale zrobiłem tak jak piszesz kupiłem na początek parę puszek pianki i zacząłem kleić. Spodobało mi się i reszta też poszła na piankę. Jak bym teraz miał drugi raz kleić to tylko na piankę. Sprawdż tez jak zalecają kłaść tę piankę na płyty by jak najlepiej przykleiły się do podłoża. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 11.07.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 My kleiliśmy na pianę styropian (dokładniej na Insta Stik).. bez kołkowania.. przód i tył to są niskie ściany, ale jeden szczyt ma coś ponad 8 metrów a drugi około 7.. wszystko fajnie się na piance trzyma i kołkować tego nie będziemy.. u nas co prawda poszło dużo więcej piany niż liczyliśmy, ale bardzo fajnie klei się na pianę.. bez obaw, że klej zastygnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 11.07.2013 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ja co do styropianu to raczej nie mam obaw, wstępnie się właśnie na pianę nastawiłam - i bez kołkowania raczej, mimo że wszyscy fachowcy mi to odradzają. Ale znów - odradzają, bo to głupi pomysł i mi odpadnie, czy dlatego, że ojciec i dziad tak samo robili? Styropian jest lekki, więc teoretycznie powinno się trzymać. Natomiast płyty swoje ważą, stąd moje wątpliwości. Ale przetestuję na pewno, bo jeśli miałoby się okazać czyściej, lżej i szybciej, a cenowo tak samo, to co się będę brudzić i pocić na darmo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 11.07.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Też kleiłem styropian na piankę. Trzeba się dozowania "nauczyć" i wyczuć czas najlepszego przyłożenia do ściany. Na pewno lżej. Jak liczyłem na cały dom, to niewiele drożej by wyszło niż klejem z worka, ale ile mniej targania worów! A wyliczenie ilości płyt GK na ściany jest proste: ilość m2 ścian : 3,12m 2(płyta GK)=.... Np. przy ok 300m2 wyjdzie 100 szt. x 17pln, czyli ok.1700pln za ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 11.07.2013 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 A wyliczenie ilości płyt GK na ściany jest proste: ilość m2 ścian : 3,12m 2(płyta GK)=.... Np. przy ok 300m2 wyjdzie 100 szt. x 17pln, czyli ok.1700pln za ściany. Piankowe towarzystwo się odezwało cieszy mnie to, przynajmniej styropian przewalczę, choć i płytę coraz bardziej widzę z pianką A co do liczenia ścian, to nie tak prosto - u mnie dochodzi jeszcze liczenie "ile muszę kupić, żeby mieć za darmo transport" - i żeby mi nie leżało bez sensu w domu, tylko zostało zużyte tyle, ile na dany moment będę miała zaplanowane. No i ciężko określić wydajność kleju czy pianki, nie mając żadnego doświadczenia, więc liczę pi razy oko. Byłam dziś z mężem w hurtowni na przeszpiegach, obwąchaliśmy piankę, zapytaliśmy, czy ktoś to kupuje i jakie wrażenia - sprzedawca stwierdził, że dużo ludzi stosuje i że po próbie z pianką nikt już nie wraca do kleju. No no. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.07.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 pianka mówisz hmmm, brzmi kusząco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 11.07.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 U mnie próbowali lepić na piankę styrodur na fundamenty. Był problem ze względu na mocno nierówne ściany (z pustaków szalunkowych). W takich warunkach klej się lepiej sprawdzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.07.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Pianka jest fajna na równych ścianach, ale musisz wziąć pod uwagę że kilka minut trwa zanim "chwyci" czyli płytę trzeba przytrzymać (niekoniecznie sobą można czymś podeprzeć, chociaż na wysokości jest z tym problem jak sądzę). Ponadto zanim się nauczysz obsługiwać pistolet to wydajność jest dużo niższa od podawanej. Klej jest ciężki pioruńsko, ja ledwo dałam radę unieść worek Ten Soudal jest bardzo dobry, lepszy niż Tytan Eos (miałam oba, Tytanem kleiłam fundamenty, szpary na elewacji ociepleniowcy piankowali Soudalem). U mnie były kołkowane tylko słupy, naroża, sufity tarasu i podcienia i naokoło okien, zostało mi półtora wora kołków 26 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 11.07.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Cronin, ta pianka jest bez pistoletu, tylko się rurkę wtyka A półtora worka kołków to ile sztuk? Mąż mi brzęczy, żeby jednak dać kołki, może krakowskim targiem damy tylko na te bardziej narażone miejsca. Zaczęłam myśleć dwutorowo, jak widać - ocieplenie też zaraz będzie na tapecie dr_au, poleciałam dziś w tym celu na budowę - sprawdzić, na ile są proste te ściany. Myślę, że ujdzie - nie mierzyłam, bo nie miałam czym, ale przytargałam drewnianą łatę i na długości ściany rozjeżdżało się niedużo, do pół cm na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 11.07.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Jeśli ta piana jest różowa (pamiętam kolor piany nie pamiętam nazwy) ,to kleiliśmy taką płyty w łazience. Poszłam ostukać- nadal się trzymają po czterech latach:) W domu też będziemy nią kleić płyty w łazience -wyrównanie poziomu z kaflami - nie narzucę kolejnego 1,5 cm tynku , szybciej i czyściej dać kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.07.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 A to ja miałam do pistoletu, ale tak czy siak załóż że wydajność będzie niższa. I nie chodzi o nierówność całej ściany tylko bardziej o wystające bloczki, wieniec, tego typu.A jakiej grubości styropian przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 11.07.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ania,na razie chyba chodzi o "tynki" z płyt k-g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 11.07.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 ups, ale na górze strony było o styropianie, to mnie usprawiedliwia mam nadzieję k-g na piankę? na to jakos bym nie wpadła, może podłapię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 11.07.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 ja tez tu właśnie z ciekawością podczytuję, bo wygląda na to, że łatwiej by szło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts