bury_kocur 04.08.2013 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Wygląda czysto, bo jeszcze nie ma taśmy i gipsu Ile kosztuje metr, nie jestem w stanie na razie powiedzieć - płyta 16 zł/szt (3,12 m, można liczyć 3, bo ścinamy je na wysokość o parę cm), pianka 25 zł/szt - wystarcza na 3 całe płyty lub 2-2,5 w kawałkach. Czyli można średnio przyjąć 8,50 za m2. Ale do tego dojdzie taśma i gips, podliczę całość po skończeniu. Myślę, że ogólnie wyjdzie około połowy ceny tynków gipsowych z robocizną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.08.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Bardzo mi się podoba, tylko też boję się tych nierównych ścian A jakie płyty bierzecie? bo w marketach tylko norgips widać, a to podobno kiepskie. My się przymierzamy do knaufa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 04.08.2013 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Mamy właśnie Knaufa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 04.08.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Kurcze pokrewieństwo dusz normalnie I masz rację rude do mnie nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 05.08.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Kocurko Dobra cena, gratulacje! Coraz bardziej sie przekonuje, ze Twoj napis w stopce jest prawdziwy (nie, zebym byla takim niedowiarkiem...) Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 06.08.2013 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 A propos dobrych cen. Mam okazję kupić za pół ceny (czyli jakieś 14-15 zł/m2) polbruk 10x20, najzwyklejszy szary prostokątny. Nie marzyłam o takim skrycie, ale cena mi przemawia do wyobraźni bardziej niż wygląd Waham się. Nie dałabym go ani na taras (za mało reprezentacyjny, nawet dla wielbicieli skrajnej prostoty i taniości ) ani na schody (na nich ma być płyta chodnikowa płukana). Ale na podjazd, tfu, miejsce postojowe? Oczywiście w grę wchodzi tylko ułożenie w równych rządkach. Kupić, nie kupić - oto jest pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 06.08.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Kocurku a jakiej jest grubości? bo na podjazd to 8 chyba minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 06.08.2013 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) 6 cm. Myślę, że na ten mój pożal się Boże podjazd wystarczy - to jest tylko miejsce postojowe, nawet brama musi być przesuwna, bo to jest tylko niecały metr dłuższe niż samochód, ma jakieś 5m z hakiem długości. Czyli prosto z ulicy skręcam i muszę się pilnować, żeby nie zaparkować synowi w pokoju Tam nie będzie ruchu po prostu, żadnego jeżdżenia po tym Edit: oto, co akurat znalazłam. Autorem jest znany architekt Janusz Kaczorek. No z ust mi to wyjął - albo z mózgu wyssał Zamiast określenia "mały dom", lepiej powiedzieć: "dom szyty na miarę". Brzmi ładniej, a znaczy prawie to samo. Bo czyż zdrowy rozsądek nie podpowiada, by dom był w sam raz na potrzeby mieszkańców, bez zbędnego rozbuchania powierzchni która później zarasta pajęczynami? Czyli, by po prostu był odpowiednio mały? dalszy ciąg: http://ladnydom.pl/budowa/1,106568,13418968,Dom_dobrze_zaprojektowany__Maly_dom_na_trudne_czasy.html?as=1 Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez bury_kocur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 06.08.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Zerknelam na polbruk, nie jest taki zly Ale najwazniejsze, zeby nie okazal sie tania - droga inwestycja - zeby okazal sie trwaly... Jesli chodzi o cytat... Zgapil i tyle Na portalu znalazlam jeszcze jeden artykul. Pytanie w nim zawarte, dreczy wielu inwestorow: Czy można tanio wybudować niewielki, ale wygodny dom? Czy istnieje granica oszczędności, poza którą jest już tylko absurd? A może problem nie leży w pieniądzach, tylko w umiejętności pogodzenia oczekiwań z możliwościami? Odpowiedz znajduje sie ponizej: (...) pora najwyższa, aby uświadomić sobie prawdę najważniejszą: niedrogi dom nie istnieje!!! http://ladnydom.pl/budowa/1,106568,2563580.html#TRrelSST Mysle, ze forumowicze z watkow dom za 200 tys, dom za 300 tys mogliby polemizowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 07.08.2013 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Dzięki, hesperius. Ja wczoraj pomierzyłam, przemyślałam - i jednak chyba kupię. To nie jest nic pozagatunkowego, tylko końcówka z dużej inwestycji drogowej Większy problem to pewnie będę miała z ułożeniem, już wolę się wziąć za taras czy schody - przynajmniej równo, a tu spory spadek, trzeba ustalić niwelatę itd. Nie na mój łeb i moje ręce Chyba kostka poczeka na jakiegoś wolnego brukarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 07.08.2013 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Kocurku a jakiej jest grubości? bo na podjazd to 8 chyba minimum Na podjazd dla samochodów osobowych kostka grubości 6cm spoko wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 07.08.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Ten drugi tekst to z gatunku WTF. Takie p*** architekta starszego pokolenia, gdzie pokutuje przekonanie, że "dom, to musi kosztować" i "jak się nie ma pieniędzy, to się nie buduje". To jest pokolenie wychowane na przekonaniu, że dom poniżej 200 m2, bez garażu i fafnastu pokoików nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 07.08.2013 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Witaj Kocurko Jeszcze nic nie niwelowalam, a juz mnie to przeraza Dzialka wydawala nam sie plaska, w koncu 70-80 cm roznicy, to co to jest? Tak sobie mysle, ze dobrze jest te "klopotliwe" inwestycje miec szybko za soba... Pewnie na Twoim miejscu, zmienilabym kolejnosc dzialan (o ile sie da), zeby miec juz podjazd "z glowy" Chociaz z drugiej strony, gotowy taras o tej porze roku - czysta rozkosz Hej dr_au A ja mysle, ze to jest sposob na przetrwanie w branzy budowlanej. Bedzie sie mniej budowalo, wiec musi byc drozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 07.08.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Na podjazd dla samochodów osobowych kostka grubości 6cm spoko wystarczy. I to jest dobra wiadomość A skoro temat bruku wypłynął, to czy podbudowę pod schody z kostki brukowej trzeba obskoczyć skoczkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 07.08.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 bury kocurku samymi mądrościami sypiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 07.08.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Przeczytałem artykuły i... gdybym miał takich doradców słuchać, to truskawki rosłyby na mojej działce nie dom. Komentujący też w większości z budową mieli do czynienia.... przez płot. A pod kostkę warto podbić, tym bardziej pod schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 07.08.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 I to jest dobra wiadomość A skoro temat bruku wypłynął, to czy podbudowę pod schody z kostki brukowej trzeba obskoczyć skoczkiem? Oczywiście tylko do tego wystarczy taki mały skoczek. Przecież nie chcemy by po 2 latach to sie rozjeżdżało. U nas w planach tez schody wejściowe do domu z kostki brukowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 07.08.2013 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Z podbudową to jest tak: schody mam już dawno wylane, chcę je tylko obłożyć płytą chodnikową płukaną 4 cm. Bo nie podobają mi się absolutnie żadne płytki ceramiczne A podjazd, jak to podjazd, ma być na gruncie, czyli tylko właśnie wyrównanie, ubicie itd. Taras natomiast poczeka do przyszłego roku, bo po pierwsze, wolimy skończyć wewnątrz domu to, co musi być zrobione do zamieszkania, a po drugie, nie mam kasy i koncepcji (to znaczy koncepcje mam co najmniej 2, ale żadna nie mieści się w budżecie ). Z kłopotliwych inwestycji właśnie jest kostka, ocieplenie i płot - i ocieplenie idzie na pierwszy rzut, bo jest niezbędne do zamieszkania, resztę można wałkować w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 07.08.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Kurcze to szkoda, bo liczyłam na to że mi powiecie że wystarczy piasek z cementem wtedy zrobilibyśmy sami (skoczka nie mamy jak przewieźć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 07.08.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Ocieplenie rozumiem, kostke tez, ale nie wiedzialam, ze plot jest wymagany do odbioru domu. (Jest?) Masz juz jakas koncepcje ogrodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts