Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

Płot nie jest wymagany, przynajmniej u nas - bo wiem, że to zależy od gminy - niektóre warunkują odbiór stanem na tip-top :) W sumie i podjazd nie jest wymagany, ale jak się trafia okazja, to chociaż materiał sobie kupię, a z wykonaniem poczekam na przypływ pieniędzy ;)

To samo z ogrodzeniem zresztą - już rok temu kupiłam panele ocynkowane, o takie:

panele ocynk.jpg

więc w wolnej chwili można robić podmurówkę i się przymierzyć do ogrodzenia. Co prawda też nie planowałam tego na ten rok, ale jak wystarczy czasu i chęci, to nie widzę przeciwwskazań ;)

Będzie co prawda ogrodzone trochę dziwnie, bo tył i bok, bez przodu - czyli odwrotnie niż ma większość ludzi :D - ale to tylko dlatego, że muszę dozbierać środków na bramę przesuwną.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aha :) To fajnie, że nie jesteśmy jedynymi. Z moich obserwacji wynika, że ludzie robią na ogół reprezentacyjne ogrodzenie z przodu, a tył i boki to siatka lub coś tak mało eleganckiego jak moje panele :p

Dowcip polega na tym, że nie będę mieszkać na pustkowiu, tylko w mieście między innymi domami i do tego 5 m od ulicy - więc front bez żadnego ogrodzenia będzie wyglądał nieco dziwnie. Ale mam nadzieję, że kostka (o ile zdołamy ją położyć przed ogrodzeniem) optycznie i umownie wyznaczy linię naszej własności.

Wrocilismy, zyjemy, odgruzowujemy sie.

czytac calosci mi sie nie chce bom leniwy, zmeczony, niedowidzacy i stary :) ale licze ze beda jakies foty to sobie obejrze :)

pianka u nas mentalnie juz sie tez przyjela, nic innego nie wchodzi w gre :) dzieki za podpowiedz i pusta puszke, odeslac ja wam? ;) moze ddajecie gdzies na zlom czy cos, albo moze bedzies z tego robic jakies klosze czy inne rurki albo stojaki na makaron... ;)

z ciekawostek wyjazdowych to znalezlismy przy brodzie pilawy 2 miny przeciwpancerne poniemiecki (TeMi 42), wprawdzie bez zapalnikow ale zawsze :D woda chyba wyplukala je podczas deszczu i sie ujawnily.

ciao

Kocurko

Swietne sa te panele. Widzialam takie w odcieniu ciemnokobaltowym i na nie zachorowalam (ladnie sie komponowaly z zielenia).

My chyba sie ogrodzimy po taniosci siatka lesna - ale to dlatego, ze sarny wyjadaja z ogrodkow co smaczniejsze rosliny ;) Poza tym, slyszalam, ze ogrodzenie jest wymagane przy ubezpieczeniu domu (i placu budowy).

O wlasnosc bym sie nie obawiala. Chyba, ze ktos bedzie zawracal na Waszym podjezdzie...

burykocie, powiedz mi jeśli masz siłę, bo przyznam uczciwie nic na ten temat nie wiem......co to znaczy odbiór domu? co musi być?

jeśli nie masz siły to nie pisz....

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203576-Odbi%C3%B3r-domu-pytanie&highlight=odbior+domu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?213457-Pozwolenie-na-u%C5%BCytkowanie-domu-jednordzinnego

pozdrawiam :)

O, hesperius mnie ubiegła, więc już nie piszę, Honya :) Dziękuję bardzo.

Co do ogrodzenia - u nas są dostępne panele zielone, jasnobrązowe i ocynk, reszta na zamówienie. Wahałam się między srebrnymi i zielonymi - które mniej widoczne. I latem zielone, bo giną w tle - ale zimą rzucałyby się w oczy, zresztą nie pasują do domu. Do ogrodu pewnie tak, ale ogrodu jeszcze nie ma ;) Stanęło więc na srebrnych.

Antki wróciły! :D Z opisu wnioskuję, ze udane mieliście wakacje, nawet pamiątki sobie znaleźliście ;) Puszki nie musisz odsyłać, mnie moich wystarczy na żyrandolek albo inny dizajnerski gadżet, myśl, jak zużytkować swoją :p Cieszę się, że pianka się Wam podoba, my nie zmieniliśmy zdania na jej temat mimo wielu krytycznych głosów osób wizytujących naszą budowę. Ale jak ktoś krytykuje, bo nie zna - to się nie liczy :p

Płot nie jest wymagany, przynajmniej u nas - bo wiem, że to zależy od gminy - niektóre warunkują odbiór stanem na tip-top :) W sumie i podjazd nie jest wymagany

.

Hej Kocurku. Właśnie rzeźbię temat zagospodarowania przestrzennego działki w kontekście odbioru przez Nadzór Budowlany. Mianowicie jak powiada Urząd (i stosowne przepisy) odebraniu podlegają elementy zawarte w projekcie budowlanym w części poświęconej m.in. zagospodarowaniu terenu działki. Racją jest, że ogrodzenie nie jest wymagana do odbioru natomiast tzw. powierzchnie utwardzone już tak. W związku z tym, jako, że mój projektant wymalował w dokumentacji ścieżkę do domu i podjazd do garażu muszę to wykonać tak jak widnieje w projekcie. W innym wypadku aneks do projektu w 4 egz.

PS. Spotkałem się w ostatnim czasie z sytuacją, gdzie taras nieco odbiegał od pierwowzoru (konkretnie zamiast r=3,4 m miał r= 2,9 i kształt nieco bardziej owalny) i nie został odebrany.

Pozdrowienia.

Wiem, znam taki przypadek - właśnie niewielka zmiana tarasu i problemy z odbiorem :( Na szczęście u nas jest bardzo łatwo z kostką, żadne ścieżki itd, tylko prosty placyk od granicy działki do ściany domu. Jakoś damy radę...

Esiak, a czy odbiór nie jest przypadkiem niezbędny do zameldowania się? Męczy mnie już nieco fakt, że od 1,5 r jesteśmy formalnie bezdomni - nie mamy żadnego adresu, ani stałego, ani czasowego i chcę tę sprawę uregulować.

nawet nie myśl o odbiorze...

Żeby legalnie przystąpić do użytkowania nowowybudowanego, rozbudowanego, lub nadbudowanego obiektu budowlanego należy:

• w stosunku do małych obiektów, jak budynki jednorodzinne, garażowe, gospodarcze, letniskowe, zawiadomić o zakończeniu budowy Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego; do użytkowania obiektu można przystąpić, jeżeli organ ten, w terminie 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji;

• w stosunku do obiektów:
    • - zaliczonych do kategorii V, IX-XVIII, XX, XXII, XXIV, XXVII-XXX, według załącznika do ustawy Prawo budowlane (uwaga: do kategorii tych zalicza się także niewielkie obiekty, ale o przeznaczeniu komercyjnym),
    • - lub obiektów, które były przedmiotem postępowań legalizacyjnych, prowadzonych przez nadzór budowlany,
    • - albo jeżeli przystąpienie do użytkowania obiektu budowlanego ma nastąpić przed wykonaniem wszystkich robót budowlanych,

należy uzyskać ostateczną decyzję Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego o pozwoleniu na użytkowanie.

Przystąpienie do użytkowania bez dopełnienia tych formalności automatycznie powoduje nałożenie na inwestora kary pieniężnej. Kary te są dotkliwe, i wynoszą, na przykład:

• 5 tysięcy złotych - dla budynku garażowego,
  • 10 tysięcy złotych - dla budynku jednorodzinnego,
  • 75 tysięcy złotych - dla małego obiektu handlowego, usługowego lub gastronomicznego,
  • 187,5 tysiąca zł. - dla dużego obiektu komercyjnego.

Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie Inwestor jest obowiązany dołączyć:

1) oryginał dziennika budowy;

2) oświadczenie kierownika budowy:

a) o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami,

b) o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także - w razie korzystania - drogi, ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu; 3) oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest

uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania; 4) protokoły badań i sprawdzeń;

5) inwentaryzację geodezyjną powykonawczą; 6) potwierdzenie, zgodnie z odrębnymi przepisami, odbioru wykonanych przyłączy. W razie zmian nieodstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę, dokonanych podczas wykonywania robót, należy dołączyć kopie rysunków wchodzących w skład zatwierdzonego projektu budowlanego, z naniesionymi zmianami, a w razie potrzeby także uzupełniający opis. W takim przypadku oświadczenie kierownika budowy, powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, jeżeli został ustanowiony.

Przed złożeniem wniosku o pozwolenie na użytkowanie Inwestor, jest obowiązany zawiadomić, zgodnie z właściwością wynikającą z przepisów szczególnych, organy:

• Państwowej Inspekcji Sanitarnej,

• Państwowej Inspekcji Pracy,

• Państwowej Straży Pożarnej

o zakończeniu budowy obiektu budowlanego i zamiarze przystąpienia do jego użytkowania. Organy zajmują stanowisko w sprawie zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym. Niezajęcie stanowiska przez te organy, w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia, traktuje się jak niezgłoszenie sprzeciwu lub uwag. Inwestor jest obowiązany dołączyć do wniosku, oświadczenie o braku sprzeciwu lub uwag ze strony tych organów. Inwestor jest obowiązany uzupełnić składane dokumenty, jeżeli w wyniku ich sprawdzenia okaże się, że są one niekompletne lub posiadają braki i nieścisłości. Nieuzupełnienie dokumentacji skutkuje odmową pozwolenia na użytkowanie albo sprzeciwem wobec zawiadomienia o zakończeniu budowy. Składając wniosek o pozwolenie na użytkowanie Inwestor powinien przedstawić dowód uiszczenia opłaty skarbowej. Wysokość tej opłaty i wyjątki od obowiązku jej zapłaty regulują przepisy o opłacie skarbowej. Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego wydaje decyzję w sprawie pozwolenia na użytkowanie po przeprowadzeniu, przed upływem 21 dni od dnia złożenia wniosku, obowiązkowej kontroli. Kontrola ta obejmuje sprawdzenie: 1) zgodności obiektu budowlanego z projektem zagospodarowania działki lub terenu; 2) zgodności obiektu budowlanego z projektem architektoniczno-budowlanym, w zakresie: a) charakterystycznych parametrów technicznych: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji, b) wykonania widocznych elementów nośnych układu konstrukcyjnego obiektu budowlanego, c) geometrii dachu (kąt nachylenia, wysokość kalenicy i układ połaci dachowych), d) wykonania urządzeń budowlanych, e) zasadniczych elementów wyposażenia budowlano-instalacyjnego, zapewniających użytkowanie obiektu zgodnie z przeznaczeniem, f) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, w szczególności poruszające się na wózkach inwalidzkich - w stosunku do obiektu użyteczności publicznej i budynku mieszkalnego wielorodzinnego; 3) wyrobów budowlanych szczególnie istotnych dla bezpieczeństwa konstrukcji i bezpieczeństwa pożarowego; 4) w przypadku nałożenia w pozwoleniu na budowę obowiązku rozbiórki istniejących obiektów budowlanych nieprzewidzianych do dalszego użytkowania lub tymczasowych obiektów budowlanych - wykonania tego obowiązku, jeżeli upłynął termin rozbiórki określony w pozwoleniu; 5) uporządkowania terenu budowy. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w powyższym zakresie, wymierza się karę stanowiącą iloczyn kwoty 500 zł., współczynnika kategorii obiektu budowlanego (k) i współczynnika wielkości obiektu budowlanego (w), określonych w załączniku do Prawa budowlanego, z osobna za każdą część, jeśli części te należą do różnych kategorii. Ponadto odmawia się wydania pozwolenia na użytkowanie i przeprowadza, w odpowiednim zakresie, postępowanie zmierzające do doprowadzenia budowy do stanu zgodnego z prawem. W pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego można określić warunki użytkowania tego obiektu albo uzależnić jego użytkowanie od wykonania, w oznaczonym terminie, określonych robót budowlanych. Pozwolenie może zostać udzielone pomimo niewykonania części robót wykończeniowych lub innych robót budowlanych związanych z obiektem - nie dotyczy to jednak instalacji i urządzeń służących ochronie środowiska. Wówczas w pozwoleniu na użytkowanie można określić termin wykonania tych robót. Po dokończeniu tych robót należy zawiadomić nadzór budowlany. Po zakończeniu postępowania w sprawie zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego albo udzieleniu pozwolenia na użytkowanie, zwraca się inwestorowi oryginał dziennika budowy, protokoły badań i sprawdzeń, oraz powykonawczą inwentaryzację geodezyjną. Inwestor, oddając do użytkowania obiekt budowlany, przekazuje właścicielowi lub zarządcy obiektu dokumentację budowy i dokumentację powykonawczą. Przekazaniu podlegają również inne dokumenty i decyzje dotyczące obiektu, a także, w razie potrzeby, instrukcje obsługi i eksploatacji: obiektu, instalacji i urządzeń związanych z tym obiektem. Dokumenty te muszą być przechowywane przez właściciela lub zarządcę obiektu przez cały czas jego istnienia tego obiektu. Podstawa prawna: artykuły 54 do 60 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz.U.z 2006r. nr 156, poz. 1118 z późn. zm.)

po 21 dniach jeśli nadzór nie zgłasza uwag lub nie wnosi sprzeciwu, możesz zamieszkać ...

w zawiadomieniu o zakończeniu budowy obiektu budowlanego możesz zaznaczyć rubrykę, że prosisz o wydanie zaświadczenia...

z tym zaświadczeniem możesz się później ubiegać o zmianę np taryfy z budowlanej na zwykłą w zakładzie energetycznym...

do zameldowania, przynajmniej u nas nie jest potrzebne zaświadczenie o zgłoszeniu zakończenia budowy, tylko nadany numer dla nieruchomości...

Czemu nie spełniam warunków? Papiery (kierownik, geodeta, elektryk) będę mogła załatwić, bo tak naprawdę brakuje tylko ocieplenia, żeby geodeta mógł wejść. W środku będzie do tego czasu skończony parter. Barierki, balustradki będą. Przyłącza mam wszystkie, czekam tylko na odbiór kanalizy (równo z geodetą), bo reszta już po odbiorach. Dowiem się tylko, co z tą nieszczęsną kostką.

A na marginesie - wieść gminna niesie, że nikt nie robi odbiorów w terenie u nas... ;) Wszystko odbywa się za biurkiem, a gdybym zdążyła w sezonie urlopowym, to już w ogóle :p

Edit - numer mam dawno nadany, niestety w UM chcą do zameldowania właśnie odbiór...