Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom na miarę

Recommended Posts

to tutaj masz stronę nadzoru

interesuje Cię punkt pierwszy i czwarty...

do wypełnionego zgłoszenia trzeba dołączyć:

1. dziennik budowy – oryginał i kopia
  2. decyzję o pozwoleniu na budowę - kopia
  3. projekt zagospodarowania działki lub terenu - kopia
  4. oświadczenie kierownika budowy – oryginał
  5. oświadczenia kierowników robót instalacyjnych - oryginał
  6. inwentaryzację geodezyjną powykonawczą - oryginał
  7. protokoły badań i sprawdzeń (przewody kominowe, instalacje energetyczne, gazowe, wod-kan, inne) - oryginał
  8. potwierdzenie, zgodnie z odrębnymi przepisami, odbioru wykonanych przyłączy - oryginał
  9. kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 7 Prawo budowlane (od 1.01.2009r.)
  10. w przypadku dokonanych zmian (nieistotnych) – kopie rysunków stanowiących element zatwierdzonego projektu z naniesionymi zmianami,
  11. kartę informacyjną - oryginał

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kocurko my zameldowaliśmy się przed obiorem jakieś 3 miesiące, bo ze starego adresu trzeba było się wymeldować.

żeby się zameldować musieliśmy mieć mapę powykonawczą od geodety i numer posesji, geodeta nanosił dom bez styropianu (tzn sam sobie doliczył ile jego będzie), a styropian w między czasie się przyklejał, do obioru mieliśmy mieć od elektryka papier na który długo czekaliśmy, badania wody ze studni, naniesione wszystkie kable, wodę i przyłącza na mapce

świadectwo energetyczne mieliśmy kupione przez allegro. Koszt 50 zł a lokalnie od 300-800zł. Czas realizacji to około tydzień :)

Dobra, cicho, nic nie mówiłam :)

A teraz świeże wiadomości. W przypływie straceńczego nastroju zdecydowałam się zatrudnić ekipę ociepleniowców. Uznałam, że nie ma sensu użerać się z tym osobiście, skoro czasu coraz mniej, a pracy w środku ubywa, ale powoli. Ponieważ osobistego kontaktu jeszcze nie było, wizji lokalnej też, więc nie napiszę, za ile, dopiero jak będę wiedziała na 100%. Rzecz jasna, jak to u nas - drogo być nie może ;)

Co więcej, za jednym zamachem klepnęłam tynki, które nie były w ogóle ujęte w budżecie na ten rok - ale jak spadać, to z wysokiego konia :D

Nijak nie chciało mi wyjść, że będzie ekonomicznie uzasadnione rozbicie tych 2 etapów na 2 rzuty. O wiele taniej wychodzi łącznie, ot co.

Styropianu szukam, ma być dobry i tani, grafitowy 15 cm (czy ten grafit jest naprawdę wart swojej ceny?), tynk już klepnęłam - biały baranek 2mm Caparola.

No i mam zgryz natury estetycznej. Frontowa elewacja miała być w jakimś odcieniu szarości, okna i drzwi antracyt, tak dla przypomnienia. Więc wybieram pomiędzy jaśniejszym i ciemniejszym niż ten antracyt. Pan i władca jest za ciemniejszym (ale to jest prawie czarny...), a ja się miotam :confused: Rzadko nie mam zdania na jakiś temat, ale akurat tutaj tak wyszło... Zostało jakieś 1,5 tyg do namysłu.

Czyli masz te same wnioski jak my odnośnie ocieplenia :) Samemu przy takim domu to masakra a nie opłaca się tynku robić później :) A jaki tynk silikat czy silikon? zakładam że nie akryl bo najsłabszy.

Ja jestem za grafitem ( i wiesz co u mnie wszędzie jest :) ), tylko nie w 30-stopniowe upały, lepiej poczekać na 20 stp.

Bardzo ciemny tynk to też niezbyt dobrze, blaknie i bardzo się nagrzewa. Chyba że to od północnej albo wschodniej strony to ewentualnie można zaryzykować.

Przy taniej ekipie spytaj jak z rusztowaniem, czy mają swoje czy będą musieli wypożyczać , na czyj koszt. U mnie był z tym zgrzyt.

Akurat ta ciemna elewacja jest od północno-wschodniej strony, więc blaknięcie jej niestraszne :) Przemyślałam to akurat szczegółowo. Poza tym ona jest metr cofnięta w stosunku do ścian bocznych i jako jedyna, zadaszona.

Zapytam, jak z tymi rusztowaniami, bo to dla mnie najważniejsze w sumie (naiwnie założyłam z góry, że na pewno mają własne, oczywista oczywistość), bo rezygnujemy z pracy własnej właśnie ze względu na koszt wypożyczenia rusztowań :)

A cholera, może to jest 1,5? W każdym razie ponoć ma wyjść 10m2 z worka albo więcej, w każdym razie nie mniej. Muszę jeszcze dopytać, bo temat tynku w ogóle wypłynął dopiero dziś i jestem nieco rozkojarzona, nie zapisałam nawet, jak się nazywa - wiem tylko, że Caparol i z perlitem.

Ale a propos tynku: przeprowadziłam dziś profesjonalną symulację doboru koloru na elewację frontową. Po przyjeździe na budowę przebrałam się w roboczą kieckę i stanęłam naprzeciwko domu usiłując sobie wyobrażać kolory. Nie szło mi, więc wpadłam na pomysł - ponieważ w grę wchodzą odcienie od czerni do średniej szarości, najpierw powiesiłam na gwoździu przy drzwiach swoje czarne portki, a potem grafitową bluzkę, odpowiednio rozczapierzając te ciuchy na ścianie :) I oglądałam to z odpowiedniej odległości oczywiście. Dobrze, że akurat dziś się tak ubrałam - sukienka w kwiaty niewiele by wniosła do tematu elewacji ;)

Styropianu szukam, ma być dobry i tani, grafitowy 15 cm (czy ten grafit jest naprawdę wart swojej ceny?),

cena mile Cie zaskoczy :) nie wiem jak z jakoscia

Styropian Grafitowy 032 Ciepła Fasada - 178,35 zł brutto / m3 ( Lambda 0,032)

masz ich pod nosem prawie... mysle ze bez problemu przywiezli by Ci za darmo.

Hej, Kocurko

Wydaje mi sie, ze szarosc na elewacji bedzie lepszym rozwiazaniem.

(Swoja droga, Twoja metoda oceny koloru elewacji jest urzekajaca :) )

Edit: srebrne panele sa ekstra, beda jednak chyba zbyt mocno kontrastowac z czernia scian zewnetrznych ;)

Edytowane przez hesperius

Tomasz, dzięki, nie mogę trafić, co to za firma, ale znalazłam już Neotherm taniej. A Yetico mogę mieć parę zł drożej niż piszesz - nawiasem mówiąc, facet w hurtowni rwał sobie włosy z głowy, jak zapytałam o styro, bo ponoć właśnie od poniedziałku podrożał :( Koło nas jest istotnie jakiś producent, ale grafitowy to on robi tylko z nazwy...

A cholera, może to jest 1,5? W każdym razie ponoć ma wyjść 10m2 z worka albo więcej, w każdym razie nie mniej. Muszę jeszcze dopytać, bo temat tynku w ogóle wypłynął dopiero dziś i jestem nieco rozkojarzona, nie zapisałam nawet, jak się nazywa - wiem tylko, że Caparol i z perlitem.

caparol AmphiSilan-Fassadenputz K15 zużycie 2,5-2,8kg/m2 wiadra są po 25kg