bury_kocur 09.08.2013 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Esiak, ten tynk ma być biały, nie barwiony, więc chyba podkład nie jest żaden potrzebny? Tylko front ma być malowany na ciemno, ale to jest ok. 27m2, więc akurat tę jedną rzecz zrobimy sami. amglad, cieszę się, że wpadłaś! Zdjęć mało, ale jak zrobimy wszystko, to ho ho! Wrzucę zdrową porcyjkę Wolę fotografować już takie wylizane, wysprzątane i urządzone niż ten wieczny śmietnik budowlany. Ale chciałaś, masz: ziemię mamy jakościowo szału nie ma, ale to zdobyczna, na podwyższenie terenu, więc nie marudzę. Aha - przeprowadzka jest planowana za 2 m-ce, na początku października. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 09.08.2013 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 podkład daje się zawsze, najwyżej zaoszczędzisz parę groszy na tym, że nie będzie barwiony...ale nie przesadzaj z tą oszczędnością, jeśli elewację chcesz mieć na lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 09.08.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 pod tynk silikonowy barwiony w masie potrzebujesz jeszcze podkład w tym samym kolorze... zresztą jak już wybrałaś tynk caparola, to weź całą chemię również: - capatect 190S klej do styropianu - capatect 190 klej do siatki - siatka zbrojąca capatect 650/110 Esiak, podkład = czy masz na myśli np. Caparol Putzgrund??? Czy jeszczecoś innego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 09.08.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 jak system to system, czyli Caparol Putzgrund 610 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 09.08.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 aaa czyli mam wszystko ok na zamówieniu i wycenie:) - dziękuję!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 09.08.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Styropianu szukam, ma być dobry i tani, grafitowy 15 cm (czy ten grafit jest naprawdę wart swojej ceny?), tynk już klepnęłam - biały baranek 2mm Caparola. http://www.styromap.pl/cennik/17-cennik-styropianu Cena zależy od ilości. Transport może być gratis ale też zależy od ilości. Co ciekawe nasz lokalny hurtownik Małachowski oferuje styropian elewacyjny grafitowy 032 z dostawą i rozładunkiem za 176 zł/m3 + 10% rabatu na akcesoria do ocieplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.08.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Kocurku pod biały tynk powinien być grunt biały, przecież klej jest szaro-brązowy i biały tynk mógłby nie pokryć dobrze. Moi ociepleniowcy, choć nie orły, pierwsze co sprawdzili jaki grunt pod jasny tynk mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 09.08.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Kocurro, Cronin i Esiak dobrze piszą - najlepiej kupić cały system i nie oszczędzać na elewacji. Ma wytrzymać lata, więc musi być wszystko dobrze zrobione, zgodnie ze sztuką. Zresztą, gdybyś pominęła coś po drodze, to w razie ew. reklamacji np. tynku, Caparol nie uzna Ci reklamacji. A w ogóle to Twój sposób doboru koloru jest obłędny!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.08.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 A i nie sugeruj się tym co mają lokalni, nikt nie trzyma takich ilości na placu tylko zamawia na bieżąco i transport jedzie do Ciebie z fabryki. Poszukaj najpierw jaki chcesz styropian , potem znajdź dystrybutora, kup a on zorganizuje Ci transport z najbliższej fabryki tego styropianu, z reguły gratis powyżej 30 m3. Jak pytałam czy w lokalnej hurtowni sprowadzą mi termoorganikę, to wysłuchałam wykładu o tym jak to yetico czy izolbet jest lepsze od termo. Nie wiedziałam czy śmiać się czy płakać. Oni wciskają to na czym mają najlepsze marże, z reguły jakiś noname. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 09.08.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 ja polecam styro Genderka EPS 032 Fasada Extra...[h=1][/h] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 09.08.2013 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzięki za wszystkie rady. Z tym gruntem to przyznam, że nie wiedziałam, bo nie zgłębiałam w ogóle tematu tynku jeszcze - nie było w planach na ten rok i już A się urodziło. Dobrze, że to, a nie czwarte Styromap to jest właśnie ten lokalny producent, którego mam zamiar omijać szerokim łukiem. Taniość może i rządzi, ale bez przesady. Dla mnie właśnie to jest no name. A z lokalnych hurtowni tylko M od nich bierze, inni kijem nie tykają. Coś w tym musi być. Szukam nadal, pewnie nawet znajdę w końcu Edit: poczytałam, podzwoniłam - i się okazuje, że może i nie taki najgorszy ten Styromap... W każdym razie parametry ma lepsze niż Neotherm, który sobie wczoraj upatrzyłam. I nie chodzi tylko o lambdę. No zastanowię się. Choć usłyszałam dziś również, że lepiej wziąć dobrej firmy biały, niż jakiś tam pierwszy lepszy grafit. Nie wiem, jak to się ma do opinii, którą usłyszałam rok temu - najgorszy grafitowy będzie lepszy od każdego białego No i myśl teraz człowieku, byle szybko Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez bury_kocur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.08.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 no wiesz słaby grafit ma to do siebie że jest tylko zabarwiony, a współczynniki na papierze i w rzeczywistości to zupełnie inna bajka. Kocurku czy Ty miałaś przewody prądowe na wierzchu czy robiliście bruzdy? (pytanie pod kątem klejenia płyt ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 09.08.2013 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Robiliśmy bruzdy - inaczej się nie da niestety. Ale w BK idzie łatwo, tylko syf nieziemski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.08.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 oż k... ja mam na wierzchu, czyli pianka odpada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 09.08.2013 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Moim zdaniem to nie pianka jest problemem, tylko płyta - jak położyć płaską płytę na przewody, które idą po wierzchu? Muszą być schowane po prostu. Inaczej płyta będzie odstawać, rozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 09.08.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 tylko że klejem ten centymetr nadrobisz a pianką chyba nie bardzo, szlag by to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 09.08.2013 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 Klejem pewnie tak, choć pianka ma tu dodatkową przewagę, że nie musi być aż na centymetr grubo. Ja zamierzam klejem niwelować nierówności na jednej ścianie tylko, ale i tam nie ma nawet centymetra. Pod piankę wszystko co odstaje więcej niż 2mm, skuwamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 10.08.2013 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 no wiesz słaby grafit ma to do siebie że jest tylko zabarwiony, a współczynniki na papierze i w rzeczywistości to zupełnie inna bajka. Orientujesz się jak zbadać zanim położysz rzeczywisty współczynnik styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 10.08.2013 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Nie orientuję się - wszędzie piszą tylko o ważeniu w ramach sprawdzenia jakości. Ale przemyślałam sprawę - i chyba na chwilę obecną skłaniam się ku styropianowi znanego producenta, białego, o lambdzie 0,38. Nie wiem, czy ma to sens, ale chyba wolę trochę gorsze parametry na papierze (a lepsze lub przynajmniej deklarowane w rzeczywistości) niż dobre na papierze, a w realu licho wie jakie. Wybieram między Austrothermem a Termoorganiką w tej chwili, chyba że coś jeszcze wypłynie. Na trzecim miejscu jest Genderka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 10.08.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Orientujesz się jak zbadać zanim położysz rzeczywisty współczynnik styropianu? Za słaba jestem na to, ja opierałam się na badaniach ITB nad styropianem i klejami z 2010 r.. Jest taki wybór na rynku i tyle różnych zdań (każdy sprzedawca/wykonawca powie ci co innego, w zależności od marży jaką ma na danym produkcie), że na czymś musisz się zafiksować. W moim przypadku były to badania ITB (gdybym wybierała samochód zapewne byłby to kolor ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts