Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

własny zbiornik czy prad

michal.bdg

Recommended Posts

witam,

Mam do ogrzania dom 110 metrów. Pomieszczenie na kotłownie ma wejście z korytarza i chciałbym aby pozostało czyste. Rozważam w tej chwili 2 możliwości

1. własny zbiornik LPG koszt całości ok.8-9 tyś + piec, pewnie ok. 5-6 tyś

2. prąd koszta ok 3 tyś na piec i to chyba.....wszystko

Rożnica znaczna ale prąd też droższy. Na całości mam podłogówkę wodna i myślałem o nocnej taryfie ale mam obawy ze grzanie między 22-6 rano oraz miedzy 13-15 to może być za mało. (Mam znajomych którzy w nocnej taryfie grzeją legaletem, dla mnie jest chłodno a rachunki z energetyki zima po 3000 pln na 2 miesiace) Dom mam myślę dość dobrze ocieplony ściana grafit 18, podłoga 15 a strop 25 wełny. Okna w pakiecie 3 szybowym.

Do tego planuje jeszcze wstawić kozę w salonie.

Może pójść w stronę prądu a oszczędności na inwestycji przeznaczyć na WM z rekuperatorem

Rozważałem PC ale interesowałby mnie tylko pionowy odwiert, ponad 40 000. Mam tez wycenę na powietrznego Daikina, chcą blisko 30 000 więc zupełnie bez sensu.

-michał

Ja poszedłem w stronę propanu, a miałem niemal identyczny dylemat. Zdecydowała perspektywa podłączenia ziemnego i absolutna niewiara w tanie grzanie prądem (poza pompą ciepła). Koszt całej instalacji ze zbiornikiem używanym (znalazłem na allegro) - nieco ponad 11 tysięcy.

Ja bym na Twoim miejscu poszukał jeszcze w temacie pomp ciepła. Ostatnio jeden gość zrobił mi wycenę na kompletną instalację ze zbiornikiem CWU 300l i kompletem hydrauliki na podłogówce, z kolektorem poziomym (pionowy się podobno nie opłaca) i pompą 9kW - komplet 37 tysięcy netto. W moim przypadku zwrot takiej pompy w odniesieniu do propanu - około 15-16 lat. Za dużo, tyle na pewno nie będę w tym domu mieszkał. A za 10 lat pompy ciepła będą już tak doskonałe i dostępne finansowo, że na pewno sobie sprawię:)

• 2 weeks później...
Masz mały dom..podobnie jak ja - nie myślałeś o kablach grzejnych do ogrzewania? Ja za kable i te wszystkie potrzebne ustrojstwa zapłaciłam ok 3700 zł, a teraz za ogrzewanie prądem w taryfie G12 płacimy od 250-350 zł miesięcznie (zależy jakie duże mrozy ;-))
tuaj napisze odpowiedz dla Mpopław. odnosnie tego linku.

kable grzejne sa fajne ale...całkowicie uzalezniaja nas od prądu i...nie daja możliwosci żadnych zmian nosnika energii innymi słowy..jesli podrozeje prad do tego stopnia ze eksploatacja bedzie zbyt droga nawet w domku małym i dobrze ocieplonym to...czeka nas załozenie nowej instalacjii grzewczej.

Te 250-350 zł miesiecznie to tylko za samo ogrzewanie? czy razem z CWU i innymi odbiornikami...bo ja chciałem przytoczyć ze mieszkam w m-2 blok 36 m2......4 zarówki energoosczedne,2 swietlówki 20 W,pralka,lodówka,2 komputery,akwarium i...210 zł bite co miesiąc za prad(faktury do wglądu na priv) płace bez wody ,CWU ,kucenki gazowej,czynszu,ogrzewania,smietnika itp itd.....

To moze ja i grono moich znajomych mamy liczniki popsute?:)

pozdrawiam i prosze o doprecyzowanie wszystkich kosztów:)

Domek wygląda dość obiecująco co do zapotrzebowania na energię. Możliwe że jest to dom niskoenergetyczny 50 kWh/m2 rok. Jeżeli tak to roczne zapotrzebowanie na energię do ogrzewania i wentylacji wynosi 5500 kWh. Jeżeli nośnikiem energii będzie gaz np., Gz 50 to potrzebujesz około 550m3 rocznie. Gdy zastosujesz pompę ciepła powietrze-woda możesz liczyć SPF=2,5 (średnia sezonowa sprawność pompy ciepła) zapotrzebowanie na energię elektryczną wyniesie 2200kWh/rok.

Polecam ogrzewanie podłogowe wodne, będziesz miał zawsze możliwość wyboru nośnika energii lub jego zmiany. Przed wyborem przeprowadź dokładną analizę energetyczną budynku wtedy otrzymasz odpowiedz co się opłaca.