serr 18.06.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Witam wszystkich. Jestem początkująca. Planujemy budować dom wedle tego projektu http://www.dom-projekt.pl/projekt-jaworzynka-nowa,191.html W zmianach jakie chcieliśmy wprowadzić, było poszerzenie dachu i w związku z tym rezygnacja z bocznych okapów, oraz zadaszenie całego tarasu, od poziomy murłaty. Nasz projektant bez problemu zrobił zmianę w postaci poszerzenia dachu, jednak co do zadaszenie tarasu powiedział, że to nie przejdzie, bo ktoś kto wydaje pozwolenia na nasz rejon nie wyda nam go, twierdząc, że to zmienia kąt nachylenia dachu (u nas w planie zagospodarowania rozpiętość nachylenia dachu to 35-45 st.) Nadmienię, że projektant przy okazji załatwia nam wszystkie formalności związane z pozwoleniem. I tu mam zagwozdkę... Bo dotychczas myślałam, że kątem nachylenia dachu to jest ten "dach główny", a nie to co przy tarasie. Będę wdzięczna za odpowiedź, czy mam rację czy nie? I drugie pytanie (złożone ) Czy zadaszenie tarasu może wpisać w dziennik kierownik budowy, czy nie? Czy zadaszając taras po odbiorze domu muszę to gdzieś zgłaszać? Edytowane 18 Czerwca 2012 przez serr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.06.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Projektant ma rację. Kierownik może jak ma uprawnienia projektowe ale bez zgody autora projektu tego nie zrobi. Po odbiorze domu możesz próbować ale będzie to wymagało pozwolenia na budowę. Inaczej to samowola budowlana i możesz dostać karę + nakaz rozbiórki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serr 26.06.2012 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Bardzo Panu dziękuję za zwięzłe rozjaśnienie sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts