Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skuwanie tynku czy płyta gk?

marvinas

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zwracam się do Was, Drodzy Forumowicze, o poradę. Chciałbym w końcu wziąć się za łazienkę, czyli doprowadzić ją "do końca". Czasem brakuje pieniędzy, ale w końcu można, i trzeba coś zrobić... by żyło się lepiej ;) Ale do rzeczy. Łazienka niewielka, około 5 m2. Mój problem polega na tym, że w łazience przez długi czas brakowało wentylacji, ściany i sufit pokrył grzyb, który co wiosna/lato był suszony, ale nigdy nie został usunięty do końca. Łazienka była eksploatowana ciągle, a przez brak wentylacji wilgoć nie miała gdzie uciekać, przez co okresowo grzyba przybywało. Aktualnie ściany i sufit wydają się być "suche", ale w 99% są szare, miejscami wręcz czarne. Środek przeciwgrzybiczny Tytan nic nie daje, grzyb zostaje trochę zmyty, ale nie znika nigdy do końca. Jeżeli chodzi o to czym pokryta jest ściana, to jest to raczej tynk cementowo-wapienny, czy coś w tym rodzaju. Tutaj pojawia się moja prośba o poradę. Czy opłaca się kłaść płytki na ten tynk? Czy istnieje możliwość, że grzyb "siedzi" głębiej i warto skuć cały tynk, a potem pokryć ściany płytami gipsowo-kartonowymi i na nie położyć płytki? Oczywiście przy jednoczesnym usunięciu przyczyny, czyli zrobieniu działającej wentylacji.

Pozdrawiam.

Bezwzględnie usuń tynk wysusz ściany, nie wykładaj ścian płytami g/k połóż nowy tynk.

Dziękuję za odpowiedź, ale czy po usunięciu tynku i wysuszeniu ścian nie będzie łatwiej ułożyć gk, a na nie płytki? Czy może płytki od razu na mur?

usunac tynk, wysuszyc sciany i polozyc nowy tynk. my tak zrobilismy. zapewnic dobra wentylacje oczywiscie bo innaczej problem wroci dosc szybko

Dziękuję bardzo za kolejną odpowiedź, dobrze wiedzieć, że ktoś w praktyce już to przeszedł, i to z powodzeniem. Tylko zastanawiam się ciągle, co zrobić w kwestii tych płytek. Czy jest sens kładzenia tynku na nowo, zacieranie go itp. skoro mam zamiar położyć owe płytki? Czy nie będzie lepszym, szybszym i tańszym rozwiązaniem płożenie płyt gk, a na nie płytki ceramiczne? Mam wstępny plan, co do łazienki, np. chciałbym wc na stelażu podtynkowym, a zabudowa GK bardzo ułatwi schowanie takiej konstrukcji. A skoro miałbym już to robić, to czy nie będzie łatwiej i bardziej estetycznie pociągnąć wszystkie ściany gk, zaizolować miejsca najbardziej narażone na wilgoć, czyli okolice wanny, umywalki itp. położyć estetycznie płytki ceramiczne? Może jakieś doświadczenia w tej materii? :)

"A skoro miałbym już to robić, to czy nie będzie łatwiej i bardziej estetycznie pociągnąć wszystkie ściany gk,"

łatwiej będzie ale jeśli miałeś takie problemy z wilgocią w tej łazience to zrób jak Ci radzą i połóż tyn cementowo wapienny , będzie bezpiecznie,

a stelaż może obuduj np. płytą OSB zamiast G-K.

Ja bym tak zrobił.

A co fachowcy sądzą o zastąpieniu płyty K-G płytą OSB

łatwiej będzie ale jeśli miałeś takie problemy z wilgocią w tej łazience to zrób jak Ci radzą i połóż tyn cementowo wapienny , będzie bezpiecznie,

a stelaż może obuduj np. płytą OSB zamiast G-K.

Ja bym tak zrobił.

A co fachowcy sądzą o zastąpieniu płyty K-G płytą OSB

Ok, rozumiem do czego zmierzasz, chodzi głównie o właściwości grzybobójcze wapna? Ale czy pozbycie się aktualnego tynku, wysuszenie ścian, potraktowanie ich dodatkowo jakimś zabezpieczeniem w płynie, zastosowanie "zielonych" płyt gk + dodatkowe ich zabezpieczenie, mimo, że podobno tego nie wymagają, nie jest "dobrym" rozwiązaniem? Swoją drogą płyta OSB wydaje się mieć nieco gorsze właściwości, jeżeli chodzi o obróbkę tego materiału, niż GK.