Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dostęp do przepustnic przez sufit GK

Recommended Posts

Witam

Ma ktoś jakieś zdjęcia jak to jest wykonane? Mam strop drewniany, pod nim podwieszony stelaż i na tym płyty GK. Pomiędzy stelażem a stropem będą szły rury wentylacji a w nich gdzieniegdzie przepustnice. Jak ukryć dostęp do nich? Czy ta część z uchwytem do regulacji powinna być widoczna w stropie? Jakieś to mało estetyczne. Jeżeli nie to jak to ukryć aby bez problemu był tam dostęp?

Chodzi o taką przepustnicę:

http://img06.allegroimg.pl/photos/oryginal/23/60/13/00/2360130040

a nie możesz tak wsadzić aby ze strychu był dostęp...

po kiego ci te przepustnice ?

No właściwe mogę tak zrobić ale będą leżeć pod 20cm wełny. Musiałbym je oznaczyć jakoś żeby je odnaleźć ;-) Choć właściwie reguluje się je na samym początku i już.

A po co mi one? Do wyregulowania strumienia. Sam nie wiem czy są potrzebne ale w projekcie mam przed niektórymi anemostatami (5 sztuk) i dwie na wejściu przed reku i za wyrzutem. Część instalacji mam na skrzynkach ale nie dało się wszystkiego zrobić bo za dużo rurek by wyszło więc gdzieniegdzie są. Np w pom.gosp gdzie jest reku od głównej magistrali odchodzi nitka do wentylacji tego pomieszczenia i ma przepustnicę.

projekt taki trochę rozdzielaczowy, a trochę oparty na redukcji średnic.

Projektant wolał dać przepustnice, bo mogą się przydać.

Moim zdaniem - raz wyregulujesz i nie będzie potrzeby aby do tego wiecej zaglądać.

W typowym systemie rozdzielaczowym - takim jak Uniflexplus+

instalacja jest prosta i nie ma potrzeby stosowania przepustnic.

• 1 month później...

Nie wiem czy jeszcze aktualne ale ja mam u siebie wycięte okrągłe otwory w suficie, możliwie blisko ściany i tamtędy dostaję się do przepustnic. Co prawda jeszcze nie zamontowane ale planuję tam umieścić drzwiczki. Radziłbym raczej umieścić je (przepustnice) możliwie daleko od anemostatów bo może "świszczeć" :-)

S.