Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz azyl - zdjęcia z lata 2004

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gratulacje, naprawdę fajny azyl.

Widzę, że część rabaty wyłożona jest żwirkiem. Też tak chciałabym zrobić u siebie, ale nie wiem czy ziemię pod żwirem trzeba wyściełać folią, czy też żwir wysypuje się po prostu bezpośrednio na rabatę.

Dzięki za podpowiedź.

Justyna

No więc po kolei :

- całość działki to 6.000 m2, z tego staw 1.500 m2.

- staw jest zbiornikiem naturalnym powiększonym i pogłębionym.

- rybki to karpie, amury i tołpygi. Zdarza się również płotka i okonek.

- jeśli chodzi o użyte materiały do budowy rabat to najpierw ułożona jest włóknina (nigdy folia, bo nie przepuszcza wody) a następnie kamień i keramzyt. Polecam wykonanie obrzeży z polbruku, co ułatwia koszenie trawy. Wyłożenie nawierzchni rabat to nie tylko ozdoba ale przede wszystkim brak konieczności pielenia i podlewania. Koszt to około 7 zł/m2 plus koszt kamienia i keramzytu. Dla zakładających ogród w kujawsko-pomorskiem chętnie dam namiary do bardzo dobrego wykonawcy i zarazem projektanta(!) ogrodów.

- trudno podać miarodajną cenę wykonania całości prac ponieważ cały torf potrzebny do wykonania niwelacji i użyźnienia terenu pochodzi z pogłębionego stawu. Przy konieczności zakupu ziemi jej koszt może stanowić nawet połowę wartości ogrodu.

- jako że aktualnie kończymy drugą fazę budowy ogrodu - wykładanie nasadzeń wzdłuż ogrodzeń (ok. 400 mb) - zdjęć będzie wkrótce dużo więcej. Łącznie rośnie już grubo ponad 1000 drzew i krzewów oraz ok 600 roślin cebulowych więc powinno być co fotografować.

Joyrad - Twój ogródek jest bardzo zadbany i wypieszczony - wygląda pięknie...

hmmm...Może nie powinienem się odzywać...bo skoro wszyscy tak sie zachwycają to byc może tak jak Ty zechcą skorzystać z usług projektanta ogrodów..czyli także moich...ale

...ale czy obrazisz się gdy usłyszysz pere słów "niezachwytu" pod adresem moich kolegów po fachu??? ;)

generalnie rośliny posadzone są za gęsto- jałowce na 1,2,4 zdjęciu, hortensja i wierzba na ostatnim zdjęciu - teraz jest fajnie ale za pare lat będzie problem...;(

Joyrad - Twój ogródek jest bardzo zadbany i wypieszczony - wygląda pięknie...

Joyrad, nie gniewaj się, ale... Właśnie na tym polega moim zdaniem mały problem: jak dla mnie ogród jest zbyt wypieszczony, za mało naturalny. A prostokątny staw o nieobsadzonych niczym brzegach "kłuje mnie w oczy". Może warto by czymś "złamać" ten sztuczny porządek ?

Przepraszam raz jeszcze za "czepianie się"...

No cóż, od razu widać oko profesjonalisty. Rzeczywiście niektóre rośliny są zbyt gęsto. Pamiętając jednak o tym, że mamy duży obszar do zagospodarowania postanowiliśmy wykonać część ogrodu w wersji "zdobiącej" już dziś, a po pewnym czasie i rozkrzewieniu się roślin będziemy używać ich do budowy kolejnych nasadzeń.

Myślę że jest to jakaś alternatywa gdy masz do wyboru : albo sadzić już duże ale za to bardzo drogie rośliny lub pozostawiać puste plamy w ogrodzie z komentarzem...ta roślinka za 10 lat będzie duża.

Co do brzegów stawu to też racja. W planie jest ich zupełna przebudowa. Nie traktujcie tych zdjęć jako efektu finalnego. Tak jak napisałem to dopiero półroczne niemowle. Tak właściwie to sądzimy, że wykonaliśmy dopiero zarys, szkielet całego ogrodu. To tylko zapowiedź tego co będzie w przyszłości.

Nie jestem ekspertem ale u nas najpierw sadzono rośliny, wykonywano obrzeża a dopiero potem docinano i układano odpowiednio geowłokninę.

Co do żwiru to faktycznie musiałbyś dobrać odpowiednio gruby tak aby "odkurzając" liście nie wciągać kamieni. Używam odkurzacza ogrodowego Stihla i nie ma z tym problemów. Zresztą jeśli chcesz usuwać liście to kora jest chyba jeszcze bardziej kłopotliwa. Moja pani "profesjonalistka" odradzała mi korę jeszcze z jednego powodu. Ponoć po kilku latach i tak stanie się pożywką dla chwastów...ale to już na pewno skomentują bardziej doświadczeni forumowicze.

joyrad - pomysł z etapowym budowaniem ogrodu podoba mi sie i rozumiem że gęstośc nasadzeń bedziesz korygował za 2-3 lata ( z młodymi roślinami można bezproblemowo)

Co do geowłókniny to ja rozkładam ją, wyznaczam miejsca sadzenia roślin i nie wycinam otworów lecz robie nacięcia na krzyż, rozchylam włókninę i powstaje kwadratowy otwór śr 50-70 cm wystarczający by posadzić roślinę, potem zachylam włókninę i aż do pnia jest szczelnie okryta włąkniną...no i zasypuje warstwą żwiru czy kory.

Korę trzeba dosypywać co rok -dwa - ona stopniowo sie rozkłada i jeżeli ma pełnić rolę zapory dla chwastów i być ozdobą musi być uzupełniana.