Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz azyl - zdjęcia z lata 2004

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ogród i rzeźba terenu rzeczywiście ciesza oko, jak na pół roku to super efekt, ale brak mi w nim jeszcze elemnetu tajemnicy (co zrozumiałe gdyż rośliny sa małe) i póki co wygląda na za bardzo wypieszczony, ale nie martwcie się przyroda zrobi swoje, trochę wybuja!

joyrad pls. odpowiedz jeszcze na jedno moje pytanie w wątku o żywopłotach, wielkie dzięki!

czy polecisz mi jakiegoś fachowca w branzy z Łodzi?

Joyrad,

Jakie masz doświadczenia z glonami w stawie?

Twój jest podobny do mojego: naturalny, nasloneczniony, troche rybek.

No i mi wylazly obrzydliwe glony na wiosne. :-? Wczoraj kupilam jakis plyn na glony, ale na tyle wody pewnie z 15 litrow bede musiala wlac. Moze jest cos, o czym powinnam wiedziec - jak zapobiegac glonom??

Pozdrawiam,

Problem z glonami to bolączka chyba każdego właściciela stawu. Przy większej ilości wody (obliczyłem że w moim stawie jest ok. 3 mln litrów wody !) stosowanie chemii jest strasznie drogie. Sądziłem, że amury i tołpyga poradzą sobie z glonami ale tego to one za bardzo nie lubią spożywać. Więc uzbroiłem się w cierpliwość i poczekałem na większy wiaterek, który zepchnął glony w stronę jednego brzegu i dużymi grabiami wyciągnąłem nieproszonego gościa. Po jakimś czasie staw sam się oczyścił i woda wygląda całkiem dobrze. Oczywiście o tym by było widać dno nie ma co marzyć.

• 2 weeks później...

dzieki za dotrzymanie slowa. Juz mam pare pomyslow do odmalpowania u mnie w ogrodzie. Moge? Ja bede miala jednak pewien problem - jestem raczej typem chaotycznym i jak sie znam to z pewnoscia takiego efektu nie osiagne. Moimi ulubionymi roslinami sa pnacza a one z natury rosna jak chca. Potrzebuje troszke "dziczy" Twoj ogrod sprawia wrazenie sterylnego, wszystko jest dopracowane i dopieszczone. Widac reke porzadnego gospodarza. Gratuluje.

Przyjedziesz do mnie kosic trawe?

A tak na powaznie. Ile godzin potrzebujesz tygodniowo na koszenie trawy?

Jeśli chodzi o pielęgnację ogrodu to rzeczywiście zajmuje ona sporo czasu. Przycinanie roślin powierzamy profesjonalistom, natomiast wszystkie inne prace wykonujemy samodzielnie. Koszenie trawy (ok.3.500 m2) wykonałem w rekordowym czasie 3 godzin (tylko dzięki temu, że trawa była jeszcze bardzo niska - normalnie zabiera to ok. 4-4,5 godziny raz w tygodniu). Taka wydajność to zasługa traktorka Stiga Garden Compact - polecam. Jako że praca w ogrodzie to nasze hobby i pasja to chwasty rzeczywiście są bez szans.

Jeśli chodzi o "jeża" na zdjęciu to odmiana goździka - kiedy zakwitnie setkami kwiatków to dopiero będzie efekt.

Witaj Joyrad,

Gratulacje - przede wszystkim pracy, dzieki ktorej mozesz miec taki ogrod, wiekszosc forumowiczow powinna gratulowac projektantowi, ze ladnie to wszystko wkomponowal w dzialke itd.

nie kazdy moze sobie pozwolic na fachowcow od podcinania krzewow, traktorek itp. - takie zycie :(

ale cieszmy sie z tego co mamy - ja sie ciesze.

pozdrawiam,

Darek

Bomba, ale dobrze, że moja żona już śpi i tego nie widzi :D

Gratulacje