Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz azyl - zdjęcia z lata 2004

Recommended Posts

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No cóż o gustach się nie dyskutuje. Ogród jest taki a nie inny i bynajmniej nie zamierzam się tłumaczyć z tego, że lubimy pracować i dbać o nasze otoczenie. Chętnie za to zobaczę roczny ogród, który będzie "poczochrany". Jeśli ktoś potrafi to zrobić bez zainwestowania wielkich pieniędzy w duże rośliny to chylę czoła.

joyrad - ale dlaczego tak się zburzyłeś :wink: przeciez zamieszczając tu zdjęcia chyba wiedzialeś że mogą pojawić się krytyczne wypowiedzi :) zresztą ja zaczęłam od tego że ogród mi sie podoba .... jak może nie podobać się miejsce gdzie jest tak super zielono i są zasadzone piękne roślinki :-)...bo u mnie to na razie tylko piach :cry:

pozdrawiam serdecznie

A co zamierzasz ze stawem? Masz w planie jakies 'obsadzanie', zeby na przklad nie byl caly nasloneczniony?

Staw wygląda tak grzecznie tylko wczesną wiosną i zaraz po koszeniu brzegów. Normalnie zarośnięty jest trzciną i pałkami wodnymi. Obiecuję zrobić zdjęcia dla miłośników "poczochrania".

Po za tym w planach przyszłorocznych jest przemodelowanie brzegów stawu i wykonanie odpowiednich nasadzeń.

Gratuluję.

:lol: Jestem pod wrażeniem. Taki ogród własnie chciałabym mieć u siebie i jeśli pozwolisz skorzystam z kilku pomysłów. Szczególnie podoba mi się rozmieszczenie roślinności wzdłuż alejki. Czy krokusy były sadzone z cebulek jesienią . Czy były to przypadkowe miejsca. Jestem początkująca wiec pytania mogą się wydawać trochę dziwne. Czy forsycje szczepione na pniu to jakaś wyszukana forma tych krzewów ,czy w tej chwili to już standard. Powiem szczerze ,że u nas w sklepach ogrodniczych nie widziałam takich "opcji".

Ten domek na zdjęciach jest mi bardzo znajomy ,dażę go ogromną "sympatią" poniewaz moi kuzyni mają ten sam projekt domu z Muratora.

Pozdrawiam Paty.

Podpowiedzi dla Paty,

Cebule krokusów zostały posadzone na jesieni. Zdecydowaliśmy się na kilka dużych skupisk w trawnikach. Gdy trawa jeszcze "śpi" po zimie, krokusy ślicznie kwitną. Po przekwitnięciu wraz z pierwszym koszeniem trawy, wszelki ślad po nich ginie .... aż do następnej wiosny.

Oczywiście możesz umieścić je również w nasadzeniach, ale wtedy poprzez rozciętą goewłókninę, przez resztę roku mogą pojawiać się chwasty.

Jeśli chodzi o formy szczepione krzewów to myślę, że nie są już niczym nadzwyczajnym. Być może sklepy ogrodnicze, które odwiedziłaś nie oferowały ich ze względu na wyższą cenę, w stosunku do form standardowych. Odwiedź miejscowych "producentów" a na pewno znajdziesz to czego szukasz.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...