Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzałka do CWU (220l) zmiast grznia piecem.

akapap

Recommended Posts

Cześć,

ktoś z Was ,,uciekł'' z palanie piecem na ekogroszek/pelet i grzania CWU na rzecz grzania prądem w II taryfie? Po moich wstępnych obliczeniach wygląda na to, że przy ciągłym paleniu paliwem stałym większość energii idzie w komin przy niewielkim zużyciu energii przez CWU. Wydaje się, że grzania prądem będzie tańsze, zdecydowanie tańsze.

Pozdrawiam.

(teoretycznie)

Ekogroszek:

Koszt 1 MJ = 0,024zł / sprawność spalania

Energia elektryczna (taryfa nocna + koszty przesyłowe)

Koszt 1 MJ = 0,15zł (sprawność prawie 100%)

Wnioski:

Jeśli sprawność spalania jest poniżej 15% to opłaca się przejść na grzanie prądem w taryfie nocnej.

Wyliczenia należy przeprowadzić dla swoich cen nośników energii i odpowiedniej kaloryczności węgla.

Istotne może być też umiejscowienie grzałki z zbiorniku (na dole i grzejemy całość czy w połowie).

Pozdrawiam

GREGOR

(teoretycznie)

Ekogroszek:

Koszt 1 MJ = 0,024zł / sprawność spalania

Energia elektryczna (taryfa nocna + koszty przesyłowe)

Koszt 1 MJ = 0,15zł (sprawność prawie 100%)

Wnioski:

Jeśli sprawność spalania jest poniżej 15% to opłaca się przejść na grzanie prądem w taryfie nocnej.

Wyliczenia należy przeprowadzić dla swoich cen nośników energii i odpowiedniej kaloryczności węgla.

Istotne może być też umiejscowienie grzałki z zbiorniku (na dole i grzejemy całość czy w połowie).

Uważam, że teoria mocno odbiega od praktyki. W przypadku ekogroszku/peletu, tak jest przynajmniej u mnie, 95% czasu kocioł utrzymuje swoją temperaturę. Wstępnie widzę, że muszę zużyć 225 kg peletu na miesiąc żeby utrzymać ciepłą wodę w zadanej temperaturze. Gdyby grzać prądem, dajmy na to, że tylko w II taryfie to mamy 8h * 30 groszy (nocna z narzutami - rwe) * 30 dni = 72 PLN. Nawet zróbmy z tego x2 to i tak daje podobną cenę jak pelet.

U mnie grzałka jest na dole zbiornika.

W Twoich obliczeniach zabrakło mocy grzałki lub przyjęto jej moc na 1kW.

Taka grzałka potrzebuje ponad 9 godzin aby temperaturę w zbiorniku 200L podnieść o 40C.

Aby coś sensownie policzyć potwierdź swoja moc grzałki i podaj do jakiej temperatury grzejesz wodę i ile jej dziennie zużywasz.

Pozdrawiam

GREGOR

Od 2 lat użytkuje dom grzejąc CWU grzałką 2KW przy zasobniku 200l temperatura na zasobniku około 60C. Grzeje w 2 taryfie rachunki za prąd mam około 200zł/1mc. 200l spokojnie starcza na 3 osobową rodzinę. Temperatura wody do jakiej spada po wieczornych kąpielach to około 35-40C. W nocy ponownie grzeje. Praktycznie nie odczuwam żadnego dyskomfortu.

My grzejemy prądem w II taryfie, nam nawet bez zmiany taryfy się opłacało.

Pisałam kiedyś że nie mieliśmy praktycznie żadnej różnicy między prądem zimowym a letnim a w lecie bojler był ogrzewany prądem.

Do wyliczeń kosztów grzania piecem dorzuciłabym jeszcze nie mały koszt zużycia energii na ciągłą prace pieca z podajnikiem, a bojler na prądzie grzeje się tak jak programator ustawisz i u nas jest to 2h w dzień, 2h rano i 30 min w drogim prądzie przed wieczorem.

W Twoich obliczeniach zabrakło mocy grzałki lub przyjęto jej moc na 1kW.

Taka grzałka potrzebuje ponad 9 godzin aby temperaturę w zbiorniku 200L podnieść o 40C.

Aby coś sensownie policzyć potwierdź swoja moc grzałki i podaj do jakiej temperatury grzejesz wodę i ile jej dziennie zużywasz.

Pozdrawiam

GREGOR

Masz rację, pomyliłem się w mocy grzałki. Moje obliczenia zakładały grzałkę 2KW. Poprawiając obliczenia mamy 140 PLN. Dodając straty itp, pewnie wyjdzie około 200 PLN.

Zastanawiam się również nad użyciem grzałki 4KW 3-fazowej ale pojawia się problem zegara sterującego i watomierza.

Pozdrawiam.

Od 2 lat użytkuje dom grzejąc CWU grzałką 2KW przy zasobniku 200l temperatura na zasobniku około 60C. Grzeje w 2 taryfie rachunki za prąd mam około 200zł/1mc. 200l spokojnie starcza na 3 osobową rodzinę. Temperatura wody do jakiej spada po wieczornych kąpielach to około 35-40C. W nocy ponownie grzeje. Praktycznie nie odczuwam żadnego dyskomfortu.

Grzałka grzałka 2KW nie jest za mała? Po porannym zużyciu wody 13-15 godzina wystarczy do osiągnięcia zadanej temperatury wieczorem?