Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza styropian +wełna

ziutor

Recommended Posts

Wełna nie straci właściwości, bo niby czemu. Nawet dostępu do światła nie ma. Praktycznie 98% dachów ludzie ocieplają wełną i nikomu nic złego się nie dzieje. W wełnie podobno myszy nie śmigają, ale ja osobiście do twojego rozwiązania nie widzę przeciwwskazań.

Jedno bym chciał zauważyć to jak już zdecydujesz się na wełnę to dorzuć parę PLN i kup dobrą markową. Godne polecenia to Schwenk teraz Climowool (mam u siebie), Rockwooll (u teściów). Po rozłożeniu wata ma swój kształt i właściwości. Jak ognia unikaj Ursy. Kładli mi to na drugą warstwę w poprzek. te 10cm Ursy wyglądało jak 5 Schwenka, poza tym po rozłożeniu z paczki wyglądało jakby to se ktoś z d..py wyciągnął.

(...)

planuję ocieplić poddasze 15cm styropian (na żelbetowe skosy) na to klej i siatka, a potem na to 15cm wełny. (...)

(...)100 razy łatwiej było by nie kombinować i dać tylko styropian 2x15cm

No właśnie miałem również zapytać, dlaczego nie sam styropian w takim przypadku.Chyba nawet taniej będzie, a potem łatwiej to wykończyć.

• 5 weeks później...
Witam,

planuję ocieplić poddasze 15cm styropian (na żelbetowe skosy) na to klej i siatka, a potem na to 15cm wełny. Są jakieś przeciwwskazania? Styropian dlatego aby tam już został bo wełna podobno za kilka lat zniknie, straci właściwości

Na poddaszu mamy do czynienia z wilgocią oraz wiatrem dlatego izolacja z wełny powinna być trwała.

Powinna być odpowiedniej gęstości aby nie ruch powietrza nie „przedmuchiwał” wełny. Powinna być również trudnozwilżalna (hydrofobowa) aby wilgoć nie pogarszała jej parametrów cieplnych. Przy zakupie należy zwracać uwagę czy produkt ma oznaczenie WS lub WL(P) co oznacza przeszedł badanie nasiąkliwości wodą. Warto stosować wełnę, która ma gęstość nominalną powyżej 20kg/m3, a najlepiej 35 – 40 kg/m3.

Wełna nie straci właściwości, bo niby czemu. Nawet dostępu do światła nie ma. Praktycznie 98% dachów ludzie ocieplają wełną i nikomu nic złego się nie dzieje. W wełnie podobno myszy nie śmigają, ale ja osobiście do twojego rozwiązania nie widzę przeciwwskazań.

Jedno bym chciał zauważyć to jak już zdecydujesz się na wełnę to dorzuć parę PLN i kup dobrą markową. Godne polecenia to Schwenk teraz Climowool (mam u siebie), Rockwooll (u teściów). Po rozłożeniu wata ma swój kształt i właściwości. Jak ognia unikaj Ursy. Kładli mi to na drugą warstwę w poprzek. te 10cm Ursy wyglądało jak 5 Schwenka, poza tym po rozłożeniu z paczki wyglądało jakby to se ktoś z d..py wyciągnął.

Może to nie była URSA? Bo widziałem ta wełne nie raz i jakoś nie zauwżyłem takich "objawów"..............