ALF666 20.06.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Witam Sytuacja wyglada nastepujaco. Do pokrycia drewnem mam szczyt domu [ okolo 65m2 ]Sciana >> welna 15cm >> folia paroprzepuszczalna ... co 40cm w pionie lata z suszonego drewna. Mam pytanie .. czy mozna zamiast typowych desek elewacyjnych dac deski przeznaczone na podbitke ? W skladzie drewna twierdza ze sa one za cienkie i beda sie wyginac . Mi natomiast odpowiada i cena desek podbitkowych jak i ich profile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 21.06.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam Sytuacja wyglada nastepujaco. Do pokrycia drewnem mam szczyt domu [ okolo 65m2 ] Sciana >> welna 15cm >> folia paroprzepuszczalna ... co 40cm w pionie lata z suszonego drewna. Mam pytanie .. czy mozna zamiast typowych desek elewacyjnych dac deski przeznaczone na podbitke ? W skladzie drewna twierdza ze sa one za cienkie i beda sie wyginac . Mi natomiast odpowiada i cena desek podbitkowych jak i ich profile. Grubość deski elewacyjnej może być mniejsza pod dwa warunkami. Masz blisko siebie łaty pionowe (co 40 cm jest dość blisko), deski elewacji są łączone na pióro i wpust. To teoria, ale praktyka (tak mi się powiedziało, ja nie robię w drewnie) mi podpowiada, że deskę na podbitkę - cienką to masz z 14 - 15 mm a wg. mnie to mało. Ja bym dał z min 18 mm. Sam u siebie przy rozstawie łat co 50 cm daję deskę na pióro i wpust grubą 20 lub 22 mm. Istotna też może być wysokość deski. Moja ma ok 140 mm a są przecież i 200mm. p.s. profile deski podbitkowej spokojnie można takie same znaleźć na deskę elewacyjną. Cena często związana z grubością deski podbitkowej i elewacyjnej już podobna nie będzie. Słuchaj Panów ze składu. Generalnie dobrze Ci radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALF666 21.06.2012 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 no i tu lezy pies pogrzebany znalazlem podbitke o odpowiadajacym mi profilu 14mm grubosci na 121mm szerokosci laczona na pioro i wpust .. cena 22zl brutto za m2... szerokosc krycia to 117mm .... swierk skandynawski... a deska elewacyjna ktora mi by odpowiadala ... to tez swierk .. 19mm grubosci na 146mm szerokosci krycie 140mm cena to juz 29,50m2 ... ciensza ale wezsza deska z podbitki powinna spelniac i zachowywac sie w podobny sposob co grubsza ale za to szersza deska na elewacje ... no chyba ze frezy na tylnej scianie deski elewacyjnej spelniaja tak wazna role ze nie powinno sie z nich rezygnowac pod zadnym pozorem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 21.06.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 no i tu lezy pies pogrzebany znalazlem podbitke o odpowiadajacym mi profilu 14mm grubosci na 121mm szerokosci laczona na pioro i wpust .. cena 22zl brutto za m2... szerokosc krycia to 117mm .... swierk skandynawski... a deska elewacyjna ktora mi by odpowiadala ... to tez swierk .. 19mm grubosci na 146mm szerokosci krycie 140mm cena to juz 29,50m2 ... ciensza ale wezsza deska z podbitki powinna spelniac i zachowywac sie w podobny sposob co grubsza ale za to szersza deska na elewacje ... no chyba ze frezy na tylnej scianie deski elewacyjnej spelniaja tak wazna role ze nie powinno sie z nich rezygnowac pod zadnym pozorem ... nie kombinuj. 7 zł na m2 przy 60m2 to 420 zł oszczędności. Jak nie masz kasy to trzeba było lecieć ze styropianem i tynkiem. Wyjdzie 2 razy taniej od wełny i desek z pomalowania. U mnie w okolicy tartak ma z 30 rodzajów desek i u Ciebie pewnie też. Maja deski elewacyjne już od szerokości 60-70 mm (takie kantówki pod skosem). Także coś koło 120 mm też znajdziesz. Moim zdaniem 14 mm grubości to za mało na deskę szeroką na 120mm. Szukaj grubszej, ta 19 mm będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts