usrobo 20.06.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 witam forumowiczów. chciałbym zapytać o realny koszt instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperatorem.w remontowanym domu muszę albo dobudować komin albo zrobić wentylację mechaniczną.będe robił wszystkie nowe instalacje wiec zrobienie wentylacji nie powinno być kłopotliwe. i teraz mam pytanie ile to może realnie kosztować?dom ok 170m kw. parter + piętro + strychok 7 wywiewów i 7 nawiewówkuchnia, wc na dole, pralnia, u góry łazienka i garderobajadalnia, salon, hol, u góry 2 pokoje i sypialnia dostałem wyceny na min 20 000zł netto i trochę mnie zatkałorekuperator ok 350 m3/h to koszt ok 5000zł ile mogą mnie kosztować rury i anemostaty ?super by było zeby dla parteru zrobić to w wylewcedla piętra nie ma problemu bo jest strych i podwieszany sufit. czy to faktycznie tle kosztuje ? pozdrawiam budujących i remontujących michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 20.06.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 dobry reku na tę kubaturę czyli reku 400 -stka - to raczej wydatek 6-7 tys..rurki u mnie (sztywne stalowe) to coś ponad 2 tys + izolacja ok 1000 zł + jakaś czerpnia najlepiej nierdzewka, anemostaty - to daje jakieś 10-11 tys na gotowo..reszta to pewnie robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usrobo 20.06.2012 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 a moze ktoś doradzić jak zrobić rozprowadzenie powietrza na parterze ?trzeba przejść przez piętro z poddasza, robić jakieś ścianki z GK ? ale to i tak przy ścianach będą nawiewy wywiewy bo nie da sie odejść w głąb pokojumyślałem o Uniflexplus+ ale cena powala na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 20.06.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 myślałem o Uniflexplus+ ale cena powala na kolana pierwsze wrażenie może mylić proszę porównać cenę Uniflexplus+ z systemem metalowym ocieplanym wełną + koszt obróbki GK tych wszystkich uskoków które powstaną. Może się okazać, że wyjdzie tyle co za Uniflexplus+ Pamiętajmy, że Uniflexplus+ układa się 50% krócej niż systemy z rur sztywnych - 3 dodatkowe dni ekipy na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usrobo 20.06.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 skoro mowa o uniflexplus+ jak wygląda sprawa ogrzewania podłogowego i mimowolnego podgrzewania powietrza w wentylacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 21.06.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Biorąc pod uwagę, że ogrzewanie podłogowe i kanały wentylacyjne są rozdzielone warstwą styropianu i ścianką samego kanałuo podłoga nie nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, to ewentualne podgrzewanie strumienia powietrza jest niewielkie i nie ma wpływu na działanie wentylacji. Na nawiewie lekkie podgrzanie może być nawet korzystnie - w końcu i tak ciepło trafia pomieszczeń.na wywiewie mamy w kanałach powietrze dosyć ciepłe [wyciągane spod sufitu, gdzie gromadzi się ciepło] więc różnica temperatur podłoga-strumień powietrza jest mniejsza i przekazywanie energii słabe. Ostatecznie rekuperator odzyska ciepło:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts