Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Realny koszt wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

witam forumowiczów.

chciałbym zapytać o realny koszt instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperatorem.

w remontowanym domu muszę albo dobudować komin albo zrobić wentylację mechaniczną.

będe robił wszystkie nowe instalacje wiec zrobienie wentylacji nie powinno być kłopotliwe.

i teraz mam pytanie ile to może realnie kosztować?

dom ok 170m kw. parter + piętro + strych

ok 7 wywiewów i 7 nawiewów

kuchnia, wc na dole, pralnia, u góry łazienka i garderoba

jadalnia, salon, hol, u góry 2 pokoje i sypialnia

dostałem wyceny na min 20 000zł netto i trochę mnie zatkało

rekuperator ok 350 m3/h to koszt ok 5000zł ile mogą mnie kosztować rury i anemostaty ?

super by było zeby dla parteru zrobić to w wylewce

dla piętra nie ma problemu bo jest strych i podwieszany sufit.

czy to faktycznie tle kosztuje ?

pozdrawiam budujących i remontujących

michal

myślałem o Uniflexplus+ ale cena powala na kolana

pierwsze wrażenie może mylić :-)

proszę porównać cenę Uniflexplus+ z systemem metalowym ocieplanym wełną + koszt obróbki GK tych wszystkich uskoków które powstaną.

Może się okazać, że wyjdzie tyle co za Uniflexplus+

Pamiętajmy, że Uniflexplus+ układa się 50% krócej niż systemy z rur sztywnych - 3 dodatkowe dni ekipy na budowie :-)

Biorąc pod uwagę, że ogrzewanie podłogowe i kanały wentylacyjne są rozdzielone warstwą styropianu i ścianką samego kanału

o podłoga nie nagrzewa się do bardzo wysokich temperatur, to ewentualne podgrzewanie strumienia powietrza

jest niewielkie i nie ma wpływu na działanie wentylacji.

Na nawiewie lekkie podgrzanie może być nawet korzystnie - w końcu i tak ciepło trafia pomieszczeń.

na wywiewie mamy w kanałach powietrze dosyć ciepłe [wyciągane spod sufitu, gdzie gromadzi się ciepło]

więc różnica temperatur podłoga-strumień powietrza jest mniejsza i przekazywanie energii słabe.

Ostatecznie rekuperator odzyska ciepło:-)