sobakos 20.06.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2012 Witam, Pilnie ptrzebuje pomocy. Otóz w białym meblu pomalowanym na wysoki połysk lakierem (nr białego koloru to RAL9003) jest ubytek w postaci odpryśniętego lakieru. Ubytek jest mały ale widoczny). Prosze o pomoc, czy da sie takie cos naprawic samemu w domu? Moze istnieją jakieś środki (wypełniacze, farby itp.) którymi naprawiłbym ten ubytek? Zależy mi,aby naprawic to uszkodzenie do postaci idealnie gładkiej powierzchni, tak by nie było widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 29.06.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Żeby nie było widoczne to wątpię czy istnieje metoda domowa. Rozmawiałam kiedyś na ten temat z fachowcami od lakierowanego mdf-u. Trzeba dać do przemalowania. Jeśli ma być MAŁO widoczne to są lakiery w pisakach. Jak to nie jest centralnie na widoku i ktoś nie wie, to może nie zwrócić uwagi. Mam tak maźnięte drzwi. Z tym, że u mnie to był półmat, więc wogóle mniej się rzuca po oczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.06.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Witam, Pilnie ptrzebuje pomocy. Otóz w białym meblu pomalowanym na wysoki połysk lakierem (nr białego koloru to RAL9003) jest ubytek w postaci odpryśniętego lakieru. Ubytek jest mały ale widoczny). Prosze o pomoc, czy da sie takie cos naprawic samemu w domu? Moze istnieją jakieś środki (wypełniacze, farby itp.) którymi naprawiłbym ten ubytek? Zależy mi,aby naprawic to uszkodzenie do postaci idealnie gładkiej powierzchni, tak by nie było widoczne. Myślę że można sprobowac nastepująco : - kup lakier do zaprawek (wrzuć hasło na allegro, jest sporo ofert). Myślę że znajdziesz kogoś kto dobierze kolor wg. palety RAL. - po otrzymaniu przesyłki sprawdź w mało widocznym miejscu czy kolor pasuje - pędzelkiem "zalej" w kilku warstwach odprysk, tak aby mniej więcej były równe poziomy powierzchni naprawianej i orygianalnej. - po wyschnięciu (daj lakierowi kilka dni) przeszlifuj delikatnie miejsce naprawy papierami 500 potem 1000 i na koncu 2000. Najlepiej na mokro, papier owin na równym klocku drewnaianym. To najtrudniejszy moment. trzeba bardzo uważać aby nie przetrzeć oryginalnego lakieru !!! Delikatnie i powoli. - całość nalezy wypolerować pastą polerską, np. Farecla G5 (kup w tym samym miejscu gdzie będziesz kupował lakier zaprawkowy, jeden koszt przesyłki). Na koniec można jeszcze mleczkiem polerskim, np. farecla G10. Ale to zależy już od tego czy będziesz zadowolony z uzyskanej powiezchni. Powinno się udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drip 02.07.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Wydaje mi się,że w tym przypadku lakier do zaprawek o którym mowa powyżej,powinien pomóc. Daj znać na które rozwiązanie ostatecznie się decydujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 07.07.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 I daj znać jak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaczek2004 09.07.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Witam, Pilnie ptrzebuje pomocy. Otóz w białym meblu pomalowanym na wysoki połysk lakierem (nr białego koloru to RAL9003) jest ubytek w postaci odpryśniętego lakieru. Ubytek jest mały ale widoczny). Prosze o pomoc, czy da sie takie cos naprawic samemu w domu? Moze istnieją jakieś środki (wypełniacze, farby itp.) którymi naprawiłbym ten ubytek? Zależy mi,aby naprawic to uszkodzenie do postaci idealnie gładkiej powierzchni, tak by nie było widoczne. Też jestem ciekawa efektu. niedawno zrobił mi sie ubytek w meblach lakierowanych w kuchni. Firma która robiła kuchnię, zdemontowała front i zrobili to u siebie w warsztacie, lakier dokładnie ten sam, solidna firma, ale i tak troszkę widać. Ja nie próbowałabym robić tego sama, ale jestem ciekawa efektu:) Życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.07.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Zawsze można zamówić gotową lakierowaną formatkę, no ale to koszt od 400 pln m2, więc chyba warto spróbować samemu inwestując max 50 pln ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts