Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rolokasety

Recommended Posts

Wczoraj usunąłem szalunek z nadproży okien w którym są wmontowane rolokasety RKS i tu mnie zalała krew "fachowcy zamontowali skrzynki ale odwrotnie tj strona zewnętrzna jet do środka. Kiedy osadzali pierwszą skrzynkę stalem i pilnowałem i jest OK a następne są odwrotnie.A na dodatek doszło do wpuklenia scianki zewnętrznej. Z tym można jednak sobie poradzic wydłubując styropian który kazałem dodatkowo dać z zewnątrz. Ale jak to wszystko odwrócić-chyba tylko mlotkiem i przecinakiem i nowe skrzynki.

Rolokaseta jest nad oknem [zazwyczaj. ]Pamiętaj, że okna powinny być mocowane do ościeży z każdej strony w tym od góry. Inaczej okna [mocowane tylko na bokach i ewentualnie na dole] będą po pewnym czasie "latać". Pamiętaj też, że powinno być wykonane trwałe uszczelnienie pomiędzy ramą okna a rolokasetą. JaK TO ZAMIEERZAJĄ WYKONAĆ TWOI "FACHOWCY'.

Plonskij:

Przy RKS-sie nie da się zamocować okna od góry, bo jest nad nim pusto! Ja zamocowałem dodatkowy krztałtownik do ramy w celu jej usztywnienia, ale to jeszcze za mało. Trochę lepiej jest po założeniu klap rewizyjnych, które są dość dobrze dopasowane. Efekt "latania" okna występuje na szczęści tylko w najszerzych moich oknach 1,8 m.

• 1 month później...

powiedzcie mi czy warto zakladac te rolety. ja tez mam miec rks, ale sie lamie. czy nie lepsze sa okna + szyby antywlamaniowe?

przeciez jak rolety sa otwarte to jakby ich nie bylo a jak sa zamkniete to wiadomo ze nikogo nie ma w domu. a jak sie jest to przeciez ciemno w domu jak u murzyna wiadomo w czym.

prosze o opinie, jaka firme polecacie (mi bedzie robic OMEX z piaseczna)

Uznałem, że nie warto robić rksów, choć byłem z początku ich zdecydowanym zwolennikiem. Do wad, które wymieniasz dorzucę jeszcze:

- zapomnij o roślinach w domu,

- kłopot z montowaniem ościeżnicy, mam drzwi balkonowe o szerokości 2,5 m, nie trzymałyby się dobrze,

- porządne rolety wychodziły zdecydowanie drożej niż zabezpieczenie okien (szyba P4, okucia WK2).

A nie pomyśleliscie, żeby założyć inny rodzaj kasety. Ja na początku też chciałem montować RKS-y, ale nie chciałem zalewać w betonie nadproża na etapie stanu surowego czegoś, co poźniej mogłoby mi się "odwidzieć" i byłby problem z wymianą. Ostatecznie zdecydowałem się na SKS-y, które zamówiłem razem z oknami (pozostawiając otwory okienne o 20 cm wyższe). Kasety były od systemu tj. pochodziły od producenta okien i pasują idealnie. Przestrzegam przed kasetami tzw. uniwersalnymi bo jak coś jest do wszystkiego - to jest do niczego. Widziałem sposoby mocowania takich kaset na różnych profilach okiennych i nie budziło to mojego zaufania. Wniosek taki: jeżeli nie musicie za wcześnie czegoś wbudowywać trwale to nie róbcie tego!!!

Swego czau rozmawiałem z kumplem (handlowcem u dużego instalatora rolet itp.) o RKS i tym podobnych rozwiązaniach i przestrzegł mnie że tego typu rozwiązania zawsze pociągają za sobą przemarzanie w miejscu kaset, bo nie ma możliwości dobrej izolacji tego miejsca

Pozdrawiam