araman 29.05.2002 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Wczoraj usunąłem szalunek z nadproży okien w którym są wmontowane rolokasety RKS i tu mnie zalała krew "fachowcy zamontowali skrzynki ale odwrotnie tj strona zewnętrzna jet do środka. Kiedy osadzali pierwszą skrzynkę stalem i pilnowałem i jest OK a następne są odwrotnie.A na dodatek doszło do wpuklenia scianki zewnętrznej. Z tym można jednak sobie poradzic wydłubując styropian który kazałem dodatkowo dać z zewnątrz. Ale jak to wszystko odwrócić-chyba tylko mlotkiem i przecinakiem i nowe skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 30.05.2002 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2002 Widzę że zostałem sam a więc tylko młotek.Wielkie dzięki za wsparcie. Wiedziałem że na WAS zawsze można liczyć. Ogrom odpowiedzi mnie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 31.05.2002 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2002 Niestety, nie pocieszę cię. Jeżeli masz takie RKS-y jak ja to nie ma innego wyjścia jak wykuć i założyć prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 01.06.2002 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2002 I tak sie stanie juz to ustaliłem nie mają innego wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 03.06.2002 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 i oczywiście na koszt "fachowców" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 04.06.2002 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 Zgadza się mieli przyjść dzisiaj ale coś ich zatrzymało opiszę później co z tego wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grabek 05.06.2002 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 Na słowo RKS trafia mnie.Z moich rks-ów zostałow wspomnienie, wystające jeszcze z muru skrzynki wypełnione wełną mineralną. To była moja najgorsza inwestycja w trakcie tej budowy.Oby Ciebie to nie spotkało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 05.06.2002 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2002 Dlaczego tak się stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 06.06.2002 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 Rolokaseta jest nad oknem [zazwyczaj. ]Pamiętaj, że okna powinny być mocowane do ościeży z każdej strony w tym od góry. Inaczej okna [mocowane tylko na bokach i ewentualnie na dole] będą po pewnym czasie "latać". Pamiętaj też, że powinno być wykonane trwałe uszczelnienie pomiędzy ramą okna a rolokasetą. JaK TO ZAMIEERZAJĄ WYKONAĆ TWOI "FACHOWCY'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 06.06.2002 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2002 Plonskij:Przy RKS-sie nie da się zamocować okna od góry, bo jest nad nim pusto! Ja zamocowałem dodatkowy krztałtownik do ramy w celu jej usztywnienia, ale to jeszcze za mało. Trochę lepiej jest po założeniu klap rewizyjnych, które są dość dobrze dopasowane. Efekt "latania" okna występuje na szczęści tylko w najszerzych moich oknach 1,8 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 09.06.2002 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2002 troche mnie zaniepokiły wasze wiadomości muszę zwrócić na to uwagę przy montarzu okna a może grubsze ościeżnice u góry, jeżeli okna na zamówienie to nie powinno być problemu muszę pomyśleć nad jakiś usztywniwnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 10.06.2002 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Do usztywnienia górnej ramy okna można zastosować płaski profil stalowy np. 40x8 mm wpuszczony w tył ościeżnicy [pomiędzy te występy przeznaczone do zaczepiania kotew mocujących].Można okno zespolić wkrętami ze ścianką rolokasety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 11.06.2002 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2002 Też myślałem o kształtowniku -kątownikAle te wkręty troche mnie nie przekonują przeciez rks jest ze styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 12.06.2002 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2002 A śruby z dużymi podkładkami - ten styropian jest w miarę twardy. Poszukam w jakiejś dokumentacji może gdzieś znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 14.06.2002 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2002 bede wdzięczny za informacje i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2002 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 powiedzcie mi czy warto zakladac te rolety. ja tez mam miec rks, ale sie lamie. czy nie lepsze sa okna + szyby antywlamaniowe?przeciez jak rolety sa otwarte to jakby ich nie bylo a jak sa zamkniete to wiadomo ze nikogo nie ma w domu. a jak sie jest to przeciez ciemno w domu jak u murzyna wiadomo w czym. prosze o opinie, jaka firme polecacie (mi bedzie robic OMEX z piaseczna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 22.07.2002 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Uznałem, że nie warto robić rksów, choć byłem z początku ich zdecydowanym zwolennikiem. Do wad, które wymieniasz dorzucę jeszcze:- zapomnij o roślinach w domu, - kłopot z montowaniem ościeżnicy, mam drzwi balkonowe o szerokości 2,5 m, nie trzymałyby się dobrze,- porządne rolety wychodziły zdecydowanie drożej niż zabezpieczenie okien (szyba P4, okucia WK2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 22.07.2002 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 A nie pomyśleliscie, żeby założyć inny rodzaj kasety. Ja na początku też chciałem montować RKS-y, ale nie chciałem zalewać w betonie nadproża na etapie stanu surowego czegoś, co poźniej mogłoby mi się "odwidzieć" i byłby problem z wymianą. Ostatecznie zdecydowałem się na SKS-y, które zamówiłem razem z oknami (pozostawiając otwory okienne o 20 cm wyższe). Kasety były od systemu tj. pochodziły od producenta okien i pasują idealnie. Przestrzegam przed kasetami tzw. uniwersalnymi bo jak coś jest do wszystkiego - to jest do niczego. Widziałem sposoby mocowania takich kaset na różnych profilach okiennych i nie budziło to mojego zaufania. Wniosek taki: jeżeli nie musicie za wcześnie czegoś wbudowywać trwale to nie róbcie tego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2002 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Swego czau rozmawiałem z kumplem (handlowcem u dużego instalatora rolet itp.) o RKS i tym podobnych rozwiązaniach i przestrzegł mnie że tego typu rozwiązania zawsze pociągają za sobą przemarzanie w miejscu kaset, bo nie ma możliwości dobrej izolacji tego miejscaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 23.07.2002 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Ja też chciałem toto zamontować. Teraz się na pewno nie odważę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts