Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kapitalny remont mieszkania w Gdańsku- demolkę czas zacząć

bjakbeata

Recommended Posts

No i zaczęło się. Po 7 miesięcznym oczekiwaniu na zakup mieszkania udało się! ::lol2:

7 miesięcy walki między rodzeństwem którzy nie chcieli się dogadać (sądzili się 5 lat)- opłaciło się, ale, było to ciężkie 7 miesięcy zwodzenia nas że wyrok będzie za tydzień, za dwa tygodnie, potem że w marcu już napewno, potem że w kwietniu.... Mamy czerwiec i ufff... w końcu podpisaliśmy umowę. Państwo sprzedający mający miny jak cytryny i nie patrząc na siebie w ogóle podpisali umowę notarialną i dziś odbieramy klucze...

Dzisiaj Bank wypłacił nam kredyt. Wierzę że było warto czekać i inwestycja się opłaci.

Najważniejsze atuty zakupu:

Kredyt udzielony w RnS

Mieszkanie w centrum Gdańska

Mimo że to centrum, jest bardzo cicho

Mieszkanie w kamienicy, czyli to co lubię najbardziej- latem przyjemny chłodzik dzięki grubym ścianom z cegieł/ a zimą bardzo ciepło,( w styczniu mimo że państwo nie ogrzewali mieszkania było 13 stopni. ) Dodam że okna są stare, więc jak zamontujemy nowe, mieszkanie będzie jeszcze cieplejsze.

Ale póki co wygląda tragicznie i żeby nie było ze rzucam słowa na wiatr w załącznikach zdjęcia mieszkania w chwili obecnej. A od jutra- demolka :)

Postaram się codziennie dodawać postępy naszych prac :)

mieszkanie1.jpg

mieszkanie2.jpg

kuchnia1.jpg

pierwszy dzień przebudowy i pierwsze schody i porażki.

1. Ścianka która miała być działowa (tak zapewniali właściciele) okazała się konstrukcyjna... Jak podzielimy teraz pomieszczenia nie mam pojęcia, tym bardziej że wszystkie pokoje są przechodnie.

Miał być po środku salon a z niego przejście do dwóch sypialni z obu stron. a teraz zostaliśmy z malutkimi pokoikami i jednym salonem na ich końcu.... :mad::mad::mad::mad:

Jestem wściekła...

2. Dziś w OBI zakochałam się w bambusowych deskach, były w promocji, były ładne, pan zapewniał że nie trzeba kleić i takie tam srutu tutu.

Jakież było nasze zdziwienie gdy za parę godzin w Castoramie te same deski miały naklejkę: WYMAGA PRZYKLEJENIA DO PODŁOŻA..... Myślałam że zejdę na zawał. Podłoże plus kleje do tych desek kosztują drugie tyle co deski!!!

Wróciliśmy do OBI a z racji dzisiejszych meczy w Gdańsku przejazd z zablokowaną ul. Kościuszki nie należał do najprzyjemniejszych

Panie w OBI nawet nie skomentowały, usunęły fakturę oddały pieniądze i nawet nie przeprosiły. Jak sobie pomyślę że pan jeszcze polecał płyty pod te deski to mnie kur...ica. splotu słonecznego łapie! . Żal, po prostu żal!! Stracony dzień i zero efektów z pracy.

I tak oto musieliśmy zwrócić deski i inne zakupy i chyba nigdy już tam nie wrócę. Po prostu porażka!!!

Pocieszyłam się przez 3 godziny bambusowym parkietem i wróciłam na ziemię. Ot taki fajny pierwszy dzień remontu....

Pomyśl spokojnie nad zmianami w ustawieniu pokoi, miałem to samo w kamienicy w której mieszkam gdy chciałem choćby połączyć łazienkę z małą spiżarką :)

Co do fachowców z marketów, sam pracowałem w jednej z wiodących sieci z zaopatrzeniem wyłącznie w podłogi i drzwi, zatrważające było że gdy moja wiedza bazowała na doświadczeniu, większa część sprzedawców wie co nieco jedynie z ulotek. Ciężko znaleźć kogoś kto dobrze doradzi, ale ostatnio zaopatrując klientów coraz milej się zaskakuję. :)

Pozdrawiam, również będę zaglądać :)

Wczoraj wróciliśmy do domy u o 1 w nocy.

Zdjęliśmy żeliwne kaloryfery.... 3 chłopa nie mogła ich udźwignąć. :)

Niestety zepsuło mi się wejście do kabelka od aparatu, wiec zdjęcia wrzucę dopiero jutro.

Uzgodniliśmy już, że przenosimy kuchnię od jednego przechodniego pokoju i z kuchni będzie się wchodzić do salonu. Będzie to przedzielone wyspą kuchenną więc mam nadzieję że nie będzie to mocno uciążliwe. Poniżej orientacyjny plan mieszkania:

rozkład.jpg

Przerabiany w paincie ale wiadomo o co chodzi.

Początkowo miały być tak jak na rysunku 1. Będzie jak na rys. 2 :)