Kominki.fm 26.11.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Forest........ To nie są jakieś tam przepisy, tylko konkretne uwarunkowania w zakresie postępownia w przypadku pożaru sadzy. W swoim wpisie stwierdziłeś, że są przepisy, iz trzeba koniecznie wymienić komin (nawet napisałeś to pogrubioną czcionką!), a w rzeczywistości ich nie ma. Ja nie tworzę prawa, tylko się na nie powołuję, dlatego nie można wymagać, iż w tym zakresie napiszę coś od siebie. Ponadto pod podanym przez Ciebie linkiem do organizacji "Kominy Polskie" nie zauważyłem żadnych konkretóww kwestii, która rozpatrujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 26.11.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Fajnie.. znów szkoda czasu dla kogoś... "Danielu szkoda czasu dla Ciebie..."...... przecież Ty u "enia" nie kupisz . Forest też nie przekonasz . Tak w ogóle to jesteś tu na cenzurowanym ...oni tak mają ...konkurencji nie lubią i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.11.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Witam.No to Danielu i Mistrzu - pouczcie się dalej skoro za "leniwi" jesteście żeby dojść do tego samemu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190755-Komin-do-kominka&p=5028205&viewfull=1#post5028205Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 26.11.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 Witam. No to Danielu i Mistrzu - pouczcie się dalej skoro za "leniwi" jesteście żeby dojść do tego samemu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?190755-Komin-do-kominka&p=5028205&viewfull=1#post5028205 Pozdrawiam. Niniejszym bardzo dziękuje za dyskusje w moim wątku wszystkim. Temat może trochę odbiegł od moich pytań ale bardzo mnie zaciekawił także zapoznałam się z podanym wyżej linkiem. Mam nadzieję uwzględnić przy montażu mojej kozy (nie koniecznie tej o którą w tym wątku pytałam) wszystkie wasze uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.11.2011 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Piecyk który wybrałeś na wstępie jest bardzo fajny... i rzadko spotykany, stąd zapewne mało wpisów od znających ten produkt . Sam kształt i technika tego piecyka są godne uwagi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiekf 27.11.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Mam pytanie jak wybić otwór w kozie Dovre 40 CB i podłączyć rury 130 skoro wyjscie z pieca jest na 125? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.11.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Mam pytanie jak wybić otwór w kozie Dovre 40 CB i podłączyć rury 130 skoro wyjscie z pieca jest na 125? Nic nie wybijać , tylko użyć redukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiekf 27.11.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Najpierw trzeba zrobić otwór ponieważ wszystkie są zaślepione.Nie ma redukcji 125/130. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.11.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Najpierw trzeba zrobić otwór ponieważ wszystkie są zaślepione.Nie ma redukcji 125/130. Zaślepki są raczej przykręcone, sprawdź od środka . Oprócz tego nowa koza ma chyba jakąś instrukcję ? Powinien być tez króciec przyłączeniowy. Jest tez jakiś sprzedawca , dystrybutor , który powinien Ci pomóc. Redukcje dowolną można zamówić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 24.01.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Witam. Przebrnęłam już przez kilkadziesiąt tematów na tym forum, ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytanie Życie zmusiło mnie do zalogowania i szukania pomocy bezpośrednio. Przygotowuję się do remontu 10-letniego domu. Kupiłam go niedawno. Jest w nim kominek na piętrze, ale ja chcę też go mieć w salonie - nie tylko jako ozdobę, ale też jako źródło ogrzewania (poza tym jest ogrzewanie gazowe). W salonie nie ma teraz przewodów kominowych - wszystko trzeba budować. Nie wiem tylko czy w centralnym miejscu, czy na ścianie zewnętrznej (dom jest podpiwniczony). Jakiego rzędu mogą być to koszty? I co wybrać? Kominek? Kozę? Strasznie mi się podobają kozy "wstawione" w ceglaną obudowę oczywiście nie na ścisk, coś na wzór angielskich domów.Powiedzcie mi czy to w ogole da się zrobić - jestem w tym temacie zielona jak widzicie W załączniku plan domu. Dwie czerwone plamy to ewentualne miejsca na kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 24.01.2012 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Jeszcze tyllko dodam, żedom ma piwnicę, podwyższony parter (ten na planie), piętro i strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 25.01.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Czy naprawdę nikt mi nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2012 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Może pomoże, ale nie wie jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petrox 21.06.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam forumowiczów, po kilkudniowym czytaniu wypowiedzi fachowców na tym forum zdecydowałem się zrezygnowąc z próby montazu kominka za 6-7 tysięcy. Do tej rezygnacji, na rzecz piecyka przekonały mnie zdjęcia aranżacji z jasnymi piecykami, gdzie wygląda to na prawdę wyjątkowo ładnie. Chciałem zatem prosić o opinię i nazwy piecyków wartych uwagi - chodzi mi jednak o piecyki najlepiej w kolorze jasnym : białym czy też kremowym, w kwocie do 5000 zł. Czy ktoś z Was, handlujących/montujących/znających rynek piecyków może pomóc i podac jakieś konkretne nazwy technicznie dobych,jasnych piecyków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.06.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203318-Szukam-kozy-ma%C5%82ego-kominka-do-domu-do-100m2-w-przysz%C5%82o%C5%9Bci-akumulacja&p=5407182&viewfull=1#post5407182 oprócz tego: Dovre, Jotul, doskonały Vermont Castings. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 28.08.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 witam,czy zamontowanie piecokominka Kerpen 5kw do pokoju 10,1m2 nie bedzie przegrzewać tego pokoju? Czy da się palić w tej kozie żeby np zagotoważ na niej wodę i nie przegrzać pomieszczenia w chlodne dni? Ma cos w rodzaju deflektrora który perwnie ogranicza grzanie górnej płyty. Czy rurą z tego kominka można ogrzewać sąsiadujacą lazienkę o pow. 6,4m2?Poprowadzić rurę przez sciane z BK 24cm, potem pionowo w górę ok 1,5m a potem poziomo lub z małym skosem ok 1,5-2m do komina ceramicznego? Domek sezonowy bez CO. planowany kominek w salonie ale, koza bylaby uzywana w czasie gdy nie byloby palone w kominku. pozdr., Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.08.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam.Będzie ok. jak nie przesadzisz z paleniem. Ciepła będzie na tyle żeby rurką zagrzać i coś obok, ale ... jeżeli coś po drodze będzie z drewna to jak najdalej od tego (kilkadziesiąt cm).I jeżeli planujesz podłączenie tego piecyka do tego samego komina co kominek w salonie, to od razu sobie odpuść. Dla własnego i cudzego bezpieczeństwa i spokojności sumienia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 28.08.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam. Będzie ok. jak nie przesadzisz z paleniem. Ciepła będzie na tyle żeby rurką zagrzać i coś obok, ale ... jeżeli coś po drodze będzie z drewna to jak najdalej od tego (kilkadziesiąt cm). I jeżeli planujesz podłączenie tego piecyka do tego samego komina co kominek w salonie, to od razu sobie odpuść. Dla własnego i cudzego bezpieczeństwa i spokojności sumienia. Pozdrawiam. drewna nie ma - dom murowany, a na "szczescie" jest jeden komin nadmiarowy na "piec" w lazience co do rury czy w łazience moze "iść" poziomo czy lepiej pod kątem? wolalbym poziomo ale dopuszczam niewielki spadek 20-40cm na 1,5-2m długości dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.08.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam.Malutki spadek (może być mniejszy niż piszesz) wskazany. No i na kolanie (-nach) rur muszą znaleźć się odkręcane wyczystki (rewizje).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 28.08.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witam. No i na kolanie (-nach) rur muszą znaleźć się odkręcane wyczystki (rewizje). Pozdrawiam. no walsnie o tym nie pomyslalem... dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts