zywik 21.06.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Witam! Słuchajcie mam problem z szambem. Dwa lata temu zakupiłem dom z istniejącym szambem. Po roku szambo to tak się zamuliło, że szambiarz z oczyszczalni po wybraniu 1,5 metra nieczystości stwierdził że nie da rady wyciągnąć reszty. Bakterie były sypane na bieżąco. Wydaje mi się że jest to zbity piasek.. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 21.06.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 musiałbyś zamówić tzw. WUKO, czyli beczkowóz wyposażony w wąż z wodą pod wysokim ciśnieniem, żeby ci to rozbijał i odsysał. Radzę sprawdzić, czy piasek nie napływa przez jakąś nieszczelność, bo może ci się zrobić zapadlisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zywik 22.06.2012 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Dzięki Beja, już zabieram się za poszukiwania. Co do nieszczelności to obawiam się, że szambo jest nieszczelne od dołu i tu moje przypuszczenie "wody gruntowe narzuciły piasek " - czy to możliwe. I jeśli możesz wyjaśnij o co chodzi z tym zapadliskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 22.06.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Woda nanosi ci piasek SKĄDŚ. Tam piasku ubywa, a w szambie go przybywa. Wiaderko piasku to nie problem, ale jak ci się uzbiera metr sześc. albo kilka, to tylko się rozglądaj, co ci się zapada albo pęka, bo grunt zacznie w tym miejscu osiadać. Może tylko rura osiądzie, a może zapadnie się róg szamba, albo co gorsza domu. To samo co się dzieje na terenach kopalnianych, tylko w skali twojego ogródka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zywik 22.06.2012 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Oo OMG!! Mam zamówioną WUKO. W następnym tygodniu przystępuję do "operacji" po tym spróbuję przeprowadzić rewizję lokalną Beja - jeszcze raz dzięki za pomoc. pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 22.06.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Przede wszystkim zlokalizuj, skąd się bierze ten piasek i jak długo się tam zbierał - spokojnie! Może to poprzedni właściciel przez 20 lat mył w zlewie ziemniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zywik 17.09.2012 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2012 W końcu przyjechało WUKO (niezła maszyna). Okazało się, że nie mam zamulonego szamba tylko jest tak małe. Po odsączeniu kilkunastu cm piasku ukazała się glina i ostatni kręg. Cóż przemęczę się z tym czekając na kanalizację. Raz jeszcze dziękuję Beji za wsparcie techniczne! pozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts