Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie stropodachu

Terska

Recommended Posts

Witam

Zamierzam ocieplić stary stropodach na domu "kostce". Chcę zerwać i wyrzucić stare "ocieplenie" za szlaki i żużla aż do stropu. Zamierzam ocieplić twardym styropianem, a na to wylewkę i papę termozgrzewalną. Nie wiem w jakiej kolejności i gdzie położyć paroizolację i izolację przeciwwilgociową. Nad czy pod styropianem ? bo pod wylewką jakąś folię też tylko jaką ? Do jakiej warstwy ocieplenia mam wpuścić kominki wentylacyjne ? Czy 20 cm wystarczy ?

Pozdrawiam

Witam

Jeżeli chodzi o izolację stropodachu to warto rozważyć zastosowanie produktu ze skalnej wełny mineralnej. Rozwiązanie ocieplenia dachu płaskiego na stropie betonowym zostało pokazane w zeszycie katalogowym http://przewodnik.rockwool.pl/media/42472/zeszyt22_e-book.pdf

Rozwiązanie to pokazuje zastosowanie papy podkładowej jako paroizolacji ułożonej bezpośrednio na stropie. Nastepnie przychodzi warstwa termoizolacji z wełny mineralnej oraz warstwa hydroizolacyjna - papa podkladowa i nawierzchniowa .

Przy okazji zachęcam do zapoznania się z naszym dziennikiem budowy - w nim pokazujemy termomodernizację kostki własnie :)

http://forum.muratordom.pl/blog.php?153337-Tomek-W

Generalnie każda przegroda powinna zostać przeliczona w programie cieplno wilgotnościowym. Jeżeli więc nie ma możliwości występowania wewnętrznej kondensacji w przegrodzie kominki wentylacyjne sa zbędne. Strop masywny stanowi paroizolację, dodaktowo ulożona została na nim papa podkładowa jako paroizolacja , a więc przeniknięcie pary wodnej do materiału termoizolacyjnego jest w zasadzie niemożliwe.