Terska 21.06.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 WitamZamierzam ocieplić stary stropodach na domu "kostce". Chcę zerwać i wyrzucić stare "ocieplenie" za szlaki i żużla aż do stropu. Zamierzam ocieplić twardym styropianem, a na to wylewkę i papę termozgrzewalną. Nie wiem w jakiej kolejności i gdzie położyć paroizolację i izolację przeciwwilgociową. Nad czy pod styropianem ? bo pod wylewką jakąś folię też tylko jaką ? Do jakiej warstwy ocieplenia mam wpuścić kominki wentylacyjne ? Czy 20 cm wystarczy ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 22.06.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Witam Jeżeli chodzi o izolację stropodachu to warto rozważyć zastosowanie produktu ze skalnej wełny mineralnej. Rozwiązanie ocieplenia dachu płaskiego na stropie betonowym zostało pokazane w zeszycie katalogowym http://przewodnik.rockwool.pl/media/42472/zeszyt22_e-book.pdf Rozwiązanie to pokazuje zastosowanie papy podkładowej jako paroizolacji ułożonej bezpośrednio na stropie. Nastepnie przychodzi warstwa termoizolacji z wełny mineralnej oraz warstwa hydroizolacyjna - papa podkladowa i nawierzchniowa . Przy okazji zachęcam do zapoznania się z naszym dziennikiem budowy - w nim pokazujemy termomodernizację kostki własnie http://forum.muratordom.pl/blog.php?153337-Tomek-W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terska 22.06.2012 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Dzięki za info. Jest ciekawe i godne rozważenia. Mam tylko pytanie dlaczego na dachu niewentylowanym nie ma kominków wentylacyjnych ? Gdzie w takim razie "uchodzi" para z wełny która może się tam skraplać ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 25.06.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Generalnie każda przegroda powinna zostać przeliczona w programie cieplno wilgotnościowym. Jeżeli więc nie ma możliwości występowania wewnętrznej kondensacji w przegrodzie kominki wentylacyjne sa zbędne. Strop masywny stanowi paroizolację, dodaktowo ulożona została na nim papa podkładowa jako paroizolacja , a więc przeniknięcie pary wodnej do materiału termoizolacyjnego jest w zasadzie niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts