Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

balkon zacieka na styku płyty balkonowej i sciany - jaka przyczyna?

lukep3

Recommended Posts

Według mnie wszystko wygląda ok jeśli chodzi o wykonanie. Zakładam, że połączenie posadzki ze ścianą zostało uszczelnione elastyczną taśmą na etapie kładzenia kafli. Nie widać jaki jest spadek kafli na zewnątrz. Powinien być taki aby woda spływała a nie stała na płytkach. Jedyne co mi się nie podoba to fakt, że balkon jest bardzo gruby i mimo, że jest dobrze wykonana obróbka to w praktyce woda i tak cieknie po krawędzi balkonu, a pod spodem nie ma żadnej listwy kapinosowej ani samego kapinosa wykonanego pod spodem to może powodować, że woda zamiast się oderwać leci pod balkon. Choć teoretycznie jak wszystko jest dobrze otynkowane to to nie powinno być dużym problemem. (ale lepiej jakby woda tam si nie szwendała).

• 2 weeks później...
Jeśli chodzi o spad, to decyzja zapadła i jak tylko będzie więcej ładnej pogody, kujemy płytki, niestety. W dalszym ciągu jednak nie mam pojęcia jak poradzić sobie z wodą wyciekającą pod balkonem (nie cieknie po elewacji na wysokości balkonu ale znalazła sobie jakoś ścieżke pod tynkiem i wycieka z pod balkonu po bokach i po oknach pod balkonem). Trzeba będzie poprawić uszczelnienie pod obróbką blacharską ale czy to pomoże?

• 4 months później...

Troche sie podepne pod temat, bo problem mam bardzo podobny, ale chyba o znacznie wiekszej skali...

Mam w domu 3 balkony z czego jeden jest nad wykuszem. Fachowcy wylewajac posadzke, wylali mi takze balkony. Z czasem jednak nastapil problem, bo balkon znajdujacy sie nad wykuszem zaczal przesiakac i sciana od wewnatrz byla mokra. Po prawie roku (na szczescie malo co robilam w srodku domu) problem sie jeszcze bardziej nasilil. Dodatkowo po ostatnich deszczach, zaczal przeciekac kolejny balkon.

Prawda jest taka, ze akurat przy zalewaniu balkonow nie bylo mnie ani meza. Widać, ze na pewno dana papa (nawet jest wywinieta na sciane), nie wiem czy jest ocieplenie, choc fachowiec twierdzi, ze dal 5cm styro oraz na razie brak opierzenia. Aby rozwiazac problem probowalismy jakis dodatkowych mas, ktore mialy nam to zaizolowac. Niestety nic nie pomoglo. Teraz padlo haslo, ze skuwamy i na nowo bedziemy je wylewac. Czy moglabym prosic o rozpisek jak po kolei trzeba poprawnie wykonac balkon i najlepiej z uwzglednieniem z jakich firm sa porzadne materialy? Czy wykonanie zwyklego balkonu powinno roznic sie od tego co znajduje sie nad wykuszem?

Prosze bardzo o pomoc, bo juz monter od balustrad przeciagany jest od miesiaca i reszta prac np, gladzie od przeszlo 3 miesiecy...Dodam tylko, ze balustrady beda po czesci montowane, a w zasadzie wwiercane w podloze balkonu. Jestem juz calkowicie zalamana.

Ponizej podsylam linki ze zdjeciami "jak delikatnie" przesiakaja mi balkony...

http://i.imgsafe.org/398b570a34.jpg

http://i.imgsafe.org/398b61955e.jpg

http://i.imgsafe.org/398b7392a4.jpg

http://i.imgsafe.org/398b7822d4.jpg

Zdjecie pierwsze przedstawia zalewanie scian w wiatrolapie nad zwyklym balkonem.

Pozostale 3 zdjecia to niestety juz balkon nad wspomnianym wykuszem.

Jeszcze raz bardzo prosze o pomoc...

• 2 years później...
  fudzi444 napisał:
Jeśli chodzi o spad, to decyzja zapadła i jak tylko będzie więcej ładnej pogody, kujemy płytki, niestety. W dalszym ciągu jednak nie mam pojęcia jak poradzić sobie z wodą wyciekającą pod balkonem (nie cieknie po elewacji na wysokości balkonu ale znalazła sobie jakoś ścieżke pod tynkiem i wycieka z pod balkonu po bokach i po oknach pod balkonem). Trzeba będzie poprawić uszczelnienie pod obróbką blacharską ale czy to pomoże?

Witam Pan !

Przeglądałem forum i znalazłem Pana problem. Jest bardzo podobny do mojego.

W roku 2018 robiłem remont balkonu. Skuwałem płytki, nowe akapy, masa uszczelniająca pod płytki, taśma uszczelniająca na elewacje. Po intensywnych opadach deszczu w maju 2019, po bokach płyty wypływa woda po obu stronach. Jak Pan sobie poradził z tematem ? Zastanawiam się którędy ta woda moż się dostawać ? Oglądałem balkon z góry i nie znalazłem miejsca. Zastanawiam się czy to może też być z czoła płyty balkonowej bo jest dosyć gruba ?

Za odpowiedź z góry dziękuję.