wa_wo 21.06.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 jak rozumieć zapis "X lat gwarancji , w tym gwarancja na szyby obejmuje wyłącznie ich rozszczelnienie". Mam duże wielkogabarytoweprzeszklenia i tego zapisu się obawiam, w sytuacji gdy szyba samoistnie "strzeli". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.06.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Chciałbyś źle rozumieć ten zapis, ale się nie da... Po prostu gwarancja obejmuje rozszczelnienie pakietu. Pęlknięcie, zbicie itp. nie są objęte gwarancją i niestety dotyczy to zdecydowanej większości firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 22.06.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Chciałbyś źle rozumieć ten zapis, ale się nie da... Po prostu gwarancja obejmuje rozszczelnienie pakietu. Pęlknięcie, zbicie itp. nie są objęte gwarancją i niestety dotyczy to zdecydowanej większości firm. Problem w tym, ze mam fixy w wymiarach 2,3 na 2,7 m, bać się czy nie? Jeśli strzeli, ZAWSZE wybronią się? I zasadnicze pytanie czy firmy mogą stosować taki zapis, oznacza to, że nie biorą żadnej odpowiedzialności za produkt w pewnym zakresie, czy to jednak jest dopuszczalne prawnie w ramach "niezgodność towaru z umową"? Edytowane 22 Czerwca 2012 przez wa_wo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.06.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 Wybronią się w ramach gwarancji. Mogę w niej napisać, że gwarancja trwa jeden dzień. Wg mojej wiedzy takie okno nawet z szybami 6mm przekracza dopuszczalne gabaryty szkła i huta nie da na nie ŻADNEJ gwarancji. Chciwi ludzie zrobią wszystko, byleby pozyskać Twoje złotówki. Sądzę że "niezgodnoś towaru z umową" to w ostateczności skuteczna droga, ale przedsądowo t obyłyby męki. PS. Taki pakiet szybowy może kosztować i 2 tys. zł. Wymiana nawet drugie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 23.06.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Witam A zapytam KTO wpadł na pomysł takiej wielkiej szybki ? skoro przekracza ona dopuszczalne gabaryty ze względów, zapewne, technologicznych to może jakiś "sprytny" architekt albo inwestor weźmie na swoje plecy kwestię gwarancji ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.06.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Pewnie Charlie jak wpadnie na forum to nam tu pomoże.. W moim "podręcznym cenniku" mam możliwośc zrobienia takiego okna w jednej szybie. Ale to będzie szyba bardzo gruba (chyba 10mm + klejone dwie 6mm). Tylko że nie ma tu mowy o wspolczynniku U ponizej 1,1, a to zwykle kłoci się z oczekiwaniami. No i cena.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 23.06.2012 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 Niezgodność trwa dwa lata, nie jeden dzień to raz. Dwa, w obu przypadkach (zakup nie został jeszcze dokonany) pracownicy sklepów dystrybujących Empola i Vetrexa (z nimi rozmawiam, są najsensowniejsi) pytali technologów o możliwość wykonania tych fixów, odpowiedzi były na tak (maile mam). Współczynnik jest na poziomie 1,1, pakiet trójszybowy 6-4-6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 23.06.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2012 (edytowane) Problem w tym, ze mam fixy w wymiarach 2,3 na 2,7 m, bać się czy nie? Jeśli strzeli, ZAWSZE wybronią się? I zasadnicze pytanie czy firmy mogą stosować taki zapis, oznacza to, że nie biorą żadnej odpowiedzialności za produkt w pewnym zakresie, czy to jednak jest dopuszczalne prawnie w ramach "niezgodność towaru z umową"? Gwarancja jakości i treść karty gwarancyjnej to zupełnie co innego niż "niezgodność towaru z umową". W gwarancji, gwarant może wyłączyć z ochrony co chce. Jak Ci nie pasuje, nie kupuj. Niezgodność towaru z umową, to zagadnienie bardziej złożone. Po pierwsze jak czegoś w umowie nie zapiszesz, to niezapisane ani będzie zgodne z umową, ani nie będzie i zaczyna się jazda z domniemaniami z art.4 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. Potrzebujesz szyb wielkoformatowych, weź hartowane albo klejone, zawsze wytrzymują większe obciążenia. Zestaw 6/4/6 wydaje mi się trochę statycznie niedoszacowany, na dodatek jeśli pakiet będzie jeszcze narażony na częściowe zacienienie i różnice temperatur na płaszczyźnie szyb, to faktycznie mogą być kłopoty. Edytowane 23 Czerwca 2012 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.06.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 GWARANCJA czegokolwiek to tzw. dobra wola producenta czy sprzedawcy. Szyby to akurat mało skomplikowany produkt. Natomiast pojęcie tzw. samoistnego pęknięcia szkłą NIE ISTNIEJE. Zawsze jest jakaś przyczyna !!! Mechatronika da radę wszystkiemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 25.06.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Taka mała dygresja dot gwarancji na szyby: - o ile mi wiadomo, to stanowisko producentów szkła jest jednoznaczna- tak jak napisał Charlie: szyba nie ma prawa pęknąć sama (czyli domyślnie przyczyna leży dalej - u producenta, montażysty, użytkownika). Więc z zasady firmy nie uznają takich reklamacji. I śmieszy mnie trochę powiedzenie "szyba bez gwarancji" bo ona w praktyce i tak nie ma gwarancji huty, zawsze to spada na kolejnych w łańcuszku, bo Klient na zasadzie niezgodności towaru z umową i tak swojego dojdzie... Oczywiście rozumiem, że huta mówiąc "bez gwarancji" przekazuje tym samym producentowi informacje, że taka szyba ma jednak prawo pęknąć sama (bo przekroczone są gabaryty) i by producent nie był zdziwiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.06.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Za statykę szkła odpowiedzialny jest ZAMAWIAJĄCY. W drastycznych przypadkach - chodzi o przekroczenie parametrów wytrzymałościowych - producent szyb zespolonych powinien opisać pozycję na fakturze jako BEZ GWARANCJI. uwaga: HUTA PRODUKEJE tylko TAFLE SZKŁA w rozmiarze 3210 mm x 6000 mm. NIE PRODUKUJE SZYB ZESPOLONYCH. Szyby produkują wyspecjalizowane firmy kupując od hut pojedyncze szkło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 26.06.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 T tak jak napisał Charlie: szyba nie ma prawa pęknąć sama Ależ w określonych warunkach mimo odprężania lub wcześniejszego testu HST ma prawo i pęka. Bęc i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.06.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Kategorczynie zaznaczam, że napisałem: "stanowisko producentów" - nie moje Co nie zmienia faktu, że odpowiedzi na pękanie szyb są takie, jakie są. To niestety wielka słabość naszego rynku okiennego. Charlie, mówiąc "huta" miałem na myśli producenta zespoleń - to chyba oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 26.06.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Taka szybka "Współczynnik jest na poziomie 1,1, pakiet trójszybowy 6-4-6" to chyba ten wspolczynik jest lewy - powinno byc nizej.Tak duza szyba zapewne peknie po osadzeniu - jest bardzo ciezka, szeroka i wysoka. Wedlug zalecen producentow srodkowa szyba 4 mm powinna byc hartowana jako najslabsza szyba co jest w srodku a to ona bedzie najmocnej nagzrewana. Gdzie te szyby maja byc. Jezeli jako szklenie stale sciany to musi byc tzw "bezpieczna" - z jednej strony hartowana z drugiej klejona. Inaczej bedzie niebezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 26.06.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 ..... To niestety wielka słabość naszego rynku okiennego. ...... to jest słabość wymuszona kosztami wymiany szyby pękniętej bo wspomniane koszta dotykają wszystkich w łańcuszku pokarmowym. Każde pęknięcie można rozszyfrować. Oczywiście trzeba się znać A Wy się nie znata i jak tyle lat się nie znata to i się nie poznata i dlatego szklarzy się słuchata :) I łykata na miętko wszytsko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 26.06.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Taka szybka "Współczynnik jest na poziomie 1,1, pakiet trójszybowy 6-4-6" to chyba ten wspolczynik jest lewy - powinno byc nizej. Tak duza szyba zapewne peknie po osadzeniu - jest bardzo ciezka, szeroka i wysoka. Wedlug zalecen producentow srodkowa szyba 4 mm powinna byc hartowana jako najslabsza szyba co jest w srodku a to ona bedzie najmocnej nagzrewana. Gdzie te szyby maja byc. Jezeli jako szklenie stale sciany to musi byc tzw "bezpieczna" - z jednej strony hartowana z drugiej klejona. Inaczej bedzie niebezpieczna. Pchełek - jak Ty się biedaku motasz w tych szybach. Zaprenumeruj sobie Świat Szkła a nie tylko ten Murator i Murator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 27.06.2012 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 z wlasnych doswiadczen wiem jak sie sprawuja takie szyby - a ze srodkowa powinna byc hartowana to wie kazdy lepszy szklarz i zalezy gdzie ta szyba ma byc wstawiona - jak w elewacji to inna, jak w elewacji z barierka to inna, jak w logii to tez inna, jak na parterze to inna jak na 10 pietrze to innaza duzo mam przypadkow pekania szyb zle dobranych - oszczednych - wiem ze nie ma w Polsce szczegolowych wymagan i zalecen - opieram sie na zagranicznycha pakiet trojszybowy ma co najmniej 0,7 - sam mi to pisalesswiat szkla czytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.06.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 dobrze już dobrze - jest jak jest a gdzie tzw. policjabudowlana, gdzie nadzory i inne służby ?! Pchełek - sam nie wygrasz z dziadostwem a zawału jeszcze dostaniesz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 01.07.2012 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Za statykę szkła odpowiedzialny jest ZAMAWIAJĄCY. W drastycznych przypadkach - chodzi o przekroczenie parametrów wytrzymałościowych - producent szyb zespolonych powinien opisać pozycję na fakturze jako BEZ GWARANCJI. [...] Powtórzę - w sprawie akurat tych szyb pracownicy firm konsultowani się z technologami, odpowiedź była na tak, są maile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa_wo 01.07.2012 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 z wlasnych doswiadczen wiem jak sie sprawuja takie szyby - a ze srodkowa powinna byc hartowana to wie kazdy lepszy szklarz i zalezy gdzie ta szyba ma byc wstawiona - jak w elewacji to inna, jak w elewacji z barierka to inna, jak w logii to tez inna, jak na parterze to inna jak na 10 pietrze to inna za duzo mam przypadkow pekania szyb zle dobranych - oszczednych - wiem ze nie ma w Polsce szczegolowych wymagan i zalecen - opieram sie na zagranicznych a pakiet trojszybowy ma co najmniej 0,7 - sam mi to pisales swiat szkla czytam Duże fixy będą od strony północnej budynku (ściślej północ na 11 godzinie). Pakiet owszem ma współczynnik przenikania na poziomie 0,7 CAŁE okno natomiast w okolicach 1,1. Zakładany na profilach 6-komorowych (przynajmniej jeśli chodzi o Empol). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts