Charlie 13.01.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Jak techniczny umysł to OBOWIĄZKOWO niemiecki. Robota dla inżyniera z niemieckim komunikatywnym to 3000 Euro/m-c netto na Guten Morgen. Inżynier - fachowiec z kilkuletnim stażem 5000 - 6000 Euro/m-c. Dane z Magdeburga, inżynier elektryk z Polski zaraz po studiach + Dienst Wohnung (mieszkanie służbowe 65 m2) płaci pracodawca. Samochód służbowy Audi A4 ale nie do użytku prywatnego. Niemiecka firma inżynierska pracująca dla takich marek jak VW, Mercedes, BMW - opracowują/ulepszają min. komunikcję pomiędzy podzespołami w aucie. Obiady w stołówce po 4 Euro. 26 dni urlopu. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosia 06.02.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Zdecydowanie postawiłabym na niemiecki - jest mnóstwo firm niemieckich, które poszukują pracowników również w Polsce. Dobra umiejętność mówienia po niemiecku zdecydowanie by pomogła znaleźć pracę w jakiejś dużej korporacji zza zachodniej granicy. Można też zastanowić się nad chińskim, bo niewiele osób u nas potrafi mówić w tym języku, a co dopiero osoby, które w przyszłości chcą pracować na stanowiskach technicznych i ogólnie ścisłych. Rosyjski też ma zalety, bo dużo firm itd., ale ja bym wolała ten chiński albo niemiecki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mystery 14.03.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Ja angielski już w miarę znam, dogadam się. Teraz zaczęłam szwedzki:) Bardzo fajny, tylko trudny czasem w wymowie, ale da się nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikol12 14.05.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Chiński coraz modniejszy bo coraz więcej chińczyków. Niedługo więcej bd chińczyków niż polaków;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasio81 14.07.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 Polemizowałbym Mystery, że szwedzkiego tak łatwo (zwłaszcza samodzielnie) się nauczyć. Tu najtrudniejsza jest wymowa i akcentowanie, a najłatwiej się uczyć w otoczeniu Szwedów, moim zdaniem kontakt z lektorem jest niezbędny, po to by na bieżąco korygował błędy w wymowie. Oczywiście, jeśli znamy angielski + niemiecki to będzie o niebo łatwiej nauczyć się szwedzkiego, ale jak pisałem, to nie jest bułka z masłem (wymowa!). Co nie oznacza, że się nie da, wiadomo - motywacja to podstawa. Ja planowałem zapisać dziecko na niemiecki (bo angielski zna b.dobrze). Troszkę się orientowałem w szkole, pytałem lektora i tak dalej (moim zdaniem najlepiej się radzić u źródła), pokazał mi nawet podręczniki do niemieckiego (http://www.wsip.pl/oferta/cykle/gimnazjum/jezyk-niemiecki/aktion-deutsch/) i chyba już klamka zapadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts