Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepływowy ogrzewacz wody do kuchni

Trociu

Recommended Posts

Zastanawiam się nad zamontowaniem w kuchni przepływowego podgrzewania wody. Obecnie zanim zacznie mi lecieć ciepła woda z zasobnika mija trochę czasu - dobre 15m do przepłynięcia ma. Mam cyrkulację, ale nie chcę jej włączać, bo korzystamy dość nieregularnie z kranu. Dodatkowo krótkie mycie już powoduje, że zasobnik musi się dogrzać, czyli piec się załącza i dość spora część opału idzie na jego rozgrzanie w porównaniu pewnie do późniejszego nagrzewania zasobnika.

Tak więc pomyślałem, aby uniezależnić się od ciepłej wody z zasobnika i lokalnie w kuchni zainstalować sobie przepływowy podgrzewacz. Co wybrać? Ma być tylko na potrzeby mycia naczyń.

Kup jakikolwiek polskiego producenta, który oferuje na wymianę tanie grzałki.

Wszystkie przepływowe elektryczne podgrzewacze borykają się z tym samym problemem, a mianowicie osadzającym się w nich kamieniem wodnym.

Trzeba o nie dbać i często odkamieniać. Jeżeli nie, to pozostaje problem z ustawianiem temperatury wody i perspektywa częstej wymiany przegrzanej grzałki.

Zauważyłem, że na złotej grzałce kamień ma jakby mniejsze tendencje do narastania. Niestety nie słyszałem o złotych grzałkach do podgrzewaczy przepływowych, natomiast mam czajnik do wody ze złotą grzałką.

• 3 weeks później...

Przepływowy ogrzewacz wody opisuje się mocą (kW) a nie pojemnością, gdyż nie mają one zbiornika, tylko spiralę grzejną. Do kuchni potrzeba ok.4-5kW.

Proponowałbym firmę Kospel - krajowy producent i mają b.dobre produkty. Co do modelu to podaje link:http://megastore.pl/35621,Podgrzewacz-elektryczny-Kospel-AMICUS-EPO-D-5-przeplywowy-cisnieniowy-podumywalkowy.html

To jest wersja dolna czyli podgrzewacz jest zainstalowany w szafce-jest niewidoczny w pomieszczeniu.

Przepływowy ogrzewacz opisuje się mocą, ale kolega wyżej proponuje nie przepływowy a pojemnościowy - moim zdaniem idealne rozwiązanie problemu tu opisanego. Ogrzewacz przepływowy jest urządzeniem narowistym i kłopotliwym, a z pojemnościowego woda po prostu leci. Zainstalowany na dopływie wody ciepłej da nam w kranie ciepłą wodę natychmiast i w sposób stabilny, a jego pojemność (wystarczy nawet 5l) wystarczy akurat do czasu, aż z kotła dopłynie ciepła woda właściwa.

Są też modele podszafkowe.

J.

Mam i taki i taki podgrzewacz w pracy.

przy pojemnosciowym fakt ciepła woda od zaraz ale często szwankuje mi cisnieniowe zabezpieczenie.

To znaczy często - raz do roku muszę to wymieniać - dlaczego nie wiem?

dodam ze warto aby taki podgrzewacz był na widoku w przypadku jakiegos wycieku.

przepływowy jest bezobsługowy - raz przez 10 lat był raz serwis a korzystamy z niego na 2 umywalki (5 osób)

woda leci po 3 sekunadach gorąca ale tez strumien ma ograniczony (w umywalce starczy)

w nowym domu dędzie przepływowy bo jest mniejszy , rownie skuteczny i nie zuzywa energii na podtrzymanie ciepłej wody.

Edytowane przez f.5

Mam i taki i taki podgrzewacz w pracy.

przy pojemnosciowym fakt ciepła woda od zaraz ale często szwankuje mi cisnieniowe zabezpieczenie.

To znaczy często - raz do roku muszę to wymieniać - dlaczego nie wiem?

dodam ze warto aby taki podgrzewacz był na widoku w przypadku jakiegos wycieku.

To myślę, że raczej problem z twoim konkretnym urządzeniem, nie z rodzajem ogrzewacza, w końcu mnóstwo ludzi użytkuje takowe latami całymi bez żadnej awarii, a przepływowe statystycznie patrząc psują się chyba jednak częściej, choćby z tego powodu, że więcej w nich jest do psucia.

Dodatkowy argument: mały ogrzewacz przepływowy starcza do umywalki, ale do kuchni, do zmywania już nie starczy z całą pewnością, będzie potrzebny większy, większej mocy, a to pociąga już za sobą przeróbki instalacji bądź wręcz konieczność dociągania trzech faz. Pojemnościowy natomiast wystarczy włączyć w najbliższe gniazdko.

J.

To myślę, że raczej problem z twoim konkretnym urządzeniem, nie z rodzajem ogrzewacza, w końcu mnóstwo ludzi użytkuje takowe latami całymi bez żadnej awarii, a przepływowe statystycznie patrząc psują się chyba jednak częściej, choćby z tego powodu, że więcej w nich jest do psucia.

Dodatkowy argument: mały ogrzewacz przepływowy starcza do umywalki, ale do kuchni, do zmywania już nie starczy z całą pewnością, będzie potrzebny większy, większej mocy, a to pociąga już za sobą przeróbki instalacji bądź wręcz konieczność dociągania trzech faz. Pojemnościowy natomiast wystarczy włączyć w najbliższe gniazdko.

J.

Moje urządzenie to atlantic jakis tam ale przy takim urządzeniu musi byc zawor cisnieniowy w wypadku awarii termoregulatora grzałki.

dziwne ale raz do roku musze go wymieniac koszt jest oczywiscie smiesznie niski bo mimo niskiego cisnienia wylatuje z upustu woda.

moze kupuje element niskiej jakosci sam nie wiem ale fakt jest faktem.

co do przeplywowego podgrzewacza w kuchni w moim przypadku nie musi służyc do mycia (zmywarka)

szybkie oplukanie dłoni umycie warzyw wystarczy.

moj elektryk przygotował siłę na 2 scianach pod piekarnik i płytę i podgrzewacz.

Pamietam jak elektryk mowil ze przygotuję siłe pod pogrzewacz ,

wowczas myslałem co ON mowi po co mi podrzewacz mając dobry piec kondansat i automatykę viessmanna

w tej chwili wiem ile kosztuje cyrkulacja szczególnie zimą i twierdzę ze podgrzewacz taki lub taki bo nie ma sie o co sprzeczać to dobre rozwiązanie.

Przepływowy ogrzewacz opisuje się mocą, ale kolega wyżej proponuje nie przepływowy a pojemnościowy - moim zdaniem idealne rozwiązanie problemu tu opisanego. Ogrzewacz przepływowy jest urządzeniem narowistym i kłopotliwym, a z pojemnościowego woda po prostu leci. Zainstalowany na dopływie wody ciepłej da nam w kranie ciepłą wodę natychmiast i w sposób stabilny, a jego pojemność (wystarczy nawet 5l) wystarczy akurat do czasu, aż z kotła dopłynie ciepła woda właściwa.

Są też modele podszafkowe.

J.

Dokładnie o to mi chodziło. Pojemnościowy ma grzałkę ok.1,2kW więc nie ma problemów z podłączeniem, mocą, etc. Ponadto daje ustabilizowany strumień wody o określonej temperaturze. Straty są minimalne bo wystarczy dac temperaturę np. 35 stopni i poleci ciepła woda. 5l czy 10l nie ma większego znaczenia bo cena praktycznie ta sama.

• 2 years później...

Witam

Chciałam się poradzić w przepływowym ogrzewaczu wody. Mam zamiar zamontować go w kuchni. Troch czytałam na temat przepływowych ogrzewaczach i natknęłam się na stronę [spam]. Ale nie wiem czy poradzi sobie z ogrzaniem wody dla 3 osób a może dać większy model?

Edytowane przez Jarek.P
spam

Witam

Chciałam się poradzić w przepływowym ogrzewaczu wody. Mam zamiar zamontować go w kuchni. Troch czytałam na temat przepływowych ogrzewaczach i natknęłam się na stronę [spam]. Ale nie wiem czy poradzi sobie z ogrzaniem wody dla 3 osób a może dać większy model?

Spokojnie da radę. Ja mam od kilkunastu lat przepływówkę w kuchni 3 KW ( dawny produkt Białystok) i dla 6 osób b yło spoko. W łazience pod natryskiem jest 6KW i do dzisiaj zero usterek. Sorry w 3 KW kuchennym wymieniłem wylewkę .