Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Milion starych domów albo 40 tys. zł dotacji - wywiad z Janem Rączką prezesem NFOŚiGW

Redakcja

Recommended Posts

40 tys. zł będzie wynosiła dopłata do kredytu dla inwestorów budujących dom w standardzie pasywnym (15 kWh/m2/rok), 20 tys. zł – w standardzie domu energooszczędnego (40 kWh/m2/rok)
A o ile jest droższe zbudowanie domu w standardzie "pasywnym/energooszczednym"? (tak w procentach), tzn. ile muszę realnie dołożyć żeby dostać takie umorzenie kredytu. I ile lat muszę czekać aż nakłady na tę "energooszczędność" mi się zwrócą?

Już nie mówię o tym że muszę wybrać dom kwadratowy, bez okien dachowych i szybko zamykać drzwi bo mi całe ciepło wyleci;)

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Pomysł bardzo dobry, sam się przymierzam do pompy ciepła i 40 tys. by mnie uszczęśliwiło i to bardzo. Ale oprócz pieniędzy ważne są dodatkowe regulacje prawne i możliwość np oddawania nad wyprodukowanej energii do sieci.

Te 40 tys pochodzi z kieszeni podatników również z twoich.

Kwestia oddawania prądu do sieci, jest możliwa. Gorsza kwestia jest budowa urządzeń które ta energie wytwarzają. tutaj można spotkać problemy. a raczej grupę chętnych którzy chcą być udziałowcami za pozytywną decyzje.

Problem w oddawaniu prądu do sieci leży w określeniu i zagwarantowaniu odpowiedniej mocy ponieważ wtedy elektrownia wie o ile kwh może mniej wpuścić .

Problem w oddawaniu prądu do sieci leży w określeniu i zagwarantowaniu odpowiedniej mocy ponieważ wtedy elektrownia wie o ile kwh może mniej wpuścić .

Co ma piernik do wiatraka? Jak się ma dom energooszczędny do produkcji prądu? Ale apropos tego drugiego, to niech kolega nie opowiada... Jak chcesz generować np. 200 kW, z zasady wymagają trafo na średnie napięcie. Przy ogólnopolskiej mocy prawie 40 GW takie moce to pikuś i to się rozchodzi bezpośrednio po okolicznych chałupach, bez wpływu na stan istniejący. Ale akurat na tym forum to chyba nikt nie ma ambicji nawet na te 200 kW.

Gość Halymbioki

Witam,

Wiadmo już na jakich warunkach będą przyznawane te dotacje? Chodzi mi konkretnie o minimalną kwotę kredytu i jego długość. Jeśli istnieje możliwość wzięcia kredytu, np. na 40 tys. zł na rok, to wtedy ma taka dotacja sens.

realnie brutto wychodziło 9% kosztów inwestycji

ja prorokuję że tutaj będzie identycznie, z tych 40 tyś dotacji realnie brutto po potrąceniu wszelakich kosztów zostanie w ręku 9tyś

Jeśli chodzi o dotacje na kolektory to realnie wychodzi ok. 30% brutto taniej. A jak ktoś mówi o 9% to po prostu spał w szkole na matematyce.

Te 30% to po potrąceniu podatku i opłat bankowych.

red ty się lepiej obudź ze snu zimowego zanim zaczniesz coś pisać, bo podatek i odsetki bankowe nie są jedynymi kosztami

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?160188-Wreszcie-s%C4%85!!!-Rz%C4%85dowe-dotacje-do-solar%C3%B3w

PS czemu oficjalnie nie wykupisz płatnego profilu albo nie przyznasz się w stopce że robisz zawodowo instalacje solarne i bardzo zależy ci na robieniu ludziom wody z mózgu ??

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194651-Czy-dalej-s%C4%85-dofinansownia-na-kolektory&p=5155533&viewfull=1#post5155533

JEDNA najważniejsza różniąca i podobieństwo w kosztach powiedzmy "systemowych' obu dopłatach (solary vs energooszczędni)

1. podobieństwo - obie dopłaty realnie będą pomniejszone o koszty obsługi dopłaty (tu kosi Nas bank) i podatek (tu kosi US).

2. różnica - solary z dotacją od razu zdrożały i to ich sprzedawcy kosili klientów obniżając sens ekonomiczny dopłaty, inaczej może być z energooszczędnymi bo z logiki wychodzi, że nie ma 1 systemu preferowanego a już najważniejsze, że nie może być listy zamkniętej sprzedawców itp,

także nie ma co z góry przekreślać tej dopłaty (chyba, że z samej góry spojrzymy to cała ta dopłata to bezsens! żeby miliony Polaków dopłacali coś do prądu, potem energetyką tą kasę przerzucała do państwa a potem państwo za pomocą swojej instytucji a ta z kolej baku oddaje kasę do tysięcy Polaków - ja nawet nie liczę ile po drodze ginie), zobaczymy resztę jak wyjdą szczegółowe dokumenty ws. kredytu

Nic nie ma dom energooszczędny do oprodukcji prądu.Mówisz że 200 generowac to pikus a gdy by było opłacalne i 5 mln gospodarstw domowych chciało by sie tym zająć dalej to pikuś?

co do dotacji od teraz ogłaszam że daje dotacje na wybudowanie domu . Dotacje sa z mojej prywatnej kieszeni i moge dać do 500 tyś zł warunek to zakup u mnie produktów. Przykładowo cena bloczek betonowy 8 zł szt

:cool:

Edytowane przez joliska

Jeśli chodzi o dotacje na kolektory to realnie wychodzi ok. 30% brutto taniej. A jak ktoś mówi o 9% to po prostu spał w szkole na matematyce.

Te 30% to po potrąceniu podatku i opłat bankowych.

Hehe, dobry jesteś z tej matematyki. Mnie wychodziło ok. 15%, a nie uwzględniałem jeszcze podatku.

A co do tematu, to jak już wypowiedzieli się forumowicze przede mną- kompletna bzdura, nie dotacja.

Wymaga się od nowych budynków audytu- niech to będzie podstawa do dofinansowania- i to bezpośrednio np. ze Starostwa, nie przez bank, który za darmo nic nie robi.

Moja i ościenne gminy uczestniczyły w wielkim ekologicznym projekcie gospodarki wodno-ściekowej za jakieś 500mln zł.Ochów i achów bez liku.

Efekt: podwyżka cen wody i ścieków- w niektórych miejscowościach 2-3krotnie. Załamka.

panie kolego to bardzo proste (jak nie wiadomo oco chodzi to chodzi o kasę)

a jak ci sie wydaje z czego beda życ ci co uchwalaja przepisy o dopłatach ?

niewiesz?

to ci podpowiem

będą siedzieć w padach nadzorczych banków.

i teraz wiesz dlaczego.

dodam że dopłata w wysokości 45% do solarnych instalacji faktycznie wynosi 20 do 23% reszte zjada bank a to jest rozbuj w biały dzień i cos takiego jedynie jest mozliwe ża rządów pana Tuska i innych kaczorów.

szary obywatel

• 2 weeks później...
Tłumaczą to tak, że pieniądze musi dawać jakaś instytucja, a nie sam NFOŚiGW bezpośrednio. Padło na banki.

jak zwykle POlska biurokracja...

doczyszczanie obiektów wrocław

pranie dywanów wrocław

sprzątanie magazynów wrocław

mycie okien wrocław

producent małej architektury

torebka damska

Edytowane przez karolinas33

Też zawsze mnie to zastanawia. Przecież poprzez konieczność kredytu z tych teoretycznych 40000 zostaje dużo mniej :(

Bo nikt nie daje nic za darmo po prostu ta dotacja to jeden wielki bubel . dla tego w kredycie by móc ja odebrać w inny sposób . Jeżeli już nie wystarcza np pieniąszków z vatu lub innych podatków by dać je komuś innemu to trzeba je wygenerować z długu wtedy mało kto się zorientuje o co chodzi. Jestem ciekaw jeszcze certyfikacji produktów do budowy możliwa kolejna ukryta opłata by niby oddać dotacje

• 2 weeks później...

Tego nie potrafi wyjaśnić chyba nikt!

Identyczna sytuacja jest przy solarach, jak masz na to gotówkę, to musisz kombinować i dać zarobić bankowi, żeby skorzystać z dotacji. Inaczej płać 100%

Przy okazji to mój pierwszy post więc witam wszystkich!!!:D