Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOREK na podlodze - rady, doświadczenia, układanie

Edek W

Recommended Posts

Może po prostu tylko ja miałem takiego pecha, choć w to nie wierzę. Najważniejsz rada dla wszystkich, którzy planują kupno korka: nie kupujcie korka, który czymś czuć i sprzedawca Wam powie, że pachnie jak korek - korek powinien być bezwonny - koniec kropka.

a mók korek czasami pachnie winem ... dobrym winem :D

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Klej typu EXTRA CORCK SL (inaczej Klej UNIPREN 50) rozprowadzany przez firmę konkurencyjną jeżeli chodzi o korek - EGEN. Oczywiście klej posiada atest higieniczny - sprawdzałem - nr mogę podać.

Korka nie lakierowałem drugi raz.

Klej extra cork SL firmy Egen na etykiecie informacja że nadaje się do klejenia korka na ściany i podłogi. Na opakowaniu dodatkowa naklejka że nadaje się tylko do ścian. Przerabiałem ten temat dodatkową naklejkę zauważyłem w domu jestem na etapie wymiany kleju na cola cork z domu Korkowego

pozdrawiam Tomek123

Mimo wszystko - to nie klej śmierdzi ale korek. Nowe płyty nie położone, nie przyklejone również. W instrukcji klejenia podany jest tylko sugerowany klej, rekomendowany przez Dom Korkowy. Nigdzie ani słowa o tym, które kleje są zabronione. Absolutnie na mojej puszce z klejem nic takiego nie pisze.

Do każdego, kto uwaza że to prowokacja - niech napisze na maila, poda nr tel oddzwonie, przefaksuję te ż chętnie te dwa pisma które przytaczałem - z SANEPIDU i z Domu Korkowego. Nie będę zamazywał moich danych - jestem mocno zdeterminowany. Sorki nie będzie mnie przez najbliższych parę godzin.

to akurat czy nadaje sie na podloge czy nie nei ma chyba znaczenia jesli chodzi o smrod?

chyba ze napisali w przypadku polozenia na podlodze zasmrodzimy was za kare ;)

:wink: Też tak uważam chodzi tylko o nieścisłości w opisie. Jak by się coś działo to by było że napisano że tylko do ścian.

pozdrawiam tomek123

Z ich strony propozycja była rozsądna.

Taniej nie można się wykupić.

Pociągnięcie do odpowiedzialności cywilnej, to również naprawienie szkody - w tym zwrot kosztów wykonawstwa, wynajęcia hotelu na czas wyprowadzki podczas prowadzenia prac itd.

Widocznie zdają sobie z tego sprawę.

• 4 months później...
  • 4 years później...
Choć temat stary ale odpowiem. Mnie korek z 15-letnią gwarancją ( ponoć taki trwały) się powycieraqł w najczęściej wykorzystywanych miejscach sypialni. Wygląda fatalnie. Będziemy go reklamować, bo kosztował naprawdę duże pieniadze i zapewniano nas, że będzie słuzył bardzo długo

Miałem w jednym pokoju położony na podłodze korek lakierowany (połysk). Po 8 latach użytkowania korek był w dobrym stanie, nic się nie wytarło. Potem sprzedałem mieszkanie więc ile jeszcze wytrzymał nie wiem. Jedną z zalet korka lakierowanego jest możliwość jego ponownego polakierowania, jeżeli powłoka fabryczna bardzo zmatowieje. Trzeba jednak pamiętać, że podłoga pod korek musi być idealnie gładka i równa. Taką gładkość uzyskamy wykonując ostatnią posadzkę , wylewką samopoziomująca a to bardzo podnosi koszt podłogi. Ponadto meble ustawione na korku powinny mieć szerokie nóżki z podkładkami filcowymi.

Ja tez mam złe doświadczenia z korkiem z Portugalii- mój wprawdzie nie "śmierdzi" - pod tym względem nie ma problemów ale fatalnie się powycierał. Dom Korkowy do pierwszej reklamacji podszedł bardzo profesjonalnie , zobaczymy jak podejdzie do drugiej. Jak wreszcie złozymy tę reklamację to dam znać jakie będą jej wyniki.

Oprócz tego korek sobie bardzo chwalę- ciepły , miękki (dzieci nie raz sie poprzewracały i nic

Mamy korek w mieszkaniu na podłodze od dziesięciu lat sprawuje się bardzo dobrze. Do tego stopnia że w domu na powierzchniach intensywnie eksploatowanych (przedpokój, kuchnia) ułożyliśmy korek tego samego producenta.

Jest to korek laminowany 30*60zm - wygląda trochę jak gumoleum dla osób które nie wiedzą co to jest ;).

W mieszkaniu zdecydowalosmy sie na korek w pokojach dzieci.Wytrzymał dwa lata -w wielu miejscach sie powycierał i wymagał ponownego lakierowania.Naszczęście wykonano to w ramach gwarancji( 10 lat),choć wyegzekwowanie jej zajęło nam sporo czasu.Po tych doswiadczeniach w nowobudowanym domu napewno go nie zastosuję.