Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego ten komin leci ???!!!!

Recommended Posts

Wiem, wiem temat wiele razy wałkowany!!! Jednak takiego przypadku jak mój nie spotkałem

Komin Schiedla z domurowaną wentylacją też w systemie, obmurowany płytką z cegły elewacyjnej, wienerbergera nasiąkliwość 15 %. Cała cegła przyjechała na budowę facet od kominka i komina sam ją ciął i kleił do komina na klej Atlas jakiś elastyczny nie pamiętam nazwy.

Potem dekarz zrobił obróbkę blacharską i resztę dachu (dachówka karpiówka) no i po ostatnich trzech dniach ulewnych deszczy wygląda to tak.

no kurde nie mogę wkleić zdjęcia, to pewnie z tych nerwów.

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pokaż zdjęcia na dachu. Obróbki blacharskie, ale głównie zakończenie

komina, bo tamtędy Ci się pewnie leje. Schiedel nie ma daszku i jak coś jest nie

tak z pierścionkami zakańczającymi, woda może lać się miedzy nimi.

Nieszczelność na płytkach to ostatnie co bym podejrzewał

IMG_0232.JPGIMG_0233.JPG

Tak wygląda wykończenie komina od wierzchu oczywiscie przed obróbką blacharską itd.

Po poludniu pojade i wlezę na ten dach jak nie spadnę to zrobię kilka zdjęć i wlkeję.

Na Schidlu jest czapka z granitu więc ten systemowy z kwasówki sobie odpóściliśmy.

dzuęki Eniu za slowa otuchy, to dopiero pierwszy problem na mojej budowie więc i tak chyba jest nie źle, ale wolałbym nie mieć ich wogóle ;)

Nie ma jeszcze wełny ani karton gipsu więc damy radę.

Acha ustaliłem dziś z facetem który kładł i ciął te płytki że po obłożeniu calość była impregnowana ... czymśtam ... aby nie przeciekał.

No i jakoś czuję że to chyba obróbka blachaska.

Czapka z granitu może być. Ale systemowe pierścionki w niczym nie

przeszkadzają by je założyć. Są nieodłącznym elementem SYSTEMU.

Teraz może się okazać, ze masz kupkę rurek, wełny i cegieł, które

kominem nie będą właśnie dlatego, że fantazja

majstra który to robił, niewiele wspólnego miała z odpowiedzialnością

i fachowością. Jednak dopóki nie zobaczę zdjęcia tego zakończenia

mogę sobie tak gdybać i gdybać.

Widzę też inne źródło ewentualnych przecieków. Niezwykle skromne

i chyba niewłaściwie wykonane obróbki blacharskie. Te po skosie, z

boków komina. W tej materii niech się fachowcy wypowiedzą, ale

na moje, to dziury miedzy blachą a piękną karpiówką są niedopuszczalne.

Nie wspomnę o myszach, ale woda to się tam leje wiadrami. Opieranie

szczelności na folii pod spodem to jakaś paranoja współczesnego

budownictwa.

Tak są dechy i papa.

Czyli co Eniu to raczej obróbka blacharska??

Te czapki na kominie nie od systemu to po to żeby tam nie padało ;)

Nie wiem czy teraz można zamontować te systemowe kwas ówki bo pewnie mają inny sposób montarzu , nie wiem czy w tym granicie nie zostały by jakieś dzióry po wkrętach. Ale tego nie wiem, a jak pisałem ja tam nie wlezę, żeby to zobaczyć.

Jeszcze co do tych czapek nie od systemu, to chyba to nie jest to. Jeden komin jest tylko od wentylacji i czapka graniotowa jest lita tj bez "dziury" od góry, a mimo to też leci.IMG_0070.JPGIMG_0071.JPGIMG_0056.JPG

Ponadto gdyby nasiąkało od góry, m.in wełna to by chyba tak szybko nie wyschło, problem piątkowy wczoraj już przeschły a dziś śladu nie ma po zaciekach.

Mnie wszystko na te obróbki blacharskie wskazuje. Czyli co ta blacha na bokach coś na kształt okapnika powinna być bliżej dachówki czy poprostu szerzej wygiięta, czy jedno i drugie?