rogi 31.03.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Z czego i o jakim przekroju dajecie rurę dopropwadzającą powietrze z zewnątrz budynku do kominka?Czy jest ona konieczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 31.03.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 dałem fi 110, zwykła szara rura kanalizacyjna, niedawno ja zakopałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 31.03.2004 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 rozumiem, że na końcu zakonczona jakąś kratką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 31.03.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 jeszcze nie ale w przyszlosci bedzie, to poprostu zwykla kratka wentylacyjna albo spustowa do podlogi, na rynku jest ogromy wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 31.03.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 zrobiłem tak jak gesiuPrzy wyjścieu z budynku zakończona będzie ksiatką i kratką wentylacyjną.PRzy wyjściu z podłogi zamierzam dać przedłużkę metalową, żeby plastik nie nagrzewał się od kominka i śmierdział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 31.03.2004 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Gesiu napisał: dałem fi 110, zwykła szara rura kanalizacyjna, niedawno ja zakopałem U mnie dokładnie tak samo i pod kominkiem (którego jeszcze nie ma) kolano 90 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jason 31.03.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 rogi napisał: Z czego i o jakim przekroju dajecie rurę dopropwadzającą powietrze z zewnątrz budynku do kominka? Czy jest ona konieczna? Ja mam taka samą jakimi rozprowadzam ciepłe powietrze po domu zakonczona oczywiście kratką. Powietrze powinno być doprowadzone z zewnątrz w preciwnym razie kominek będzie pochłaniał powietrze z salonu lub innego pomieszcenia i wskutek czego będzie zaduch. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 31.03.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 A w którym miejscu ją wyprowadzić?Chodzi o to, ze na razie mam tylko fundament pod komin do kominka. W jakiej odległości od niego ją wyprowadzić mniej więcej? Rav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 31.03.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 ... i jak zapobiec wyziębianiu pomieszczenia w zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gesiu 31.03.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Ja wyprowadziłem dokładnie pod kominkiem ale nie jestem pewien czy tak sie robi, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 31.03.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Gesiu, ja także tak zrobiłem. Mam mieć kominek narożny, więc rura wychodzi w rogu około 30 cm od ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 01.04.2004 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 W zależności od typu kominka. Np. do JOTULA Panorama trzeba doprowadzić powietrze 2 szt. przewodów o śred. 80 mm (spiro). Powietrze z zewnątrz mam doprowadzone rurą PCV 160 (pod chudym betonem) potem przejście na 110 mm (wyjście dokładnie pod kominkiem) i poprzez specjalny trójnik z szybrem wyjście na 2 x 80 mm.Doprowadzenie powinno wypadać pod kominkim dlatego, że w tym miejscu jest temperatura pokojowa i nie zachodzi żadna możliwość jakiegokolwiek oddziaływania temperaturowego na PCV. Tak wykonany układ doprowadzenia powietrza użytkuję od roku baz żadnych problemów. Nie oszczędzać na ilości doprowadzenia powietrza i trzeba przewidzeć regulację dopływu (szyber). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 01.04.2004 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Szyber też się przyda(?) na chwilę, gdy nie chcemy mieć dziury do salonu - np. gdy nie korzystamy z kominka, a robaki mogłyby wchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts