Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie paneli ściennych mdf?

krzysztofuks

Recommended Posts

Witam,

Przyszedł czas na remont dużego pokoju a wraz z nim pełno problemów i zapytań.

Jeden z nich polega nad dylematem zmiany kolorystyki wnętrza pokoju. Na dwóch ścianach w tym jednej okienno-balkonowej znajdują się panele szaro-białe wykonane z MDFu, na pozostałych tapeta. Niestety panele po 12 latach straciły swój blask, nie tylko pożółkły ale i się znudziły wizualnie. Zrywanie i ponowne układanie czy robienie np. gładzi to dodatkowe koszta, dodatkowa praca.

Kieruję do Was forumowiczów pytanie: Czy istnieje możliwość malowania paneli ściennych mdf? Jeżeli, tak to jakimi sposobami?

Pozdrawiam :)

Może i racja, ale jest to mieszkanie w bloku na ostatnim piętrze. Panele montowane były po to aby ocieplić trochę mieszkanie, więc i pod nimi znajduje się styropian. Kładzenie gładzi to kolejna robota i problem z dociepleniem ścian, które w okresie zimowym są zimne, nie tak jak np. tapeta czy wspominane panele. Myślę, na razie o doraźnym odświeżeniu trochę wnętrza, a przy następnym malowaniu za 4-5 lat wywaleniu tych paneli, które znajdują się nie tylko na 2 ścianach ale i suficie.

Wracając do pierwotnego pomysłu:

Jaką farbą pomalować taką powierzchnie, gdzieś wyczytałem, że ma być to farba wodorozcieńczalna, prawda? Czy może być każda np. Dulux.

Nie powstaną podczas malowania zacieki bądź inne ślady po pędzlu, wałku?

Zerwałem kawałek foliowania w ustronnym miejscu z panela i stwierdziłem, że okleina jest bardziej papierowa a niżeli foliowa, bez problemu rwie się w rękach jak papier.

Skoro już wiem, że najpierw trzeba umyć,wysuszyć następnie wytrzeć szmatą+benzyna ekstrakcyjna, to jaką farbą pomalować te panele ?