Tomek W 26.06.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Z tego co wiem, NFOŚ nie rozdaje "naszych" podatków tylko pieniądze z systemu handlu emisjami - ma stautowe zadanie wykorzystywać te pieniądze na inwestycje poprawiające m.in. efektywność energetyczną. Program ktory planuje NFOŚ ma założenia dotyczące Eu, a więc parametru, który określa budynek pod względem energetycznym, bez uwzględnienia jego systemu grzewczego. To podejście bardzo zblizone do Trias Energetica, które mówi że najpierw należy ograniczyć straty ciepła i energii, następnie dopiero dostarczyć ciepło i energię ze źródeł odnawialnych, a na koniec jak najefektywniej wykorzystać paliwa kopalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.06.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ale w sumie warto byłoby jakoś to uzależnić od tego, w której strefie klimatycznej budynek powstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.06.2012 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Program ktory planuje NFOŚ ma założenia dotyczące Eu. I to mi osobiście wydaje się logiczne jeśli faktycznie tak jest. A ta 15 kWh powinno być regulowane dla różnych klimatów. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 26.06.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Z tego co wiem, NFOŚ nie rozdaje "naszych" podatków tylko pieniądze z systemu handlu emisjami - ma stautowe zadanie wykorzystywać te pieniądze na inwestycje poprawiające m.in. efektywność energetyczną. Te pieniądze też są "nasze", bo są publiczne. Pieniądze z handlu emisjami też nie biorą się z księżyca, tylko w końcowym rozrachunku pochodzą od klientów końcowych, nieważne czy w skali gminy, województwa, kraju czy całej unii. Eu wywodzi się z zapotrzebowania razy stopniodni skorygowane m.in. o zyski słoneczne. Korekta ze względu na strefę już jest jakimś aktem sprawiedliwości, ale i tak można to zrobić lepiej i prościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 28.06.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Mam pytanie dotyczące poniższych zdjęć, wg nich jeśli dobrze czytam, roczne zapotrzebowanie na ogrzewanie wynosi 74,4 kWh/m2-rok natomiast na innym zdjęciu jest już 11.870 + 6.770 kWh/rok -tyle, że to jest zapotrzebowanie na ogrzewanie domu + wody, daje to 116,5 kWh/m2-rok. Czy ktoś może mi wytłumaczyć na którą wartość mam patrzeć jeżeli chodzi o aspekt energooszczędności. Wczytałem, że dom poniżej 70kWh/m2-rok to dom energooszczędny, ja budowałem inaczej niż w projekcie czyli lepsza izolacja itd. więc wyjdzie mi na pewno mniejsze zapotrzebowanie niż w projekcie tylko na którą wartość mam patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 29.06.2012 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Dziękuję, czyli tą pierwszą wartością posługuję sie do podania rocznego zapotrzebowania na ogrzewanie. Pytam ponieważ ludzie z forum piszą, że po obliczeniach ich dom ma takie i takie zapotrzebowanie, więc chciałem wiedzieć, którą wartością ja mam się posługiwać. Edytowane 29 Czerwca 2012 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 29.06.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 ta pierwsza wartość to teoretyczne obliczeniowe OZC ta druga wartość to teoretyczne OZC przemnożone przez sprawność instalacji CO którą przyjęli na 91% czyli praktyczie będzie to kwota w zł jaką będziesz co roku oglądał w rachunkach Mam pytanie do tych, ktorzy wykonuja certyfikaty. Czy w obliczeniach ujete jest zrodlo ciepla w domu np. PCi i wynik koncowy uwzglednia juz obnizenie zapotrzebowania domu z tym zwiazane? Chodzi mi o to, ze dom "zuzywa" np. 4 000 kWh na co+cwu (praca pompy ciepla) ale faktyczne zuzycie przeciez jest suma energii elektrycznej i zrodla odnawialnego np. 4 000 kWh (prad) + 10 000 kWh (z gruntu) i lacznie wychodzi 14 000 kWh zapotrzebowania. Ktora wartosc jest przedstawiona w certyfikacie, oczywiscie obliczeniowo? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.06.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 bo wskaźnik EP to jest dla nie wiem kogo sobie tam jest. w obliczeniach charakterystyki energetycznej jest w pewnym punkcie ilość energii potrzebnej do ogrzewania bez uwzględniania jakiś tam współczynników nakładu i mieszania tego bo potem wychodzą jajca bo budynek dla węgla ma 342kWh a dla biomasy ma 80kWh przy tym samym kotle tylko tych różnych współczynnikach. Jako że natura niektórych ludzi jest taka a nie inna potrafią sprzedać nic mówiący współczynnik jako super osiągnięcie, Dopiero wskaźnik EK pokazuje ile budynek jest wart bo tu już jest sprawność systemu brana pod uwagę. Tylko że w Polsce jeszcze parę lat będzie krążyć mitologia o budownictwie pasywnym... nieliczne rodzynki jak hala sportowa w Słomnikach i parę dosłownie parę przykładów budynków pasywnych po za tym cisza. Nie wiem czy u nas jest jakiś strach czy konserwatyzm? bo to jak oglądam przeglądam, czytam. Dochodzę do wniosku że wsio u nas na spekulacjach jest oparte i strachu że tak nie będzie to tak i siak. 15kWh to jest pikuś do osiągnięcia całe nic. Tylko tu wkracza inżynieria samodzielność a nie czekanie jak stary inżynier co on nie wie co to fizyka budowli to jak mu wytłumaczyć to i tam to. kiedy widzi tylko piec i rurki? Okna nabijanie na całej linii się z głupich ludzi co kupią gazy argony kryptony i xenony w profilu 7 komorowym Tak ubrane pięknie ładnie przez speców od reklamy jest wciskane ludziom. Zero inżynierii tylko klepanie projektów bunkrów z oknami jak w okręcie z jakimiś kratami przy oknach jak by nie wiem ktoś miał uciekać przez te okna? Wiem jedno budynki Pasywne i lepiej to przyszłość i to mniej kosztowne w budowie i eksploatacji tylko trzeba wiedzieć jak się to projektuje u nas jest mało speców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 29.06.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Mam pytanie do tych, ktorzy wykonuja certyfikaty. Czy w obliczeniach ujete jest zrodlo ciepla w domu np. PCi i wynik koncowy uwzglednia juz obnizenie zapotrzebowania domu z tym zwiazane? Chodzi mi o to, ze dom "zuzywa" np. 4 000 kWh na co+cwu (praca pompy ciepla) ale faktyczne zuzycie przeciez jest suma energii elektrycznej i zrodla odnawialnego np. 4 000 kWh (prad) + 10 000 kWh (z gruntu) i lacznie wychodzi 14 000 kWh zapotrzebowania. Ktora wartosc jest przedstawiona w certyfikacie, oczywiscie obliczeniowo? Pzdr. Pompa ciepła i jej działanie uwzględnione jest w jej sprawności co daje wynik we wskaźniku EK. Jeśli tzw. faktyczne zużycie (energia użytkowa) wyniesie 14 000 kWh to przy pompie ciepła obliczone EK (czyli przykładowe 4000 kWh) obejmuje tylko część dostarczoną z energii elektrycznej. Aby zmniejszyć ilość pobieranej energii ze źródła odnawialnego i energii elektrycznej, najpierw należy zadbać o zmniejszenie zapotrzebowania na energię użytkową. Zarowno wartośc EP jak i EK i EU są widoczne na certyfikacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 29.06.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Mam pytanie do tych, ktorzy wykonuja certyfikaty. Czy w obliczeniach ujete jest zrodlo ciepla w domu np. PCi i wynik koncowy uwzglednia juz obnizenie zapotrzebowania domu z tym zwiazane? Pzdr. Eu - zapotrzebowanie na ogrzewanie - OZC, Ek = Eu * COP (sprawność), Ep - nic nie wnoszący i nieistotny parametr ekologiczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 29.06.2012 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Wydaje mi sie ze sprawnosc calego systemu centralnego ogrzewania i cieplej wody uzytkowej byla na 4.0.Teraz rzeczywista sprawnosc jak obliczylem wynosi 3,5 - caly system a nie sama PCi tj. pompki cyrkulacyjne co i cwu, elektronika. Roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energie uzytkowa [kWh/(m2rok)]: 27,1Roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energie koncowaą [kWh/(m2rok)]: 11,3Roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energie pierwotna [kWh/(m2rok)]: 33,9Zapotrzebowanie na energię końcową (EK): 6,9 kWh/(m2rok) Nie zmienia to faktu ze nadal wychodzi wicej i to sporo niz w certyfikacie widnieje - koszt roczny za co+cwu to 1 400 zl3 500 kWh en.elektryczna i 8 900 kWh energii odnawialnej co razem daje 12 400 kWh zapotrzebowania calkowitego na cele co+cwu rocznie dla 215m2 powierzchni ogrzewanej.Wiem gdzie mam "dziury termiczne" - ale az takiej roznicy to by nie robily. Pytanie dodatkowe, dlaczego roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energie koncowa to 11,3 kWh /(m2 rok) a EK=6,9 kWh /(m2 rok)Czy tutaj stosuje sie jakis wspolczynnik np. sprawnosci etc.? Pzdr. Edytowane 29 Czerwca 2012 przez piwopijca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.06.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Eu - zapotrzebowanie na ogrzewanie - OZC, Ek = Eu * COP (sprawność), Odwrotnie -- Ek = Eu / COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.06.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 A o co chodzi w takich wynikach? Bo u mnie występują tylko parametry EV i EARoczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Q!-h!=: 36,25 GJ/rokRoczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Q!-h!=: 10069 kWh/rokWskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA: 205,7 MJ/(m!+2!=·rok)Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EA: 57,2 kWh/(m!+2!=·rok)Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EV: 81,0 MJ/(m!+3!=·rok)Wskaźnik sezonowego zapotrzebowania na ciepło EV: 22,5 kWh/(m!+3!=·rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.06.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 to sa wyniki z OZC Ea liczone w stosunku do powierzchni użytkowej a Ev w stosunku do kubatury OZC a świadectwo energetyczne nieco się różnią a wskaźniki o których pisali koledzy wcześniej dotyczą właśnie ŚE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.06.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Sezonowe zapotrzebowanie na ciepło powinno być tożsame z Eu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pipi67 04.07.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Witam. Ostatnimi czasy zainteresowałem się domem pasywnym, a dokładniej jego definicją. W internecie hasło "dom pasywny" odnosi się wyłącznie do kwestii ogrzewania i ocieplenia, czyli minimalizowaniem kosztów ogrzewania. Myślę że definicję "dom pasywny" należałoby poszerzyć o inwestycje doprowadzające w efekcie do obniżenia wszelkich kosztów związanych z utrzymaniem domu, czyli oprócz kosztów związanych z ogrzewaniem również koszty energii elektrycznej, wody, segregowania i wykorzystania śmieci, pozyskiwania energii z natury itp. Jakby nie było pasywność domu silnie wiąże się z eco budowaniem. Wybudowałem dom osiem lat temu ale już w głowie rodzi się myśl o budowie nowego i to właśnie pasywnego ale takiego według mojej definicji coby był pasywny i eco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.07.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Napisz do twórcy tego pojęcia, żeby je rozszerzył. I potem zacytuj co Ci odpowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psychiatrist 28.09.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 pragnę zadać idiotyczne pytanie.W definicji domu pasywnego stoi zapotrzebowanie na energię to 15 kWh/m2/rok. Moje pytanie brzmi m2 czego? podłogi, ścian, dachu, wszystkiego na raz? dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.09.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Moje pytanie brzmi m2 czego? podłogi, ścian, dachu, wszystkiego na raz? dziękuję powierzchni "podłogi" domu ... choć nie jest to precyzyjne ... aż tak ponieważ .. zawsze można sobie doliczyć przez co wynik będzie zaniżony. Powinno być kryterium mocy szczytowej... w ujęciu do kubatury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psychiatrist 29.09.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 powierzchni "podłogi" domu ... choć nie jest to precyzyjne ... aż tak ponieważ .. zawsze można sobie doliczyć przez co wynik będzie zaniżony. Powinno być kryterium mocy szczytowej... w ujęciu do kubatury ... czyli nie liczę ścian i dachu? powierzchnia "podłogi" tzn obrys domu? Ściany zewnętrzne? No ale wydaje mi się, że to dość nieprecyzyjny wskaźnik....nie mam racji? psychiatrist Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts