Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fragment elewacji z piaskowca

Recommended Posts

Chciałbym zrobić fragment elewacji z piaskowca tak jak tutaj u koleżanki z forum - tylko inny kamień ( o regularnych paskach )

http://images34.fotosik.pl/292/ccb61f4d748bb5a0.jpg

Teraz zastanawia mnie jedno czy wystarczy że takie paski przymocuje klejem np Sopro białym czy powinienem wylać jakiś mini fundament na którym to wszystko jeszcze oprę?

Chce w ten sposób wyłożyć tzw podcień i tu pojawia się pytanie kolejne.. schody będą z kostki brukowej wydaje mi się że kostka nie powinna wchodzić pod kamień tak więć muszę go pociągnąć poniżej kostki tak by kostka dochodziła do kamienia.

I wracając do fundamentu jeżeli go np nie trzeba robić to czy nie ma ryzyka że np w zimie podbudowa schodów podniesie ten kamień elewacyjny?

Jak się tego ustrzec? Wsadzić np kilka cm styropianu? tak by kamien podbudowy nie podszedł pod płytki z piaskowca?

redpradnik zacznij inaczej - zgłoś się do wykonawcy - do ekipy, pogadaj z jej szefem - to powie ci co i jak zrobić, oceni gdzie powinny być fundamenty, gdzie wystarczy to co jest. Określi także inne szczegóły wykonania

Sek w tym z ja juz nikomu nie wierzę... Mam do poprawienia elewacje zewnetrzna, regipsy na poddaszu , hydraulike ( poprawiona ) wszystko przez zaufanie do złych osób..

W kwestii ogrodzenia sprawa jest prosta - zanim bierzesz wykonawcę - prośba o pokazanie robót wcześniejszych a potem rozmowa z właścicielem tego co robił wcześniej. Kolejna sprawa - skąd jesteś - bo to też może odrywać niejaką rolę.

Z Krakowa - u mnie jest kwestia zrobienia tylko framentu ściany z kamienia... tak wiec nie sadze by ktos sie tego podjal . Mam dobrego fliziarza ktory pewnie mi to przyklei mysle tylko czy potrzebny jestj akis funament

Stawiam, że tak bo taki kamień trochę waży - jakby nie kombinował i na czymś musi się on wspierać by nie odpadł. Niedawno widziałem świetną robotę czyli układanie cegły ręcznie robionej na styropianie, ale była ona osadzona na jakimś fundamencie - inaczej istnieje jakaś szansa że "zjedzie", nawet jeśli zaprawca będzie miała wytrzymałość B50...

• 7 months później...