Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zlokalizować przeciek

krzykal

Recommended Posts

Witam. Mam spory problem z instalacją wody użytkowej wykonanej niestety w miedzi. W moim domu miałem już dwie awarie, przeciek nastąpił w obu przypadkach w kolankach z miedzi, w pierwszym otwór był znikomy, ale wystarczył by przeciek przeszedł przez betonowy strop, w drugim przypadku otwór był trochę większy też w kolanku, ale wyglądał jakby wyżarło kawałek rury i kolanko, ubytek był widoczny po rozlutowaniu kolanka bo wżer następował od końcówki rury aż sięgną kolanka. Obecny przeciek który się pokazał też w podłodze ale tym razem na parterze, problem jest w tym że jest ciężko mi zlokalizować to miejsce. Mam porobione zdjęcia całej infrastruktury (CO,WU, elektryki i kanalizacji) ale w miejscu uwidocznienia przecieku, gdzie spuchła ościeżnica drzwi przechodzi miedź od CO a przecieki są w miedzi WU i w obu przypadkach od ciepłej wody a miedź od WU umiejscowiona jest od przecieku ok 1.5m Chce zaznaczyć że miedź mam z górnej pułki są bite certyfikaty, to stwierdził hydraulik który usuwał mi awarie. Mam prośbę czy ktoś może mi pomóc w jaki sposób mogę zlokalizować przeciek, może są jakieś sposoby, lub firmy, które się tym zajmują bo nie chciałbym pruć wszystkich płytek. Jeżeli chodzi o wżery to kolanka oddałem do ekspertyzy o stwierdzenie co może być przyczyną. Dziękuje

• 1 month później...
  • 1 month później...