krzykal 25.06.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Witam. Mam spory problem z instalacją wody użytkowej wykonanej niestety w miedzi. W moim domu miałem już dwie awarie, przeciek nastąpił w obu przypadkach w kolankach z miedzi, w pierwszym otwór był znikomy, ale wystarczył by przeciek przeszedł przez betonowy strop, w drugim przypadku otwór był trochę większy też w kolanku, ale wyglądał jakby wyżarło kawałek rury i kolanko, ubytek był widoczny po rozlutowaniu kolanka bo wżer następował od końcówki rury aż sięgną kolanka. Obecny przeciek który się pokazał też w podłodze ale tym razem na parterze, problem jest w tym że jest ciężko mi zlokalizować to miejsce. Mam porobione zdjęcia całej infrastruktury (CO,WU, elektryki i kanalizacji) ale w miejscu uwidocznienia przecieku, gdzie spuchła ościeżnica drzwi przechodzi miedź od CO a przecieki są w miedzi WU i w obu przypadkach od ciepłej wody a miedź od WU umiejscowiona jest od przecieku ok 1.5m Chce zaznaczyć że miedź mam z górnej pułki są bite certyfikaty, to stwierdził hydraulik który usuwał mi awarie. Mam prośbę czy ktoś może mi pomóc w jaki sposób mogę zlokalizować przeciek, może są jakieś sposoby, lub firmy, które się tym zajmują bo nie chciałbym pruć wszystkich płytek. Jeżeli chodzi o wżery to kolanka oddałem do ekspertyzy o stwierdzenie co może być przyczyną. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielN 25.06.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Poczekaj na wynik ekspertyzy. Jeżeli okaże się, że przyczyną perforacji jest działanie kwasu, to można przypuszczać, że nakładano nadmierną ilość pasty.Jeżeli rzeczywiście tak jest, to będziesz miał duży problem - mogą wystąpić kolejne perforacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
almach 14.08.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2012 Ja mam już piątą awarię...okazało się , że 14 lat temu instalatorzy wykonali instalację CWU z rurek miedzianych do klimatyzacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORDIMER. 16.09.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2012 Te kolanka zostały wytarte przez wodę. Już nie raz spotkałem się z takim przypadkiem i zawsze działo się to na kolanku i w instalacji c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts