kamil_w 25.06.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać, bo to mój pierwszy post na forum Mam do Was prośbę o radę. Na żywopłocie z Irgi błyszczącej pojawiły się bliżej niezidentyfikowane szkodniki. Na spodniej stronie liści zauważyłem czarne bardzo małe plamki. Część liści, szczególnie młodych jest zdeformowana. Krzewy podsychają, 3 szt. zamarły całkowicie. Dodatkowo, w zupełnie innym miejscu (z drugiej strony domu) na Irdze występują dziury w liściach (tam gdzie krzewy podsychają i są te czarne plamki nie ma dziur). – Czy wiecie, co to za szkodniki (w obydwu przypadkach)? – Jakim preparatem można to zwalczyć? – Czy są to preparaty w miare uniwersalne, czy raczej działające na konkretny gatunek szkodników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 25.06.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Takie?http://www.plantesygdomme.dk/Bedebladlus%20kvalkved/images/p5247380.jpg Jeśli tak to kup środek przeciwko mszycom.Dużo masz tych dziur? Na środku liścia czy z brzegu? Jesli mało i na środku blaszki liściowej to nie zawracaj sobie nimi głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts