dzabij 25.06.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Witam, w planach jesr kolektor poziomy. Czy trzeba uzyskać na jego wykonanie pozwolenie na budowę czy wystarczy go zgłosić w startostwie ? Jeżeli zgłoszenie, czy będzie wymagany projekt ? Pozdrawiam Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 26.06.2012 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Na poziomy nie trzeba zgłoszenia - ja sam mam taki zrobiony. Na odwierty trzeba. Pogadaj z wykonawcą żeby Ci dobrze ten kolektor wykonał. Mnie firma Prometeus przewymiarowała moje dolne źródło (co mnie początkowo dziwiło, myślałem, że chcą na mnie zarobić więcej ) , ale teraz jestem zadowolony, płacę na prawdę niskie rachunki to tego steruję pompą przez Internet, co jest dla mnie ważne, ponieważ często przebywam za granicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PBB 26.06.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Muszę poprzeć przedmówcę - projekt geologiczny jest wymagany przy kolektorze pionowym czyli odwiertach. Nie ma wymogu jego przygotowywania ani przedkładania w urzędzie przy kolektorze poziomym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PBB 26.06.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ale, chyba tylko wtedy gdy odwierty sa glebsze niz 30m. Owszem, ale każdy instalator wie chyba, że wykonywanie odwiertów po 30m nie jest dobrym pomysłem. Pierwsze 10 m pracuje mniej wydajnie (my przy doborze zakładamy nawet, że nie pracuję wcale), więc ogólnie trzeba byłoby zrobić większe dź i z powodu większej liczby odwiertów większy rozdzielacz, co jest równoznaczne z większymi kosztami całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PBB 27.06.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Z jakiego powodu te pierwsze 10m pracuje mniej wydajnie albo nie pracuje wcale? Stała temp. w ziemi zaczyna się od mniej więcej 10 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrTok 27.06.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 jest inne rozwiązanie w papierach 30 a w rzeczywistości któż to wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.06.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Na poziomy nie trzeba zgłoszenia - ja sam mam taki zrobiony. A możesz podać podstawę prawną tego stwierdzenia? Jakoś mało do mnie przemawia fakt, że można bez zgłoszenia, bo masz tak zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jhorny21 27.06.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Tak samo jak nie trzeba zgłaszać wierceń do 30 m tak samo nie trzeba zgłaszać kolektora poziomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.06.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Podstawa prawna to zacytowanie odpowiedniego przepisu, ustawy, rozporządzenia, ewentualnie wyroku sądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 27.06.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Podstawa prawna to zacytowanie odpowiedniego przepisu, ustawy, rozporządzenia, ewentualnie wyroku sądu. Tyle, że czytając prawo budowlane nie napotkałem takiego przepisu. Może jakaś podpowiedź? Nawet wykaz prac, na które wystarczy zgłoszenie (nie potrzeba decyzji o PNB) jest zamkniętym katalogiem i nie obejmuje niczego podobnego do dz poziomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 28.06.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Ale, chyba tylko wtedy gdy odwierty sa glebsze niz 30m. Powyższe dotyczy odwiertów do poboru wody w ilości nie przekraczającej 5m3/godz, na które nie potrzeba pozwolenia, konieczne jest zgłoszenie- ustawa Prawo wodne Każdy pionowy odwiert, którego celem będzie dostarczenie ciepła Ziemi do pompy ciepła wymaga projektu prac geologicznych. Reguluje to Prawo Geologiczne i Górnicze oraz Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 23 czerwca 2005r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielx74 28.06.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Witam wszystkich. Postów jest coraz więcej, jednak odbiegamy od tematu dyskusji. Rownież jestem zainteresowany tym tematem. Padło pytanie o kolektor poziomy. Czy są jakieś podstawy prawne, które regulują procedurę jego wykonania? Czy wykonawca zobligowany jest do uzyskania pozwoleń, przygotowania projektu, zgłoszenia? Czy głebokość ułożenia kolektora ma wpływ na to, pod które przepisy bedzie on podlegał? PozdrawiamDaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts