Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy - trzeba PNB czy na zgłoszenie ?

dzabij

Recommended Posts

Na poziomy nie trzeba zgłoszenia - ja sam mam taki zrobiony. Na odwierty trzeba. Pogadaj z wykonawcą żeby Ci dobrze ten kolektor wykonał. Mnie firma Prometeus przewymiarowała moje dolne źródło (co mnie początkowo dziwiło, myślałem, że chcą na mnie zarobić więcej ;-)) , ale teraz jestem zadowolony, płacę na prawdę niskie rachunki to tego steruję pompą przez Internet, co jest dla mnie ważne, ponieważ często przebywam za granicami.

Ale, chyba tylko wtedy gdy odwierty sa glebsze niz 30m.

Owszem, ale każdy instalator wie chyba, że wykonywanie odwiertów po 30m nie jest dobrym pomysłem. Pierwsze 10 m pracuje mniej wydajnie (my przy doborze zakładamy nawet, że nie pracuję wcale), więc ogólnie trzeba byłoby zrobić większe dź i z powodu większej liczby odwiertów większy rozdzielacz, co jest równoznaczne z większymi kosztami całości.

Podstawa prawna to zacytowanie odpowiedniego przepisu, ustawy, rozporządzenia, ewentualnie wyroku sądu.

Tyle, że czytając prawo budowlane nie napotkałem takiego przepisu. Może jakaś podpowiedź? Nawet wykaz prac, na które wystarczy zgłoszenie (nie potrzeba decyzji o PNB) jest zamkniętym katalogiem i nie obejmuje niczego podobnego do dz poziomego.

Ale, chyba tylko wtedy gdy odwierty sa glebsze niz 30m.

Powyższe dotyczy odwiertów do poboru wody w ilości nie przekraczającej 5m3/godz, na które nie potrzeba pozwolenia, konieczne jest zgłoszenie- ustawa Prawo wodne

Każdy pionowy odwiert, którego celem będzie dostarczenie ciepła Ziemi do pompy ciepła wymaga projektu prac geologicznych.

Reguluje to Prawo Geologiczne i Górnicze oraz Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 23 czerwca 2005r.

Witam wszystkich.

Postów jest coraz więcej, jednak odbiegamy od tematu dyskusji. Rownież jestem zainteresowany tym tematem.

Padło pytanie o kolektor poziomy. Czy są jakieś podstawy prawne, które regulują procedurę jego wykonania? Czy wykonawca zobligowany jest do uzyskania pozwoleń, przygotowania projektu, zgłoszenia? Czy głebokość ułożenia kolektora ma wpływ na to, pod które przepisy bedzie on podlegał?

Pozdrawiam

Daniel