bury_kocur 25.06.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Szukałam na forum, ale nie znalazłam - w związku z powyższym: czy ktoś ma albo planuje strop jak w tytule? My taki właśnie będziemy zamawiać, ale że jestem zielona w temacie, a czas nagli, proszę o ujawnienie się posiadaczy strunobetonów i podzielenie doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrogenium 05.07.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Jak każdy strop ma wady i zalety. W domku jednorodzinnym zawsze liczy się cena. Tylko przy wieszaniu żyrandoli uważać co by strun nie poprzewiercać bo wtedy może być zonk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 05.07.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Szukałam na forum, ale nie znalazłam - w związku z powyższym: czy ktoś ma albo planuje strop jak w tytule? My taki właśnie będziemy zamawiać, ale że jestem zielona w temacie, a czas nagli, proszę o ujawnienie się posiadaczy strunobetonów i podzielenie doświadczeniem Jaka przyczyna ,że strunobetonowy? Duże rozpiętości? Bo jak nie to tylko przed znajomymi fajnie brzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 06.07.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Ja się przymierzałem do stropu Smart firmy konbet , rozpiętość do 9,2m. Z opisu bardzo fajny produkt.mam rozpiętość 8,7m (Terwa do 7,2) dlatego pojawił sie pomysł na smarta.Ostatecznie ze względu na cenę zdecydowałem się zrobić podciągi. Za tydzień rozpoczynam układanie TERIWY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jesteinzyniera 06.07.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Z czym takie stropy kojarzyć? Z wielką płytą chociażby. Jednym to się kojarzy lepiej, innym gorzej Gorzej tym, którzy spotkali się ze zjawiskiem klawiszowania stropu i bez problemu potrafią wskazać miejsca styków płyt na otynkowanym suficie. Taki strop wykonasz szybciej, niż monolit i bez zabawy z szalunkami - ale ze względu na wymiary i ciężar potrzebny będzie dźwig. Po ułożeniu płyt betonowane są połączenia między nimi i wieńce. Szczegóły połączeń to już zawartość projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 06.07.2012 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Ja położe płyty żerańskie na swoje dwa stropy. myślę że to dobry wybór szczególnie jeżeli chodzi o cenę i o szybkość wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 09.07.2012 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Jaka przyczyna ,że strunobetonowy? Duże rozpiętości? Bo jak nie to tylko przed znajomymi fajnie brzmi. Przyczyna taka, że miał być monolit ze względu na niewielką wysokość. Ceny jednak okazały się zaporowe, ze względu na robociznę głównie, więc postanowiliśmy zmienić. Teriva wychodziła mi o 11 cm grubiej, więc odpadła od razu. Chcieliśmy Smarta, ale z powodu kiepskiego dojazdu do samego budynku trzeba byłoby go ułożyć dźwigiem, a nie hds-em, co znów wypadło za drogo. Więc został strunobeton i ponieważ już zamówiony, będę trzymać się wersji, że to trafny wybór - nie zatrzyma nam prac, nie podwyższy kosztów robocizny, nie podniesie o 10 cm domu w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 09.07.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 z ciekawości zapytam, gdzie zamawialiście i ile czekacie na realizację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.07.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Z czym takie stropy kojarzyć? Z wielką płytą chociażby. Jednym to się kojarzy lepiej, innym gorzej Gorzej tym, którzy spotkali się ze zjawiskiem klawiszowania stropu i bez problemu potrafią wskazać miejsca styków płyt na otynkowanym suficie. Taki strop wykonasz szybciej, niż monolit i bez zabawy z szalunkami - ale ze względu na wymiary i ciężar potrzebny będzie dźwig. Po ułożeniu płyt betonowane są połączenia między nimi i wieńce. Szczegóły połączeń to już zawartość projektu Co ma wspólnego obecna płyta kanałowa (żerań) albo smart z wielką płytą. Ludziska dajcie spokój. Zupełnie inna technologia i sposób wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.07.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 z ciekawości zapytam, gdzie zamawialiście i ile czekacie na realizację? Ja zamówiłem ostatecznie w CONSOLIS. Początkowo rozmawiałem z KONBETEM o smarcie ale transport mnie dobił. Ty masz blisko więc na twoim miejscu bym się nie zastanawiał. Czas oczekiwania to około miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.07.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Jaka przyczyna ,że strunobetonowy? Duże rozpiętości? Bo jak nie to tylko przed znajomymi fajnie brzmi. Dlaczego tak uważasz? 140m2 strunobetonowe wraz z ułożeniem i wieńcem 1-2 dni robocze i 20K a następnego dnia praktycznie możesz robić dalej. Teriwę z robocizną miałem wyliczoną na 24K i roboty około tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 09.07.2012 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Zamawiałam w Białych Błotach pod Bydgoszczą, w grę wchodził też Konbet, ale jednak BB tańsze. Realizacja - 2 tyg, ale gdyby nie to, że ustawiłam już prace pod te 2 tyg, to mógłby być i tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.07.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Beton po produkcji powinien dojrzewać około 15-20dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 09.07.2012 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Uhm, tylko ja myślę, że oni już to mają zrobione - znaczy wstęgę, i tylko tną na wymiar pod zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandokan 10.07.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 (edytowane) No to ja mam doświadczenia. Przywieźli mi strop strunobetonowy i po położeniu okazało się, że na spodzie płyt są widoczne rysy. Producent twierdzi, że to skurcz betonu i jest dopuszczalny. Ja mam wrażenie, że jak strop będzie pracował pod obciążeniem, to rysy się ujawnią, pogłębią i zawsze będą widoczne (no chyba że się zrobi sufit podwieszany). Reklamację odrzucili. Będę robił badania stropu pod kątem zmniejszenia wytrzymałości, bo boję się, że skurcz betonu obniża wytrzymałość takiej płyty. Żałuję, że nie zrobiłem klasycznej Terrivy lub lanego z gruchy. Miało być szybciej, będzie wolniej (znaaacznie wolniej), miało być bezstresowo i bez błędów, a będzie sąd właściwy dla siedziby wykonawcy. Strop strunobetonowy. A na stronach producenta to tak pięknie wygląda. Edit: stwierdzono, że to nie skurcz betonu, ale odwzorowanie rys z podłoża (formy) podczas odlewania. A więc spox. Edytowane 13 Lipca 2012 przez Sandokan weryfikacja przyczyn powstania rys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 12.07.2012 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 Mój kładą jutro - przyjrzę się mu. Ale drobnymi rysami bym się nie martwiła - wydaje mi się to normalne, przecież na każdym wylanym betonie mogą się pojawić rysy skurczowe i nie obniża to jego wytrzymałości. Chyba że będą duże, odpukać, tfu tfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 12.07.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2012 No to ja mam doświadczenia. Przywieźli mi strop strunobetonowy i po położeniu okazało się, że na spodzie płyt są widoczne rysy. Producent twierdzi, że to skurcz betonu i jest dopuszczalny. Ja mam wrażenie, że jak strop będzie pracował pod obciążeniem, to rysy się ujawnią, pogłębią i zawsze będą widoczne (no chyba że się zrobi sufit podwieszany). Reklamację odrzucili. Będę robił badania stropu pod kątem zmniejszenia wytrzymałości, bo boję się, że skurcz betonu obniża wytrzymałość takiej płyty. Żałuję, że nie zrobiłem klasycznej Terrivy lub lanego z gruchy. Miało być szybciej, będzie wolniej (znaaacznie wolniej), miało być bezstresowo i bez błędów, a będzie sąd właściwy dla siedziby wykonawcy. Strop strunobetonowy. A na stronach producenta to tak pięknie wygląda. strop sprężany czyli m.in. strunobetonowy nie rysuje się, tzn pod obciążeniem takim na jaki jest zaprojektowane rysy się nie mogą pojawić. A to co widzisz to nie są rysy, ale ślady po kolejnych etapach betonowania, to niby robi maszyna ale może jechała trochę nierówno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik_01 13.07.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 Hej! Mój znajomy z Niemiec ma strop strunobetonowy i trochę skarży się na akustykę, ale ułożyli mu go raz dwa, więc się cieszył, że budowa szybko poszła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.07.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2012 (edytowane) Twój znajomy ma strop pewnie Ytonga a to trochę jeszcze coś innego. Edytowane 13 Lipca 2012 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rainder 16.08.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witam! Moja siostra niedługo kładzie takie stropy, ma bardzo duże rozpiętości, więc to było najlepsze wyjście. Ciekawy jestem, jak wyjdzie z układaniem, myślicie, że faktycznie da się w jeden dzień takie coś ułożyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts