wrzossek.m 10.09.2012 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2012 Witam!Ja przymierzam się do Smarta 60/20 z Konbetu. Zastanawia mnie jednak jak poradzi sobie z ogrzewaniem podłogowym jeśli chodzi o jego nośność?Gdzie w zasadzie na podłogówkę wylewa się warstwę betonu a to są zawsze dodatkowe kg. obciążenia. Wysłałem zapytanie do producenta i oczekuję na odp. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik_01 21.09.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Nie słyszałem jeszcze o podłogówce na płycie strunobetonowej, a pisałeś do nich? Pewnie wystarczy przeliczyć obciążenie i dobrać płyty do niego Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 21.09.2012 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 Ja będę miała podłogówkę na strunobetonie - i moim zdaniem nie ma żadnego problemu, a nawet lepiej niż na terivie - w końcu ten strop ma taką nośność, że można stawiać ścianki jak się chce, a terivę trzeba dozbrajać w tych miejscach. Ergo - wytrzyma więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.09.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2012 U mnie jutro kładą strop z płyt strunobetonowych typu HC w dzienniku na pewno zdam relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 26.03.2013 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 @plusfoto - podziel sie wrazeniami z montazu plyt:)BTW - sluchajcie, czy to znaczy ,ze strop strunobetonowy z HC to co innego niz Smart Konbetu?jakie sa roznice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.03.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 (edytowane) Montaż jak montaż rano przyjechał transport i po dwóch godzinach było po robocie. Jednym słowem szybko sprawnie i bez bajzlu. Płyty HC są odpowiednikiem płyt konbetu typu SPK http://www.konbet.com.pl/Plyty_stropowe_strunobetonowe_KONBET_SPK,1604.html Edytowane 26 Marca 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 27.03.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 @plusfoto- dziękuję za info. Czy możesz zdradzić koszty takiego stropu? Czy na nim stawia się wieniec dodatkowo? Mam dom 10x10 ze stropem drewnainym bez wieńca,chcę rozbudować w bok o 4 m, czyli będzie 14x10. Dach kopertowy. Problemem jest podparcie dachu na stropie drewnianym i konstruktor zalecił wylanie żelbetu razem z wieńcem,ale to rozwiązanie nie wchodzi w grę - całkowita rujnacja wnętrz.Dlatego interesuje mnie rozwiązanie ze ztropem strunobetonowym, z góry dziękuję za wszelkie informacje o użytkowaniu, montażu i kosztach tego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.03.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Na aż tak techniczne pytania niestety nie odpowiem raczej radzę słuchać konstruktora. Zapodaj mu po prostu temat ale wieńców raczej nie unikniesz.A koszt razem z montażem podobny do monolitu ale robocizna praktycznie żadna. przyjeżdża dźwig rozkłada i po robocie. odpada szalowanie, stemplowanie, zbrojenie i.t.p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 27.03.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 są wieńce ale obniżone (pod płytami przynajmniej kilka cm, albo całkowicie opuszczone) więc trochę tego szalowania jestza to sam montaż błyskawiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 30.03.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 @plusfoto - no właśnie, dźwig.... Do mnie nie ma jak podjechać, ogrodzenie, krzaki,druty elektryczne:(rozpiętość 10 m,więc Smart odpada:(, a PK to grubość 26,5 cm, czyli jedna płyta waży 4 tony....I jak ją zamontować dzwigiem,kiedy dom od ogrodzenia stoi 8 m?czy ściany się nie rozjadą pod takim ciężarem?na 10 m2 porzebuję 8 płytx4 t = 32 tony....plus dach z dachówki cementowej na tym stropie bez podpór.....Słuchajcie, jakie macie dachy na tych stropach strunobetonowych? w sensie, jakie pokrycie?czy dwuspadowe, czy cztero? czy nie pękają ściany od takiego obciążenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 30.03.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 są wieńce ale obniżone (pod płytami przynajmniej kilka cm, albo całkowicie opuszczone) więc trochę tego szalowania jest za to sam montaż błyskawiczny co to znaczy,że są obniżone pod płytami?czyli najpierw musi być wieniec, a potem na nim kładzie się płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monsiu 30.03.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 czy rozpiętość podawana przez producenta SMART jest ostateczna? brakuje mi 70 cm do SMARTA 20 cm:( ,czy 70 cm robi dużą rożnicę? Dla mnie ogromną - płyty PK są dużó cięższe i technicznie ciężko będzie je zamontować...może jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 04.04.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 jak nie masz możliwości dojechania dźwigiem to jak chcesz połozyć jakiekolwiek płyty tam? Możesz zrobić to na płytach typu "filigran" one chyab do 10,5 m dochodzą, ale to i tak potrzebny dźwig. A jak chcesz zalać betonem? Pompa też musi się rozstawić? Może dogadaj się z sąsiadami i dźwig od sąsiadów postawi? Masz tam zapewne jakieś ścianki w srodku domu? to wtedy długości sie poskracają o połowę, a wtedy te 5 m płyty bez problemu wstawisz. Odnośnie wieńcó. Wszystkie płyty są wieńczone, wieńce opuszczane stosuje się wtedy jak wytrzymałośc materiału ściennego jest chyba mniejsza niż 15 Mpa (o ile się nie myle,), Nalezy również pamiętać że takie płyty układa się na zaprawie cementowej, aby równomiernie naciskały na ściane. Ale i tak nie unikniesz steplowania, strunobetony, kanały..też nalezy podpierać w celu prawidłowego montażu i aby przypadkiem nie rozwalić ci chaty (mały żart) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.04.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Ale i tak nie unikniesz steplowania Chyba pieczątką majstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taival 04.04.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 A czy nie lepiej prościej i może nawet troche taniej zamówić sobie strop z płyt porobetonowych np Ytong. Rozpiętości rzędu 6 m to nie problem. Nośność na warunki mieszkalne wystarczająca a odpada stemplowanie i taki strop zaraz po zamontowaniu posiada pełna nośność. no i co najważniejsze izolacja termiczna za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.04.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Pewnie że można - a cenę znasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taival 04.04.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Wszystko zależy z którego zakładu bedą płyty . Produkcji nie ma w Polsce wiec niemcy lub słowacja. Jak niemcy to koło Cottbus lub Rottrenburg a jak słowacja to Sastin-Straze. Duże znaczenie gra odległość do transportu ale myślę ze cena ok 240-300 zł/m2 zależnie jeszcze od grubości stropu (20 lub 25 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.04.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Wszystko zależy z którego zakładu bedą płyty . Produkcji nie ma w Polsce wiec niemcy lub słowacja. Jak niemcy to koło Cottbus lub Rottrenburg a jak słowacja to Sastin-Straze. Duże znaczenie gra odległość do transportu ale myślę ze cena ok 240-300 zł/m2 zależnie jeszcze od grubości stropu (20 lub 25 cm). O widzisz a strunobetonowy o połowę taniej. Nośność co najmniej dwa razy większa a rozpiętość do 10m. Mało tego płyty 6m przy Ytongu to minimum 24 cm a wtedy cena też wyższa. Moje strunobetonowe mają po 6m i grubość 20. Zapłaciłem z pełnym montarzem transportem i wszystkim co potrzeba 190 zet/m2 brutto. Przy Ytongu i tej rozpiętości zapłacił bym około 350/m2 za płyty z transportem do tego należało by doliczyć montaż. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taival 06.04.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 TO rzeczywiście dużo taniej od Ytonga. Nie wiedziałem, że ceny kanałówek są tak niskie. Troche to dziwne bo prefabrykaty betonowe kosztują w granicy 1600zł/m3 a tu patrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory222 08.04.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 A w jaki sposób łączy się balkony z płytami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts