czarn-y 25.06.2012 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 (edytowane) Witam, ostatnio wylałem ławy fundamentowe. Ławy w narożnikach trzymają poziom- odchyłki maks 0,5-1cm. Niestety w jednym miejscu na odcinku o długości około 2m ława jest niższa o 3-5 cm. Czy lepiej to wyrównać jakąś wylewką poziomującą, czy murarz wyjdzie z tego na 8 warstwach bloczków??Dodam, że w kilku miejscach jest niżej 2-2,5cm ale tym chyba nie ma co zawracać sobie głowy. Mam rację czy też podolewać?? p.s. jak długo należy pielęgnować beton?? podlewam już 5 dzień od zalania Edytowane 25 Czerwca 2012 przez czarn-y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 25.06.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Murarz powinien sprawdzić szlaufwagą/wasserwagą który narożnik jest najwyżej i od niego zacząć murować.Nic nie nadlewaj bo to bez sensu. Beton pielęgnuje się przez minimum 14 dni-potem nie ma to raczej sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 26.06.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Murarz powinien sprawdzić szlaufwagą/wasserwagą który narożnik jest najwyżej i od niego zacząć murować. Nic nie nadlewaj bo to bez sensu. Beton pielęgnuje się przez minimum 14 dni-potem nie ma to raczej sensu. Tak zdecydowanie nic nie dolewaj. Na tylu wartstwach bloczków murarz spokojnie zniweluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 27.06.2012 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedzi. Mam kolejny pomysł. Docelowo ściany mają być murowane z bloczków o wysokości 14cm, więc może pierwszą warstwę lub ewentualnie 2 warstwy zrobić z bloczka 12cm i tam gdzie jest niżej dawać bloczki 14cm, następne warstwy to już wszystko w 14cm. Co sądzicie o tym pomyśle? Bo wydaje mi się, że w ten sposób szybciej uzyska się równy poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts