Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterownik do diod LED

Recommended Posts

Uważaj na te najtańsze chińskie badziewia ja mam takowy raz mi świeci raz nie świeci kolo czerowny w pasku RGB, zamierzam kupić nowy.

Możesz zobaczyć mój opis instalacji taśmy led w moim dzienniku budowy.

http://123budujemy.pl/instalacja-tasmy-led-podswietlanie-sufitu/

pozdro i powodzenia

• 2 years później...

Jeśli masz ledy 12V, to musisz mieć zasilacz. Nie transformator, zasilacz, na którym wyraźnie pisze, że nadaje się do zasilania LEDów.

Transformator bądź "transformator elektroniczny" (przetwornica znaczy) nadają się do zasilania halogenów 12V.

Ściemniacz - zgodnie z jego instrukcją, bo są różne.

• 1 year później...

Jarek .P jak można pisać takie głupoty jak się czegoś nie wie to się nie pisze

To było najmocniejsze ( na którym wyraźnie pisze, że nadaje się do zasilania LEDów.) np akulumator 12V też musi być specjalny do ledów? zasilanie ledów od 9V do 15V nie ważne czy zasilacz czy transformator ważne żeby miał odpowiednie V i oczywiście ile Wat jest podłączane pod zasilacz

Jarek .P jak można pisać takie głupoty jak się czegoś nie wie to się nie pisze

Wiesz, miło by było, gdybyś sam się do własnych rad stosował, panie Znawca, bo pasują jak ulał. Jeśli twierdzisz, że nie ważne, czy zasilacz, czy transformator, no to wybacz, ale wynika z tego zdania, że nie masz pojęcia, o czym piszesz.

W wątku nie ma słowa o akumulatorze, jest mowa o zasilaczu. A ten, jeśli chcemy nim zasilać LEDy, musi być zasilaczem stałoprądowym (i to miałem na myśli pisząc, że ma być specjalny do ledów). Jeśli to będzie klasyczny transformator (a ledy będą w najczęstszym wykonaniu "DC"), to będą świecić na pół gwizdka i zbyt długo nie pożyją. Jeśli zaś będzie to typowy zasilacz elektroniczny do halogenów z prądem zmiennym o częstotliwości rzędu kiloherców na wyjściu, to ledy doń podłączone w najlepszym wypadku nie zaświecą się wcale, w najgorszym zaś ugotują po krótkim czasie.

Edytowane przez Jarek.P

Zasilacz do ledów faktycznie musi być dedykowany - tj tak jak napisał poprzednik LEDy powinny być zasilane prądem stałym -DC.

Co do podłączenia taśmy o jednej barwie pod kontroler do taśm RGB to mozemy to zrobic. Podłączamy w takim razie minus pod złącze jednej z barw i możemy uzyskiwać różne programy. Oczywiście nie uzyskamy wtedy 3 barw, a jedną.