crowling 26.06.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam, Chcę ocieplić poddasze, w przyszłości ma być to poddasze użytkowe. Na dachu położona jest dachówka, pod nią membrana, dodam że strasznie wieje więc powietrze dociera do membrany jest wentylacja. Do tego chcę na lekki wcisk między koźlinę( nie wiem czy to jest fachowa nazwa) włożyć wełnę mineralną marki Rockwool- Toprock 200mm i Supercck 50mm. Moje pytanie jest następujące c, czy po ułożeniu wełny przed montażem płyty kartonowo-gipsowej muszę pod wełną ułożyć folię paroprzepuszczalną czy nie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 26.06.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Nie musisz. Powinno się montować w pomieszczeniach narażonych na wilgoć (łazienka, suszarnia).Mi majstry ułożyli na całej połaci. W sumie całość kosztowała z 200zł co przy cenie dachu i ocieplenia jest kosztem pomijalnym a na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 26.06.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Tak, konieczny jest montaż paroizolacji pomiędzy izolacją a płytą g/k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 26.06.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Nie musisz. Powinno się montować w pomieszczeniach narażonych na wilgoć (łazienka, suszarnia). Mi majstry ułożyli na całej połaci. W sumie całość kosztowała z 200zł co przy cenie dachu i ocieplenia jest kosztem pomijalnym a na pewno nie zaszkodzi. Starał bym się okresowo kontrolować przegrodę by w porę uniknąć rozwoju grzybów. Gdyż, głupio by było gdyby za sprawą 200zł zmarnowaniu uległa konstrukcja dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 27.06.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Witam, Chcę ocieplić poddasze, w przyszłości ma być to poddasze użytkowe. Na dachu położona jest dachówka, pod nią membrana, dodam że strasznie wieje więc powietrze dociera do membrany jest wentylacja. Do tego chcę na lekki wcisk między koźlinę( nie wiem czy to jest fachowa nazwa) włożyć wełnę mineralną marki Rockwool- Toprock 200mm i Supercck 50mm. Moje pytanie jest następujące c, czy po ułożeniu wełny przed montażem płyty kartonowo-gipsowej muszę pod wełną ułożyć folię paroprzepuszczalną czy nie??? Między wełną a płytą g-k układa się paroiozlację, paropszepuszczalna jest folia wstępneko krycia pod dachówką. Mimo,że zazwyczaj paroizolacja zalecana jest nad pom. mokrymi wykonanie nad wszystkimi. Budynki ni schną tak szybką jak się wydaje i zimą w początkowyn okresie użytkowania budynku brak folii może się zemścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.06.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Chcąc uzyskać odprowadzenie pary wodnej z poddasza przez paroprzepuszczalne przegrody, zalecane jest niestosowanie paroizolacji w pomieszczeniach suchych typu sypialnia czy pokoje. Paroizolację montujemy w pomieszczeniach mokrych typu kuchnia, łazienka, WC, gdzie ciśnienie pary wodnej jest spore ( >13hPa). Jednocześnie zaznaczam że użycie folii paroizolacyjnej w pomieszczeniach suchych nie jest błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 28.06.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 (edytowane) a ja już tradycyjnie zaznaczę że do odprowadzania wilgoci z domku najlepiej nadaje się wentylacja, bo robi to 1000 razy skuteczniej, czyli zdecydowanie najlepiej jest mieć bardzo szczelny domek (wszędzie paroizolacja) + wentylację mechaniczną którą będziemy sobie uruchamiać w razie potrzeby, albo zamiast niej będziemy sobie otwierać okna Edytowane 28 Czerwca 2012 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 28.06.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 a ja już tradycyjnie zaznaczę że do odprowadzania wilgoci z domku najlepiej nadaje się wentylacja, bo robi to 1000 razy skuteczniej, czyli zdecydowanie najlepiej jest mieć bardzo szczelny domek (wszędzie paroizolacja) + wentylację mechaniczną którą będziemy sobie uruchamiać w razie potrzeby, albo zamiast niej będziemy sobie otwierać okna Podzielam opinię z kolegą z którym tyle się kiedyś spierałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crowling 01.07.2012 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Ok dzięki za informacje, zastosuje folię paroprzepuszczalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts