Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytka studnia.

rakgrzech

Recommended Posts

Ponieważ warstwy wodonośne są u mnie dosyć nisko 25m zastanawiam się nad płytką studnią. Tak ok 5m. Wody gruntowe mam na wysokości ok 1m i teren gliniasty.

Mam zatem 2 pytania

1. Zdatność takiej wody do podlewania ogrodu?

2. Wydajność takiego ujęcia. Wiadomo, że jest mała ale plan jest taki aby odpompowywać taką wodę do zbiornika i dopiero wodę ze zbiornika wykorzystać do podlewania. Więc czy taka studnia będzie miała wydajność 1m3 / dobę?

Obecnie podlewam deszczówką i chodzi mi o uzupełnianie wody przy braku opadów.

Ma ktoś praktyczne doświadczenia z takimi studniami?

Ponieważ warstwy wodonośne są u mnie dosyć nisko 25m zastanawiam się nad płytką studnią. Tak ok 5m. Wody gruntowe mam na wysokości ok 1m i teren gliniasty.

Mam zatem 2 pytania

1. Zdatność takiej wody do podlewania ogrodu?

2. Wydajność takiego ujęcia. Wiadomo, że jest mała ale plan jest taki aby odpompowywać taką wodę do zbiornika i dopiero wodę ze zbiornika wykorzystać do podlewania. Więc czy taka studnia będzie miała wydajność 1m3 / dobę?

Obecnie podlewam deszczówką i chodzi mi o uzupełnianie wody przy braku opadów.

Ma ktoś praktyczne doświadczenia z takimi studniami?

Jesli do owej glebokosci 5m nie masz szans na zadne poklady piaschu, to wydajnosc moze byc bardzo slaba. W gliny wiele wody nie pocieknie. Jesli jakis tam piach sie trafi moze byc lepiej. Loteria. Nikt Ci nie powie. Musisz wywiercic i sie przekonac.

Sprawdz i policz. Moze sie okazac, ze wyeircenie studni do 25m nie bedzie wiele drozsze niz 5m studni kopanej kregowej plus zbiornik jakis, plus 2 pompy itd.

Bo jak zgaduje plytka 5m studnia byla by kregowa, zeby sie w niej mogla woda zbierac i wmiare zbierania byla przepompowywana do zbiornika.

marcin

Właśnie o to chodzi że nie musi być kręgowa. Może być rura PCV aby pompka weszła. W małych odstępach czasu można przepompowywać wodę do dużego zbiornika.

1m bieżący rury Fi160 to jest 20l pojemności. Wystarczy odpomować to co 30 min aby w ciągu 24h uzbierać 1m3 wody

Troche upierdliwe, ale teoretycznie to czemu nie?. Niestety nikt Ci nie odpowie jaka faktycznie bedzie miala taka "studnia" wydajnosc, bo to zalezy od tego jak gliniasta glina tam bedzie.

Mozesz sobie pomoc w ten sposob, ze jak wsadzisz w odwiert taka rure , to na calej dlugosci ponawiercaj ja otworami po obwodzie i calosc ponawiercanej rury owin drobna (bo glina) siatka filtracyjna. Normalnie tak sie wykonuje filtr do studni na rurach studziennych, tylko w przypadku prawdziwych warst wodonosnych a nie glinie, sa owe filtry krotkie (bo naplyw wody duzy). Jak zrobisz taki filtr dlugosci 4m, zastosujesz rure sporej srednicy, to moze nakapie tam wystarczajaca ilosc wody. Kto wie.

Najlepiej by bylo wywiercic dziure wieksze srednicy (np 30cm) w to wlozyc tak rure-filtr, a dookola obsypac jeszcze zwirem.

Ale jak mowielm, gwarancji ze to zadziala ni ma zadnych bo to takie troce rzezbienie w gownie za przeproszeniem.

Zaleta studni kopanej z kregami jest zas taka, ze powierzchnia zbierajaca duza, wiec i przy glinie tej wody cos tam najdzie. A w 4 m takiej studni zmagazynujesz duzo wody, wiec i zbiornika posredniego nie bedzie potrzeba.

marcin