Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Znaczenie współczynnika U

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie współczynnika U, jak duże ma on znaczenie dla późniejszego użytkowania i jaki wpływ na koszty ogrzewania i utratę ciepła? Kiedy jego polepszanie ma jeszcze ekonomiczny sens, a kiedy już przekraczamy granicę opłacalności?

Konkretnie: mam wyceny na okna U-0,67 dla całego okna (Avante Forte) 29 900zł i Schuco CLassic za 23 500zł z U- 0,9 dla całego okna, czy w tym wypadku warto dopłacić, czy są to już niezauwazalne róznice bez większego wpływu na koszty ogrzewania? (oczywiście zdaje sobie sprawę z pozostałych róznic okien, ale tu konkretnie chodzi mi tylko o U).

Dom cegła portherm 25 cm + styropian 15 cm.

Podane Panu i przez Pana współczynniki miałyby rację bytu gdyby wymieniał Pan jedno okno. Nie ma możliwości, aby podawane współczynniki 0,69 i 0,9 dotyczyły każdego okna z osobna. Ale nawet gdyby przyjąć takie uśrednienie, to pyta Pan ,czy 6.400 zł będące różnicą w cenie zwróci się Panu w oszczędności energii. Proponuję zatem policzyć własnoręcznie co i jak, a potem podjąć decyzję. Jak to zrobić? Niech Pan może zerknie na początek tutaj "Praktyczne wykorzystanie współczynnika przenikania ciepła Uw" i tutaj "Okna energooszczędne. Czy to się opłaca?".

Nie jest to materiał dotyczący Pańskich okien, ale z pewnością dotyka poruszonej kwestii mogąc podsunąć Panu odpowiedź na zadane pytanie, na które niestety sam sobie musi Pan odpowiedzieć.

Bez konkretnych danych czyli powierzchni okien oraz pożądanej temperatury w pomieszczeniach się nie policzy.

Tak na szybko przyjmując 25m2, różnicę 15 stopni oraz 150 dni grzania wychodzi różnica 300kWh rocznie. Teraz przyjmij koszt 1kWh. I policz.

Dla 1kWh = 0,3zł wyjdzie zysk 90zł. Różnica 6400zł zwróci się po 71 latach. Z tego wynika, że praktycznie w każdych założeniach ten koszt się nie zwróci. Nawet jakbyś grzał prądem w I taryfie.Oczywiście przyjmując jaką sensowna żywotność okien a nie np. 100 lat.

No i nie wiem co w tych oknach o U 0,69 siedzi, że mam tak dobry wynik? Może jeden sprzedawca policzył Ci najlepsze okno w zestawiem a drugi podał tylko wynik okna wzorcowego? A może kogoś nie doceniam. ?

w każdym razie im większa szyba tym lepiej dla U

To logiczne,

ale nie sądzisz chyba że jest fair jeśli jeden sprzedawca poda wynik najlepszego okna w zestawieniu a drugi wartość uśrednioną?

Czyli rozumiem że, najniższe U bedzie dla największych okien?

co do moich to faktycznie, kilka będzie dość sporych, łukowe 320 x 245 i 320 x 160 plus taras 185 x 245, reszta to głównie 150 x 150.

Ale faktycznie dla samej oszczędności na kosztach ogrzewania nie ma co tyle dopłacać, inna sprawa, ze sprzedawca twierdzi, zę nie podejmie się wykonania największego łukowego w schuco classic bo niby będzie za giętkie i łuki by były z drewna co trochę by podniosło koszty (okna łukowe są podzielone w pionie na 4, łuk nie jest oddzielnym oknem) i w sumie wyszło by okoo 25 000 a avante moge mieć za 27 500 w złotym dębie lub 29 900 w rustykalnej wiśni (ten kolor wolimy), więc róznica robi się mniejsza i podobno z Avante będzie mniej kłopotu, bo sztywniejsze, zawiasy w ramie okna, co zmienia położenie osi obrotu i tak ciężkie okna jak moje będąmiały większą trwałość - to słówa sprzedawcy, z drugiej strony widzę, że pomimo tego że ma w ofercie także schuco, veke brugmana i salamndra mocno pcha mnie w stronę Avante i nie wiem czy to dlatego, że chce mi dobrze doradzić (twierdzi, że okna o podobnej klasie schuco S82, czy brugmana lub salamandra wyjdą mnie około 35 tyś) czy ma jakąś specjalną prowizję od Avante ;)