Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w bloku

Recommended Posts

Szanowni,

rok temu kupiłem mieszkanie na drugim piętrze na osiedlu spółdzielczym.Wszystko ładnie pięknie ale co mnie dręczy to zapach obiadów z kratki wentylacyjnej w kuchni:( Okna mam wymienione na nowe i obstawiałem że to przez nie bo są za szczelne ale fachowiec który robił mi ogólny remont całego mieszkania w miesiącach letnich prawie codziennie oznajmiał mi co sąsiedzi mieli na obiad.Wtedy było ciepło i fachowiec pracował przy oknach uchylonych:(

Zgłosiłem to do spółdzielni ale według nich wszystko jest OK. Miał ktoś podobny problem?

Gość Konto usunięte_12*
Zgłosiłem to do spółdzielni ale według nich wszystko jest OK. Miał ktoś podobny problem?

Pomóc mógłby jedynie wentylator wyciągowy z regulacją obrotów zamontowany na wylocie tego wspólnego kanału wentylacyjnego oraz anemostaty ssące do regulacji ilości wyciąganego powietrza w każdym mieszkaniu. Z wypowiedzi Twojej Spółdzielni wynika (raczej) że nie będzie ona skłonna tego finansować :(

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Bloki mają z 15lat

Komiarz był i powiedział że wszystko gra, że na pewno nikt nie ma okapu wpiętego w ten komin bo to komin czysto wentylacyjny.Ja dziekuje za taką wentylację:(

Komiarz powiedział tyle że okna nowe są za szczelne i że jak będę miał non stop przekręconą klamke w oknie na mikroklimat to problem zniknie.

Szukałem troche w necie i napotkałem na gościa który miał podobny problem, ponoć próbował wszystkiego a na koniec pomogło zamontowanie w oknie tak jakby lufciku( nie znam fachowego okreslenia) z mozliwością regulacji przewiewu w zależości od potrzeb i pór roku.

Myslicie że warto to montować w oknie?

Gość Konto usunięte_12*
Myslicie że warto to montować w oknie?

Już kilka razy tu na Forum zalecałem powrót do dobrych, sprawdzonych rozwiązań sprzed lat, jak np. przepływ powietrza poprzez szafkę z przetworami lub poprzez spiżarnię, aby po drodze zimne powietrze się nieco ogrzało :D

Gość Konto usunięte_12*
No to zainstaluj sobie jakiś inny regulowany nawiew z możliwie najdalszych pomieszczeń i możliwością przemieszczania powietrza (np. podcięte drzwi), aby powietrze nie wyziębiało niepotrzebnie domu i mogło się po drodze wstępnie podgrzać.

Masz na myśli nawiewy montowane w oknach z mozliwością regulacji? Firma z której mam okna ma to w ofercie i mogliby to założyć.

Teraz tak, zapach czuć tylko w kuchni bo tam jest kratka....myślicie że ten "wywietrznik" w oknie zamontować tylko w oknie kuchennym czy w pokojach także?

Mieszkanie ma 3 pokoje....jeden duży i dwa małe.

Gość Konto usunięte_12*
Masz na myśli nawiewy montowane w oknach z mozliwością regulacji?

Miałem na myśli porządny nawiew (a nie namiastkę) z jakiegoś odległego, mało używanego pomieszczenia, w którym zimą będzie z tego powodu naprawdę zimno :sick:, ale za to będzie intensywniejsza wymiana powietrza.

Może to jednak nie wystarczyć. Choć słyszę i czytam o tych reklamowanych (przereklamowanych?) nawietrzakach okiennych, to wbrew reklamie twierdzę, że NIE SĄ remedium na wszystkie wentylacyjne bolączki.

Powiedzmy sobie prosto z mostu:

Na wspólne kanały wentylacyjne prostej rady NIE MA !! :no:

Tym bardziej, że fakt, iż komuś WYwiewa a innemu NAwiewa zależy od różnych czynników oraz i od tego, że każdy może sobie przy nich (praktycznie bezkarnie) "majstrować" :D

Radykalnym sposobem likwidacji tych niechcianych "zapachów" byłaby albo wspólna mechaniczna wentylacja wyciągowa (wywiewna), albo indywidualna mechaniczna wentylacja nadciśnieniowa (nawiewna).

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Obstawiam, że coś jest nie tak z kanałem wentylacyjnym.

Mam kilka pytań: Jak wyglądała kontrola kanału? Czy na pewno jest to system zbiorczy?

Sprawdź czy w przypadku systemu zbiorczego masz tzw. dekę pod kratką wentylacyjną wewnątrz kanału, często ich brakuje i są przyczyną zapachów od sąsiadów, a jest to na pewno wkurzające zwłaszcza jak u sąsiada coś dobrego, a u nas trzeci dzień pomidorowa.

Reasumując. Wbrew pozorom dobrze wykonany system zbiorczy w starych blokach działa o niebo lepiej niż nowe kanały wentylacyjne w nowo projektowanych i postawionych budynkach.. firma od okien zrobiła Cię w żabę i zamontowała okna bez nawiewników co jest sprzeczne z przepisami. W systemie zbiorczym zabronione jest stosowanie indywidualnych wentylatorów wyciągowych i okapów nad kuchennych.