robssonn 26.06.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Szanowni, rok temu kupiłem mieszkanie na drugim piętrze na osiedlu spółdzielczym.Wszystko ładnie pięknie ale co mnie dręczy to zapach obiadów z kratki wentylacyjnej w kuchni:( Okna mam wymienione na nowe i obstawiałem że to przez nie bo są za szczelne ale fachowiec który robił mi ogólny remont całego mieszkania w miesiącach letnich prawie codziennie oznajmiał mi co sąsiedzi mieli na obiad.Wtedy było ciepło i fachowiec pracował przy oknach uchylonych:( Zgłosiłem to do spółdzielni ale według nich wszystko jest OK. Miał ktoś podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 26.06.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Wspólne kanały wentylacyjne to niestety norma w starszych blokach. Zamykanie wszystkich okien nie pozwoli Ci uniknąć tego typu zapachów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.06.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Zgłosiłem to do spółdzielni ale według nich wszystko jest OK. Miał ktoś podobny problem? Pomóc mógłby jedynie wentylator wyciągowy z regulacją obrotów zamontowany na wylocie tego wspólnego kanału wentylacyjnego oraz anemostaty ssące do regulacji ilości wyciąganego powietrza w każdym mieszkaniu. Z wypowiedzi Twojej Spółdzielni wynika (raczej) że nie będzie ona skłonna tego finansować Edytowane 26 Czerwca 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robssonn 26.06.2012 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Bloki mają z 15lat Komiarz był i powiedział że wszystko gra, że na pewno nikt nie ma okapu wpiętego w ten komin bo to komin czysto wentylacyjny.Ja dziekuje za taką wentylację Komiarz powiedział tyle że okna nowe są za szczelne i że jak będę miał non stop przekręconą klamke w oknie na mikroklimat to problem zniknie. Szukałem troche w necie i napotkałem na gościa który miał podobny problem, ponoć próbował wszystkiego a na koniec pomogło zamontowanie w oknie tak jakby lufciku( nie znam fachowego okreslenia) z mozliwością regulacji przewiewu w zależości od potrzeb i pór roku. Myslicie że warto to montować w oknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 26.06.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Myslicie że warto to montować w oknie? Już kilka razy tu na Forum zalecałem powrót do dobrych, sprawdzonych rozwiązań sprzed lat, jak np. przepływ powietrza poprzez szafkę z przetworami lub poprzez spiżarnię, aby po drodze zimne powietrze się nieco ogrzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robssonn 26.06.2012 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Tylko że ja raczej spiżarki nie przewiduję z powodu braku miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.06.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 No to zainstaluj sobie jakiś inny regulowany nawiew z możliwie najdalszych pomieszczeń i możliwością przemieszczania powietrza (np. podcięte drzwi), aby powietrze nie wyziębiało niepotrzebnie domu i mogło się po drodze wstępnie podgrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robssonn 27.06.2012 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Masz na myśli nawiewy montowane w oknach z mozliwością regulacji? Firma z której mam okna ma to w ofercie i mogliby to założyć. Teraz tak, zapach czuć tylko w kuchni bo tam jest kratka....myślicie że ten "wywietrznik" w oknie zamontować tylko w oknie kuchennym czy w pokojach także? Mieszkanie ma 3 pokoje....jeden duży i dwa małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.06.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) Masz na myśli nawiewy montowane w oknach z mozliwością regulacji? Miałem na myśli porządny nawiew (a nie namiastkę) z jakiegoś odległego, mało używanego pomieszczenia, w którym zimą będzie z tego powodu naprawdę zimno , ale za to będzie intensywniejsza wymiana powietrza. Może to jednak nie wystarczyć. Choć słyszę i czytam o tych reklamowanych (przereklamowanych?) nawietrzakach okiennych, to wbrew reklamie twierdzę, że NIE SĄ remedium na wszystkie wentylacyjne bolączki. Powiedzmy sobie prosto z mostu: Na wspólne kanały wentylacyjne prostej rady NIE MA !! Tym bardziej, że fakt, iż komuś WYwiewa a innemu NAwiewa zależy od różnych czynników oraz i od tego, że każdy może sobie przy nich (praktycznie bezkarnie) "majstrować" Radykalnym sposobem likwidacji tych niechcianych "zapachów" byłaby albo wspólna mechaniczna wentylacja wyciągowa (wywiewna), albo indywidualna mechaniczna wentylacja nadciśnieniowa (nawiewna). Edytowane 27 Czerwca 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.07.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Obstawiam, że coś jest nie tak z kanałem wentylacyjnym. Mam kilka pytań: Jak wyglądała kontrola kanału? Czy na pewno jest to system zbiorczy? Sprawdź czy w przypadku systemu zbiorczego masz tzw. dekę pod kratką wentylacyjną wewnątrz kanału, często ich brakuje i są przyczyną zapachów od sąsiadów, a jest to na pewno wkurzające zwłaszcza jak u sąsiada coś dobrego, a u nas trzeci dzień pomidorowa. Reasumując. Wbrew pozorom dobrze wykonany system zbiorczy w starych blokach działa o niebo lepiej niż nowe kanały wentylacyjne w nowo projektowanych i postawionych budynkach.. firma od okien zrobiła Cię w żabę i zamontowała okna bez nawiewników co jest sprzeczne z przepisami. W systemie zbiorczym zabronione jest stosowanie indywidualnych wentylatorów wyciągowych i okapów nad kuchennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts