Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza + zastosowanie płyt OSB , kolejnośc prac

Recommended Posts

Zastanawiam się jaką zakupić płytę OSB czy w wersji 18 czy 22 mm (ma być zastosowana na stryszku nad poddaszem użytkowym) Mam dylemat czy bezpośrednio przytwierdzić ją do krokwi i na całej powierzchni stryszku czy tytko na części gdzie będę używał. W projekcie mam deski o grubości 3 cm ale płyta wychodzi taniej.

Jak widziiałem u mojego znajomego dodatkowo pod płytami zamocował prostopadle do krokwi deski bo jak twierdził płyta pracuje inaczej niż deska i nie ma problemów ze skwierczenie.

Drugi dylemat jak robiliście ocieplenie sufitu na poddaszu . Ostatnio widziałem jak ekipa najpierw położyła deski na krokwiach , przykręciła je wkrętami , następnie zamocowała haki do stelażu do płyt G-K i następnie od dołu wkładała ocieplenie twardą wełną . Na to były założone sznurki aby wełna nie wypadła , druga warstwa wełny i na to folia. Po tym montowali stelaż do haków i na to płyty G-K. Jak widziałem robota z wkładaniem wełny od środka była mordęgą.

Jak Wy to robiliście ?

ma projekt i kombinuje :).

welne przewaznie klade od dolu choc bywa, ze tylko warstwe ktora jest bezposrednio w stelazu.

Czyli jak rozumiem :

Montujesz haki na krokwie , sznurkujesz od dołu krowie układasz wełnę od góry na sznurkach . Po tym przykręcasz płyty OSB od góry i góra nad krokwiami jest finito. .Od dołu na hakach montujesz stelaż wciskasz wełnę + folię i zamykasz płytami G-K.

Czy dobrze rozumiem ?

Wyraźiłem się nie dokładne , Dom mam cały zamknięty i zadaszony. Fakt pomyliłem krokwie z jętkami. Chcę wciągnąć płyty OSB na jętki aby po założeniu ocieplenia tylko przykręcić płyty na stryszku i mieć podlogę do konserwacji dachu i na szpargały na które i tak zabraknie miejsca. Jak zrobiłbym odwrotnie to nie miałbym jak wciągnąć płyt , a deski zbyt sporo kosztują.A może zrobić inaczej ?